Genomförande av examination

Examinationen syftar till att säkerställa att studenten har uppnått lärandemålen och ligger till grund för betygsättningen. I samband med genomförandet av examinationen förekommer regleringar kring vissa avseenden, vilka anges nedan.

Enligt riktlinjer för examination på grundnivå och avancerad nivå ska skriftliga examinationer såsom sals- och hemtentamina vara anonyma om inte särskilda skäl föreligger. Sådana skäl ska framgå av kursplanen, alternativt av ett särskilt beslut fattat av examinator.

Vid anonyma examinationer måste examinator på grund av jävsreglerna i 16-17 §§ i förvaltningslagen, ta del av namnen på provdeltagarna i slutskedet av handläggningen.

Tid för examination

Tidpunkten för examinationen bestäms av universitetet och kan förläggas på samtliga veckodagar.  Salstentamen får dock inte anordnas på helgdagar. Den 30 april (Valborgsmässoafton) får tentamen anordnas fram till kl 12.00 enligt beslutet skriftliga salstentamina vid Örebro universitet

Vid val av tidpunkt för examination måste universitetet beakta att en myndighet ska underlätta för den enskilde att ha med myndigheten att göra och att diskriminering ska motverkas.  Ordinarie examination ska genomföras inom ramen för angiven terminstid och inom det för kursen angivna kurstillfället.

För tidsaspekter när det gäller omexamination och uppsamlingsexamination, se avsnittet omexamination. 

Om en examinationsform som innebär att studenten vid ett givet tillfälle ska lämna in ett material till universitetet används (ex. skriftlig inlämningsuppgift), ska det av kursplanen framgå vilka konsekvenserna blir om studenten inte lämnar in i tid. Examinator ska dock beakta om särskilda skäl finns för förseningen. Om en för sent inlämnad examinationsuppgift ska kunna leda till att studenten inte kan uppnå ett visst betyg, bör det finnas stöd för detta i kursens mål och betygskriterier.

Plats för examination

Om examination genomförs vid annan studieort än Örebro ska detta anges i kursplanen. Universitetet är inte skyldigt att ge studenter möjlighet att delta i examination på annan ort. Utifrån reglerna om serviceskyldighet 6 § i förvaltningslagen kan det ändå finnas skäl att i undantagsfall erbjuda det.  För att få genomföra examination på annan ort ska studenten styrka att det finns synnerliga skäl och möjlighet att genomföra examinationen på en annan lämplig plats. Beslut om examination på annan plats fattas av prefekt.  Prefekts beslut bör fattas efter samråd med examinator.

Om det finns särskilda skäl kan examinationsformen anpassas, inom ramen för kursplanens regler, för student med dokumenterad funktionsnedsättning. Vid synnerliga skäl kan annan examinationsform än den som anges i kursplanen medges för student med dokumenterad funktionsnedsättning. Examinationen ska dock alltid utformas med utgångspunkt i kursens mål.

Examinator fattar beslut om annan examinationsform än den som anges i kursplanen för student med dokumenterad funktionsnedsättning. Beslutet bör fattas efter samråd med FUNKA. 

UKÄ anser att det är viktigt att lärosäten kan ge möjlighet till anpassad examination. Exempel på vilka anpassningar som kan vara möjliga att göra framgår av UKÄ:s vägledning Rättssäker examination.

För studenter med tillfälliga skador eller icke-varaktig funktionsnedsättning

För studenter med tillfälliga skador eller icke-varaktig funktionsnedsättning, som till exempel brutna händer, hänvisas i första hand till omexaminationer och möjligheten att ansöka om studieuppehåll. I mån av plats och i mån av resurser kan studenter med icke-varaktiga funktionsnedsättningar eller skador beviljas anpassade examinationer, efter beslut av examinator. En förutsättning för detta är att rättssäkerheten upprätthålls och att kursplanens regler efterlevs. För mer information kontakta institutionen eller se Inforum (inlogg krävs). 

På kurser med verksamhetsförlagd utbildning där studenter har kontakt med människor, kan det i undantagsfall finnas behov av att hindra en student från fortsatt deltagande, om det under utbildningens gång visar sig att någon riskerar att ta skada av studentens agerande. Om reglerna för avskiljande inte är tillämpliga kan detta endast ske genom att studenten underkänns i förtid, det vill säga innan han eller hon har gått igenom hela kursen.

För att det ska vara möjligt att underkänna en student i förtid krävs dock att det finns en regel om detta i kursplanen. Om en sådan regel införs i en kursplan, ska det också framgå vad som krävs för att en student som underkänts i förtid ska kunna delta i kursen på nytt. Det bör i så fall också framgå att det krävs speciella omständigheter för att en student ska kunna bli underkänd i förtid.

Om en student av etiska eller religiösa skäl hyser samvetsbetänkligheter inför ett obligatoriskt moment kan hon/han begära befrielse från detta. Examinator prövar frågan och har då att väga studentens skäl mot målen för aktuell utbildning. Om motsvarande kunskaper kan inhämtas genom alternativ undervisning bör studentens begäran kunna beviljas. Om studenten nekas befrielse från momentet ska beslutet förses med överklagandehänvisning.

Förutsättning vid tentamen

Mer praktisk information om förutsättningar vid tentamen och vad som gäller vid exempelvis salstentamen eller hemtentamen finns samlad på sidan tentamen