Handelshögskolan vid Örebro universitet

Livet som student på Handelshögskolan: Johan

Foto på Johan Andersson

Det här är Johan Andersson. Han är 21 år gammal och kommer ursprungligen från Södertälje men flyttade hit för att studera Statistikerprogrammet på Handelshögskolan vid Örebro universitet. I skrivande stund är han inne på sin tredje termin.

Från Södertälje till Örebro

När vi frågar Johan varför han valde att studera på just Örebro unversitet svarar han:

- Det var varmt rekommenderat av vänner och vid kolla-in-dagen fick jag känslan av att ”det här känns rätt” och jag valde helt enkelt att följa den känslan.

Under sina tre första månader i Örebro hyrde han delvis boende i andra hand men
sov även på soffan hos en kompis.

- Att hitta boende kan både vara svårt och lite läskigt men det brukar lösa sig. I värsta fall finns det en möjlighet att få hjälp med boende via s.k. akutboende*.

I Örebro kan man ta sig vart som helst med cykel och det tycker Johan är det bästa med staden. Det sämsta, enligt Johan, vilket nog många kan hålla med om, är den ständiga vinden man får tampas med och som på något konstigt vis alltid är motvind. 

Statistikerprogrammet

Johan läser Statistikerprogrammet och är nu inne på sin tredje termin av totalt sex. På frågan om varför han valde att läsa till statistiker så svarar han:

- Jag har alltid gillat matematik och statistik är ett sätt att beskriva omvärlden via matematiska metoder och modeller. Kort sagt så fascinerar det mig.

Innan han började studera förväntade han sig att det skulle finnas duktiga lärare och att studiemiljön skulle vara bra, något han själv tycker att Handelshögskolan definitivt levt upp till. Kompetenta, lugna och professionella, beskriver Johan lärarna på Handelshögskolan som och menar att en del är rent av roliga!

Enligt Johan är det bästa med Handelshögskolan dess strävan efter utbildningar med hög kvalitet och förmågan att uppnå det. Om Johan skulle beskriva institutionen för en utomstående skulle det vara på det här sättet:

- En institution som värdesätter sina studenter och som ger goda förutsättningar för att de ska lyckas.

Om någon går i tankar att börja plugga rekommenderar Johan Handelshögskolan starkt. Det ger inte bara goda möjligheter till att utveckla sina akademiska meriter utan även chans att spendera en termin i ett annat land som utbytesstudent, säger Johan.

Text: Sebastian Jansson


10 Snabba

1. **Studentgatan eller Tybble?

– Tybble. Nära till Allt!

2. ***Kåren eller Bryggan?

– Kåren. Timebeer, fredagsklubb och sittningar kryddat med ideell personal. Här kan man skaffa sig många goda minnen från sin tid som student. 

3. Örebro eller Din hemstad?

– Örebro. Örebro har mycket att erbjuda och ligger centralt i Sverige så det är aldrig långt bort. Södertälje blir lite låst vid sitt kustnära läge och har inte ett lika vackert centrum. 

4. Campusbokhandeln eller Blocket?

– Campusbokhandeln. Bra och billig kurslitteratur som finns på campus!

5. Plugga själv eller Plugga i grupp?

– Plugga i grupp. Det kanske inte är lika effektivt alla gånger men det är mycket roligare och det är ett bra sätt att lära känna nya personer på. 

6. Hemmakväll eller Utekväll?

 Hemmakväll. Umgänge och festande i all ära, men en kväll med en bra film eller lite PUBG sitter aldrig fel. 

7. Matlåda eller Äta ute?

– Matlåda. Laga vad jag vill och spara pengar på samma gång? Ja tack!

8. Nudlar eller Pizza?

- Pizza. Ibland måste man belöna sig själv.

9. Föreläsningar eller Studera själv?

- Föreläsningar. Lärarna har oftast en eller flera bra vinklar/förklaringar till saker man annars skulle gå miste om. 

10. Plugga hemma eller Plugga på Handelshögskolan?

- Plugga på Handelshögskolan. Omgivningarna är mer inspirerande på Handelshögskolan än i mitt studentrum. 

* Om du kommit in på andra antagningen eller senare, och alltså inte kunnat ställa dig i bostadskö i god tid, kan du få hjälp att hitta ett tillfälligt akutboende. Ansvariga för akutboendet är Örebro studentkår som vid varje terminsstart hjälper studenter utan boende.

** Studentgatan och Tybble är studentbostadsområden i Örebro och som ligger nära campus. Studentgatan ligger till och med på campus.

*** Kåren är Örebrostudenternas nattklubb och ligger mitt på campus och bedrivs helt ideellt, av studenter för studenter. På dagarna är det café och lunchservering. På torsdagar bedrivs pub och fredagar nattklubb.

Bryggan är Örebros enda riktiga studentpub och drivs också helt ideellt av studentsektionen Sesam. Beläget ett stenkast från Kåren har Bryggan varit till studenternas tjänst sedan 1996, varje onsdag och fredagskväll under terminerna.