This page in English

Katalin Capannini-Kelemen

Befattning: Universitetslektor Organisation: Institutionen för beteende-, social- och rättsvetenskap

E-post: a2F0YWxpbi5rZWxlbWVuO29ydS5zZQ==

Telefon: 019 301282

Rum: L2502

Katalin Capannini-Kelemen
Forskningsämne

Om Katalin Capannini-Kelemen

Katalin är docent i rättsvetenskap. Hon forskar inom komparativ rätt, särskilt inom komparativ konstitutionell rätt med fokus på domstolar och deras beslutsprocess, med särskilt fokus på domarens resonemang och skiljaktiga meningar. Hon har följt och kommenterat på den konstitutionella utvecklingen i Ungern i ett antal artiklar och blogginlägg. Hennes senaste tvärvetenskaplig forskningsinitiering om kvaliteten på resonemang i automatiserade domstolsbeslut finansierades av Riksbankens Jubileumsfond.

Från september 2021 leder hon det treåriga forskningsprojektet "Nordisk exceptionalism? Kartläggning av konstitutionella resonemang i Norden" (Nordic CONREASON-projekt) som finansieras av Riksbankens Jubileumsfond med 5,8 miljoner kronor. Projektet involverar fem nordiska forskare i konstitutionell rätt, en statistiker och en internationell rådgivande panel.

Katalin undervisar komparativ rätt, komparativ konstitutionell rätt och Europeiska Unionens konstitutionell rätt. Under 2019 var hon ansvarig för rättsvetarprogrammets revidering som fick en ny, digital inriktning. 2020-2021 var hon programansvarig för rättsvetarprogrammet med internationell och digital inriktning.

Hon har varit anställd vid Örebro universitet sedan augusti 2010. Hon har en juristexamen från Loránd Eötvös Universitet (ELTE) i Budapest, Ungern, med ett examensarbete inom komparativ straffrätt (2003). Dessutom har hon en doktorsexamen i komparativ rätt vid Università degli Studi di Firenze, Italien (2008). Hennes doktorsavhandling, som författades och försvarades på italienska, behandlade författningsdomstolarnas beslutsprocess i östra Centraleuropa. Under sin tid i Florens undervisade hon även i EU-rätt för amerikanska studenter på NYU Florence och arbetade på den lokala advokatbyrån Studio Legale Pastorelli.

Publikationer

Artiklar i tidskrifter |  Artiklar, forskningsöversikter |  Artiklar, recensioner |  Böcker |  Kapitel i böcker, del av antologier |  Konferensbidrag |  Rapporter |  Övrigt | 

Artiklar i tidskrifter

Artiklar, forskningsöversikter

Artiklar, recensioner

Böcker

Kapitel i böcker, del av antologier

Konferensbidrag

Rapporter

Övrigt