Hållbar livsmedelsproduktion i Sverige - att odla och äta från perenna system
Det deltagardrivna forskningsprojektet utgick från hypotesen att samodlingssystem med perenna grödor (exempelvis agroforestry) ger hög produktion, bidrar till att skapa viktiga ekosystemtjänster samt har en liten negativ miljöpåverkan och kan därför spela en viktig roll i utvecklingen av hållbara livsmedelssystem i Sverige.
I projektet ingick 13 gårdar, tre permanenta forskare, samt ytterligare inbjudna forskare beroende på det aktuella arbetsområdet och frågeställningar. Projektet pågick mellan 2012 - 2016 och finansierades av Ekhagastiftelsen.
Inom gruppen har det funnits en bred erfarenhet av allt från praktiskt arbete med skogsträdgårdar och lantbruk till teoretiskt arbete inom lantbruksorganisationer och universitet. Just deltagarnas olika erfarenheter och kompetenser har varit avgörande i alla delar av projektet. Det deltagardrivna arbetssättet lämpar sig också mycket väl i denna typ av forskning och utveckling, där frågeställningarna är komplexa, outforskade och ibland till och med av grundforskningskaraktär samtidigt som steget till tillämpning behöver vara kort. Arbetssättet har också fördelar när man vill bygga och arbeta med system som innehåller en stor variation beroende på anpassning till lokala förhållanden. Man kan då utveckla och utvärdera effekter på många olika platser, på både rent vetenskapliga och mer praktiskt inriktade sätt.
Forskningsgruppen bestämde sig tillsammans för att fokusera arbetet på två typer av agroforestrysystem; skogsträdgårdar samt samodling av träd och buskar i betesbaserad djurhållning. Klicka på länkarna nedan för en kort beskrivning av systemen, de forskningsfrågor vi arbetat med samt de resultat projektet gett.
Press om projektet
- Vetenskapsradion, P1 den 3 juni 2015; ”Jordbruk hämtar inspiration från trädgården”
- Framtidens mat från perenna odlingssytem (Ekologiskt lantbruk nr 5, 2014) (5,41 MB)
- Klimatsmart skogsträdgård (Skogen nr 9, 2013) (198,73 kB)
- Fler ekosystemtjänster med samodling (EXTRAKT, 2013)
- Jordbruk i flera dimensioner (Nordisk eko nr 2, 2012) (4,51 MB)
Publikationer
- Schaffer et al 2019, Can Agroforestry Grow beyond Its Niche and Contribute to a Transition towards Sustainable Agriculture in Sweden? (678,96 kB)
- Björklund et al 2018, Exploring the potential of edible forest gardens: experiences from a participatory action research project in Sweden (987,24 kB)
- Slutrapport Hållbar livsmedelsproduktion - 2016 (949,56 kB)
- Eksvärd, K. , Björklund, J. , Danielsson, M. , Eksvärd, J. , Hansdotter, E. , Holmdahl, J. , Jansson, A. , Kjellberg, O. & et al. (2016). Mångfunktionella, lokala odlingssystem: Etablering av modern agroforestry i Sverige 2012-2016
- Lagerquist, Elsa, 2016. Measuring carbon sequestration and soil fertility in Swedish forest gardens : a methodological study
- Björklund, J., Eksvärd, K. & Schaffer, C. 2014. Assessing ecosystem services in perennial intercropping systems – participatory action research in Swedish modern agroforestry
- Bodö, L. 2013. En skogsträdgårds potential att täcka en människas närings- och energibehov (1,12 MB)
- Hylander, S. 2013. Ekosystemtjänster i svenska agroforestrysystem (1,64 MB)