”Satsningen på mat och hälsa skapar attraktivitet för vår region”

Ett montage av bilder på föreläsare och mat.

Den goda, nyttiga och hållbara maten stod i fokus när Örebro universitet bjöd in till höstmingel. Bland de som delade med sig av sina kunskaper fanns den danska stjärnkocken Kamilla Seidler Trebbein och Mischa Billing, lektor i måltidskunskap vid Örebro universitet.

Mat, hälsa och hållbarhet stod på programmet när Örebro universitet bjöd in till höstmingel och kickoff för samverkansplattformen Mat och hälsa.
– Hälsosam och hållbar mat ska vara tillgänglig för alla, säger professor Robert Brummer, vicerektor för mat och hälsa vid Örebro universitet.

Här kan du läsa om Örebro universitets satsning på profilen Mat och hälsa.

Ett hundratal gäster minglade i Musikhögskolans lokaler på Örebro universitet, där forskare från olika ämnen berättade om sina resultat vid interaktiva forskningsstationer. Det bjöds på föreläsningar med både interna och externa gäster, god och hållbar mat och musikunderhållning från Soulbites, som består av studenter från tredje året vid jazz- och popkandidatprogrammet på Musikhögskolan.

Kamilla föreläser

Kamilla Seidler Trebbein, kock och delägare i restaurangen Lola i Köpenhamn.

En av de inbjudna föreläsarna var Kamilla Seidler Trebbein, kock och delägare i restaurangen Lola i Köpenhamn. Hon tog med åhörarna på en resa från barndomens frusna grönsaker och konserver hemma i Danmark till länder som Bolivia och Somalia, där hon berättade om sina erfarenheter av att driva projekt och dela med sig av kunskap som faktiskt kan rädda liv.

Åsa Öström med en tallrik i handen.

Åsa Öström, professor i måltidskunskap vid Restaurang- och hotellhögskolan på Örebro universitet.

– Kamillas föreläsning är något som jag verkligen tar med mig från kvällen – om vikten av att göra något praktiskt med sin kunskap. Både vi som forskare och våra studenter har ett otroligt stort ansvar framåt att dela med oss av vår kunskap om hållbarhet, säger Åsa Öström, professor i måltidskunskap vid Restaurang- och hotellhögskolan på Örebro universitet.

Sångaren i Soulbites  Sein Mariry på scenen.

Sein Mariry, sångaren i Soulbites.

Sångaren i Soulbites heter Sein Mariry och går liksom de övriga bandmedlemmarna tredje året på det konstnärliga kandidatprogrammet i musikalisk gestaltning med inriktning mot jazz och pop vid Musikhögskolan på Örebro universitet. 

Henrik Ennart föreläser.

Henrik Ennart, författare och journalist på Svenska Dagbladet.

Henrik Ennart, författare och journalist på Svenska Dagbladet bjöd på en föreläsning om konsten av att nå ut till en större publik och om vad han dragit för slutsatser av att ha rapporterat om forskning och vetenskap under flera decennier.

Förutom självklarheter som att det man berättar om måste vara sant och relevant, så gäller det även att försöka komma nära läsarna.

– Du behöver berätta om vetenskap så att det blir användbart för läsaren – och gärna också oväntat eller överraskande. Samtidigt måste det vara genomarbetat och fördjupande. Det går inte att lura läsarna, säger han.

Luis Morales, Samira Prado och Victor Castro Alves i rött ljus bakom gröna växter.

Forskarna Luis Morales, Samira Prado och Victor Castro Alves.

Tre forskare fanns i det röda skenet från en stark lampa. Luis Morales, Samira Prado och Victor Castro Alves stod vid forskningsstationen ”Improving food quality” och berättade om hur olika sorters ljus kan påverka både smaken och motståndskraften hos till exempel kryddväxter och kål.

Elisabet Rytter framför ett bord med mat.

Elisabet Rytter, forsknings- och nutritionsansvarig på Livsmedelsföretagen.

Elisabet Rytter, forsknings- och nutritionsansvarig på Livsmedelsföretagen, var imponerad av kvällens föreläsningar.

– Jag tycker om att komma till Örebro för den oväntade vinklingen, det är alltid intressant att se vilka teman man valt att kombinera. Örebro universitet tar verkligen den tredje uppgifter på allvar, säger hon.

Vad tar du med dig från kvällen?

– Vikten av att ta kunskap ut i samhället, så att den inte stannar på universitetet. Den behöver komma till nytta, så att vi i branschen kan göra bättre och mer hälsosam mat, säger hon.

Julia Rode pekar på en skärm med en hjärna på.

Julia Rode.

Vid forskningsstationen ”Food for thought” berättade Julia Rode, forskare i medicin, om hur samspelet mellan tarmen och hjärnan fungerar.

