Nu erbjuder universitetet stöd med utgivning av seriella vetenskapliga publikationer

Foto på bokhyllor med böcker.

Den helt öppet tillgängliga plattformen, Open Journal Systems (OJS), används av lärosäten över hela världen och kan användas genom hela publikationsprocessen, från att artikeln skickas in till granskning tills dess att den är publicerad och finns tillgänglig på plattformens webbplats och i andra tjänster. Plattformen är skräddarsydd för tidskrifter, men kan också användas för vetenskapliga konferenser.

Tidskrifter och konferenser med en redaktion och innehåll som har en koppling till Örebro universitet kan få hjälp av universitetsbiblioteket med att komma igång med OJS. En av plattformens användare  är konferensen The 26th Nordic Academy of Management Conference (NFF 2022) som anordnas av Nordisk företagsekonomisk förening och Handelshögskolan vid Örebro universitet.  
  
Profilfoto på Johan Kask.- Vi kollade på olika system och för en konferens med tight budget tyckte vi det var ett utmärkt alternativ med tanke på vad kommersiella system kostar. En annan viktig anledning var att vi kunde få support lokalt på universitetet, vilket verkligen är toppen jämfört med att behöva kontakta externa supporttjänster, säger Johan Kask från Handelshögskolan vid Örebro universitet som är med och ordnar NFF 2022.  
 
Johan har tidigare erfarenhet av redaktörsarbete med vetenskapliga tidskrifter och säger att OJS står sig bra i förhållande till andra plattformar.

- Jag upplever inte OJS som sämre än många av de system som stora etablerade förlag använder för att hantera tidskriftsmanus. Snarare tvärtom. Det är en liten startprocess att komma in i men sen är det överraskande komplett och logiskt, fortsätter Johan Kask.
  
Utbildning o Demokrati.jpgDen öppet tillgängliga tidskriften Utbildning & Demokrati som ges ut vid Örebro universitet har också börjat använda tjänsten.

- Möjligheten att använda sig av OJS som ett led att stödja öppen vetenskap och förenkla tidskriftens arbetsprocesser tyckte vi lät bra, säger Emma Vikström som är redaktionell samordnare för Utbildning & Demokrati
 
Tidskriftens arkiv finns nu inlagt på plattformens webbplats och arbete pågår med att även börja använda granskningsfunktionerna i OJS. 

- Det som varit bra med OJS är möjligheten att göra vårt tidskriftsarkiv sökbart och mer strukturerat och att kunna länka samman det till exempelvis DOAJ, DOI och CrossRef på ett smidigt sätt. Det har även varit bra att samla arbetsprocesserna på en och samma plattform, säger Emma Vikström. 
 
Både Emma och Johan lyfter fördelen med att kunna få stöd från universitetsbiblioteket i arbetet med OJS.

- Stödet från biblioteket har varit fantastiskt på alla sätt! De har hjälpt till med allt från att navigera i det nya systemet, frågor om dataskyddspolicy och publiceringspolicy till skapandet av ett mer strukturerat arkiv. Det stödet har verkligen varit viktigt för att vi skulle börja använda oss av OJS, säger Emma från Utbildning & Demokrati
 
Vi hoppas att fler tidskrifter och konferenser kommer att använda denna tjänst framöver.