Obligatoriska moment

När det i en kursplan ställs krav på deltagande i ett utbildningsmoment för att studenten ska kunna godkännas på kursen, är detta ett obligatoriskt moment. Vid det obligatoriska momentet ska studentens kunskaper och färdigheter inte bedöms, utan momentet ska enbart bestå av ett deltagande från studentens sida.

Mer information om syftet med obligatoriska moment och hur de ska regleras i kursplanen finns på Inforum (inlogg krävs).

En kurs rymmer ett antal mål och genom examination av målen säkerställs det att studenten uppnått dessa innan studenten kan erhålla betyg på kursen. Utöver examination av kursens mål kan det finnas moment som är viktiga att studenten deltar i, men där studentens prestation och/eller kunskap inte prövas. Dessa moment kan då utgöras av ett obligatoriskt moment som betygssätts med DT (deltagande). 

Genom deltagande i det obligatoriska momentet inhämtar studenten kunskaper och erfarenheter som är en förutsättning för att hon/han ska kunna bli godkänd på kursen, men det obligatoriska momentet betygssätts inte och har därmed ingen omfattning uttryckt i högskolepoäng. Istället för betygsskala används ”DT” (deltagit) om momentet registreras separat i Ladok.

Till exempel kan deltagande i verksamhetsförlagd utbildning utgöra ett obligatoriskt moment i en kurs som examineras genom att studenten gör en skriftlig uppgift, i vilken hon/han använder sig av de kunskaper och erfarenheter som inhämtats under den verksamhetsförlagda utbildningen. I vissa fall kan fullgörandet av ett obligatoriskt moment vara en förutsättning för att studenten ska få delta i den avslutande examinationen på kursen/delkursen. Detta ska i så fall framgå av kursplanen. Det kan till exempel gälla deltagande i information om säkerhetsföreskrifter inför utbildning/examination i laboratoriemiljö.

Enligt riktlinjer för examination ska om inte annat framgår av kursplanen, en student som inte fullgjort ett obligatoriskt moment ändå tillåtas delta i den avslutande examinationen. Om en student inte kan delta i ett obligatoriskt moment ska hon/han ges nytt tillfälle att delta i/fullgöra momentet enligt reglerna för omexamination. Observera att om inte annat anges i kursplanen ska nytt tillfälle att delta i ett obligatoriskt moment erbjudas inom fem veckor efter det ordinarie tillfället,.

Vidare anges det i riktlinjen att samtliga obligatoriska moment ska vara tydligt angivna i kursplanen. Om ett obligatoriskt moment kan fullgöras på annat sätt ska det framgå av kursplanen. Huruvida ett obligatoriskt moment ska kunna fullgöras på annat sätt än ”ordinarie” avgörs av kursens mål och genom en bedömning av hur det obligatoriska momentet stöder måluppfyllelsen. Observera dock att eftersom förekomsten av det obligatoriska momentet bör vara motiverat utifrån till exempel pedagogiska skäl eller säkerhetsskäl bör möjligheten att fullgöra momentet på annat sätt nyttjas undantagsvis.