Jobbintervjun – så kan du förbereda dig

En person blir intervjuad av tre andra.

Jobbintervjun är ett samtal mellan dig och arbetsgivaren. Du blir kallad på intervju om arbetsgivaren tycker att ditt cv och personliga brev är intressant och om du passar för tjänsten. Jobbintervjun är din chans att göra ett mer personligt intryck och lära dig mer om arbetsplatsen och tjänsten du sökt.

Många upplever att det är nervöst att gå på en jobbintervju. Det bästa sättet att hantera sådana känslor är att förbereda sig. På så sätt ökar du också dina chanser att göra ett gott intryck. 

  • Läs alltid på om arbetsgivaren och förbered frågor om deras organisation och tjänsten. Det visar att du är engagerad och intresserad. För inspiration kan du läsa på arbetsgivarens hemsida och sociala medier, eller se vad som skrivs om dem i media. Du kan till exempel fråga vad de har för planer för sin verksamhet de närmaste åren. 
  • Fundera på vilka frågor arbetsgivaren skulle kunna ställa till dig och försök komma på svar.  
  • Vanliga frågor kan vara att berätta lite om dig själv, vad som fick dig att söka tjänsten och hur du fungerar under stress eller i en grupp.
  • Var beredd på att berätta om det du skriver i ditt personliga brev. Har du skrivit att du är en problemlösare måste du även kunna berätta om en situation där du har löst ett problem. 
  • Hitta ett bra svar på frågan ”varför ska vi anställa just dig?”. Även om frågan inte är formulerad exakt på det viset är det bra för ditt självförtroende att veta svaret.

Läs mer om hur du bygger upp ett nätverk.