Kajsa Hult
Befattning: Doktorand Organisation: Restaurang- och hotellhögskolanE-post: kajsa.hult@oru.se
Telefon: 019 302042
Rum: K1108

Om Kajsa Hult
Kajsa Hult är doktorand i måltidskunskap på Restaurang- och hotellhögskolan, Campus Grythyttan sedan hösten 2019. Hennes forskningsprojekt handlar om att synliggöra yrket som matsalsarbetare på restaurang samt att fördjupa kunskapen kring värdskap utifrån ett restaurangarbetares perspektiv. Avhandlingsarbetet har som ambition att belysa lusten för arbetet, förutsättningar för social hållbarhet samt att bidra med att höja statusen för yrket som serveringspersonal. Projektet gränsar över till forskningsfältet hospitality där sociala och kulturella aspekter har betydelse i förståelsen för värdskap.
Kajsa har en fil. mag i måltids- och restaurangvetenskap från Umeå Universitet och har tidigare arbetat som adjunkt med undervisningsområden inom värdskap och dryckeskunskap. Utöver det akademiska intresset för restaurangforskning arbetar hon till och från praktiskt som matsalsarbetare på restauranger.
Forskningsprojekt
Pågående projekt
Forskargrupper
Publikationer
Konferensbidrag
- Hult, K. , Lainpelto, J. , Walter, U. & Jonsson, I. M. (2022). Constructing the hospitality superstar: A document analysis of job advertisements in Sweden. I: M. Michaud; A. Giboreau; A. Perez-Cueto, Menu Volume 10 - Special issue. Report of ICCAS Proceedings. Twelfth International Conference on Culinary Arts and Sciences. Konferensbidrag vid 12th International Conference on Culinary Arts and Sciences (ICCAS 2022), Sustainable meal systems worldwide: Challenges for Culinary Arts and Sciences, Lyon, France, June 2-3, 2022. (ss. 92-92). Institut Paul Bocuse.
- Hult, K. (2022). The contemporary culinary hospitality identity in restaurant dining rooms. Konferensbidrag vid Tore Wretman Symposium 2022, Stockholm, Sweden, November 1-2, 2022.
- Hult, K. & Scander, H. (2021). A deconstruction of the restaurant industry: from the perspective of dining room professionals. Konferensbidrag vid Tore Wretman-dagen, Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien, (KSLA), Stockholm, Sweden, October 20, 2021.
- Hult, K. (2021). Front of the house professionals’ identity creations: Symbols and underlying motivations of hospitality as performance in small-scale restaurant establishments. I: Julia Carrillo; Kajsa Hult; Inger M. Jonsson; Henrik Scander; Lotte Wellton, Nordic Association for Food Studies Workshop 2020 Foodways at a crossroads: Sustainability, Gastronomy and Rethinking the traditions of how to Eat. Konferensbidrag vid Nordic association for food studies Conference (NAFS 2020) Grythyttan, Sweden, November 14, 2020. (ss. 30-32). Örebro: Örebro University.
Samlingsverk (redaktör)
- Hult, K. (ed.) , Scander, H. (ed.) , Sundqvist, J. (ed.) & Wellton, L. (ed.) (2023). Tore Wretman Symposiet: Svensk måltidsforskning i ett internationellt perspektiv. Örebro: Örebro universitet (Måltidskunskap 9).
- Hult, K. (ed.) , Jonsson, I. M. (ed.) , Scander, H. (ed.) & Wellton, L. (ed.) (2022). Nordic Association for Food Studies Workshop 2021: Communicating and presenting food from the past to the future: Historical, contemporary and evolving perspectives: NAFS Workshop 2021: Grythyttan, November 25th. Örebro: Örebro University (Måltidskunskap 6).
- Carrillo, J. (ed.) , Hult, K. (ed.) , Jonsson, I. M. (ed.) , Scander, H. (ed.) & Wellton, L. (ed.) (2021). Nordic Association for Food Studies Workshop 2020: Foodways at a crossroads: Sustainability, Gastronomy and Rethinking the traditions of how to Eat. Örebro: Örebro University (Måltidskunskap 5).