Örebro universitet bildar centrum inom mat och hälsa

Nu är beslutet fattat. Den 1 juni inrättar Örebro universitet ett universitetsövergripande centrum inom mat och hälsa; Food and Health Center.
– Aldrig förr har hållbarhets- och hälsoperspektivet av vad vi äter varit så framstående, säger Robert Brummer, vicerektor för Mat och hälsa.
Läs mer om Food and Health Center på hemsidan: oru.se/mat-och-halsa
Örebro universitets rektor har beslutat att möjliggöra universitetsövergripande centrumbildningar med fokus på att främja excellent forskning, som tydligt möter samhällsutmaningar och som har etablerad samverkan med näringsliv, offentlig verksamhet eller civilsamhälle.
Centrumbildningarna ska bidra till att synliggöra och profilera Örebro universitet. Inrättande av ett centrum av detta slag kräver en ansökan, efter inbjudan från rektor.
Under våren bildades centrumet AI, Robotics and Cybersecurity Center. Den 1 juni bildas Örebro universitets andra universitetsövergripande centrum; Food and Health Center.
Ska skapa förutsättningar för en ny generation forskare
Centrumets övergripande vision är att hållbart producerad mat med hälsofördelar ska vara konsumentens förstahandsval.
För att nå dit ska centrumet möjliggöra tvärvetenskapliga och sektorsövergripande angreppssätt, och skapa förutsättningar för en ny generation forskare att kunna kombinera djup ämneskunskap med bred tvärvetenskaplig kompetens och samarbete med det omgivande samhället i en snabbt föränderlig omvärld.
Centrumet kommer att driva flera fokusområden inom forskningen. Ett av dem är "responsive nutrition", där forskarna undersöker hur olika individer svarar på kostförändringar och hur vi kan mäta detta. Centrumet ska även ha en tydlig roll i undervisning och livslångt lärande – och i universitetets ambition att påverka framtidens livsmedelssystem.

”Gjort avtryck både nationellt och internationellt”
– Aldrig förr har hållbarhets- och hälsoperspektivet av vad vi äter varit så framstående i såväl allmänna medier som i vetenskapliga tidskrifter. Sedan 2018 har Örebro universitets haft en strategisk och tvärvetenskaplig satsning kring mat och hälsa som har varit mycket framgångsrik och gjort avtryck både nationellt och internationellt. Därför inrättar universitetet den 1 juni ett universitetsövergripande centrum för mat och hälsa – Food and Health Center, säger Robert Brummer, professor och vicerektor för mat och hälsa.
I centrumet får forskare bland annat tillgång till ett sektorsövergripande forskningsnätverk, stöd vid ansökningar om forskningmedel och möjlighet att delta i större projekt både nationellt och inom EU. Vill du som forskare bli en del av Food and Health Center och undrar hur du går till väga? Mer information kommer snart.
Text: Jesper Eriksson