Göran Dahlén, näringslivsdirektör i Örebro kommun och Anders Kaspersson, ordförande för Örebro universitets nationella råd.

Göran Dahlén och Anders Kaspersson.

Göran Dahlén, näringslivsdirektör i Örebro kommun och Anders Kaspersson, ordförande för Örebro universitets internationella råd kopplat till området Mat och hälsa, var nöjda med kvällen.

– Jag har ju haft lyckan att få vara med i det här arbetet ända från början. Det som Örebro universitet har är helt unikt, med forskning hela vägen från mat och måltid i Grythyttan till Robert Brummer och tarmen, säger Anders Kaspersson.

Göran Dahlén är inne på samma spår.

– Mitt jobb är ju att attrahera investeringar och etableringar till Örebro och den här satsningen på mat och hälsa skapar verkligen attraktivitet för vår region. Den är ett urstarkt signum för regionen, säger han.

Som tidigare forskning- och utvecklingsdirektör för Nestlékoncernen i Schweiz uppskattade Anders Kaspersson också temat på kvällens program lite extra.

– Vi har fått lyssna till två fantastiska föreläsare. Just det här med att nå ut med kunskap till de som verkligen behöver den – det finns ingen enkel lösning, säger han.

Mischa Billing

Mischa Billing.

Mischa Billing, lektor i måltidskunskap vid Örebro universitet, var kvällens konferencier.

Robert Brummer, professor och vicerektor för Mat och hälsa vid Örebro universitet

Robert Brummer, professor och vicerektor för Mat och hälsa vid Örebro universitet.

Robert Brummer, professor och vicerektor för Mat och hälsa vid Örebro universitet berättade om profilområdet Mat och hälsa och om arbetet mot visionen att hållbart producerad mat med hälsofördelar ska vara konsumenternas förstahandsval.

– Vår forskning går från nutrition till sensorik, den är tvärvetenskaplig och intersektoriell. Vi har lyckats attrahera externa medel, rekrytera talangfulla forskare och etablera oss nationellt – och är på god väg även internationellt.

Att samarbeta med externa partners och att nå ut med kunskap om forskningsresultat är avgörande för att skapa förändring och bidra till en bättre värld, konstaterade han.

– Vi har ambitionen och passionen. Hälsosam och hållbar mat ska inte vara elitistisk, utan den ska vara för alla, säger Robert Brummer.

Ebba Lindgren, Lovisa Alsterlind och Anna Olsenius från Örebro studentkår fanns på plats vid höstminglet, här tillsammans med Eva Särndahl, professor i medicin vid Örebro universitet.

Ebba Lindgren, Lovisa Alsterlind, Anna Olsenius och Eva Särndahl.

Ebba Lindgren, Lovisa Alsterlind och Anna Olsenius från Örebro studentkår fanns på plats vid höstminglet, här tillsammans med Eva Särndahl, professor i medicin vid Örebro universitet.

Tuulia Hyötyläinen

Tuulia Hyötyläinen.

Kemiprofessor Tuulia Hyötyläinens forskningsstation går under namnet ”Metabotyping”. Hon forskar om metabolomik och om hur kemiska exponeringar påverkar vår hälsa.

Rektor Johan Schnürer i samtal.

Johan Schnürer, rektor vid Örebro universitet.

Örebro universitets rektor Johan Schnürer berättade om universitets satsning på forskning inom tre profilområden. Robotik och AI, Föroreningar och samhälle och Mat och hälsa på hållbar grund, som också var temat för kvällen.

– Jag är glad över att vi har både studenter, kollegor och samarbetspartners ur vårt rika nätverk här ikväll som får mötas och samtala kring intressanta teman, sa han.

Lavinia Gunnarsson, Marie Gidlund och Jan Brummer på scen.

Lavinia Gunnarsson, Marie Gidlund och Jan Brummer under workshoppen om hälsa och hållbarhet.

Dagen efter fick gästerna chansen att fortsätta diskutera de många aspekterna av mat och hälsa under två workshops med tema: hälsa och hållbarhet och konsten att kommunicera vetenskapliga fakta om mat och hälsa.
En av frågorna som diskuterades av Marie Gidlund, verksamhetsledare för Sweden Food Arena och Robert Brummer, vicerektor för Mat och hälsa vid Örebro universitet var målkonflikter som hämmar utvecklingen när det kommer till hälsa och hållbarhet.

– Vi behöver se livsmedelssystemet i sin helhet och inte fokusera på ett problem i taget. Och satsar vi på maten satsar vi på tillväxt i hela Sverige, säger Marie Gidlund, verksamhetsledare på Sweden Food Arena.

Text: Anna Lorentzon
Foto: Jesper Mattsson