Ditt nätverk – en chans att närma dig drömjobbet

En kvinna och en man sitter och skrattar vid ett bord

När du nätverkar lär du känna personer som kan skapa värde för dig i framtiden. Genom ditt nätverk kan du få jobbrekommendationer, lära dig mer om din bransch och bygga upp ditt personliga varumärke. 

Några snabba tips:

  • Håll kontakten! Hör inte bara av dig när du behöver något. Du kan alltid höra av dig med frågor om vad dina kontakter jobbar med just nu eller bara kolla läget.  
  • Träffas på riktigt! LinkedIn i all ära, men att träffas över en kopp kaffe skapar mycket djupare relationer. 
  • Våga be om hjälp! Om du tror att en person kan hjälpa dig skadar det aldrig att fråga. Det värsta du kan få är ett nej.  

Många tror att det är svårt att nätverka, men det behöver det inte vara. I grund och botten handlar det om att vara nyfiken och ställa frågor när du möter nya människor. 

Ditt perspektiv är värdefullt

Det är viktigt att du tänker på nätverkande som ett utbyte. Du måste vara beredd att skapa värde för personerna i ditt kontaktnät. För dig som är student kan det ibland kännas som att du inte har tillräckligt mycket kunskap för att kunna göra det, men du har alltid ditt perspektiv att erbjuda. På LinkedIn kan du ge feedback på det andra lägger upp, och visa att du är engagerad och intresserad av ämnet. 

Vem ska jag nätverka med?

Vem du ska nätverka med beror till stor del på inom vilken bransch du vill jobba. Försök hitta intressanta personer som gör ungefär det du vill jobba med, och ta kontakt med dem. Kanske kan ni ses på en fika? På LinkedIn är det enkelt att söka på yrkestitlar eller samtalsämnen så att du hittar rätt personer för dig.  

Online eller IRL?

Idag sker mycket nätverkande på LinkedIn, men du kan alltid nätverka när du är på en plats med människor. Det finns även nätverksträffar där alla besökare är intresserade av att knyta nya kontakter.