Studentlivet i Örebro

Studenter paddlar i svartån under introduktionen.

Att vara student är mer än bara föreläsningar och tentaplugg. Det är även att träffa nya vänner och lära känna en ny stad. Här har vi samlat information om saker som hör till studentlivet i Örebro så som studentkåren, studentföreningar, träning med mera.

Introduktionen

Har Örebro bäst studentliv i Sverige? Det är mycket möjligt. Något vi verkligen vågar påstå är att vi har Sveriges roligaste introduktion. När du är ny student i Örebro får du en tre veckor lång introduktion där du lär känna din nya stad och ditt universitet. Dessutom träffar du en massa nya människor som just har börjat plugga, precis som du, och som vill lära känna nya vänner i en ny stad.

Under de tre veckorna får du även lära dig om hur det är att studera på universitet. Du lär dig hur en tentamen går till, hur du kan engagera dig under studietiden och mycket mer.

Läs mer om introduktionen här.

Glada studenter på Örebrodagen under introduktionen.

Örebro studentkår

Örebro studentkår arbetar med flera olika frågor för dig som student. Du kan både engagera dig i studentkåren eller få hjälp med eventuella problem under din studietid. Till studentkåren hör nio olika kårsektioner uppdelade efter universitetets institutioner. Vilken kårsektion du tillhör som student beror på vilket program du studerar.

Läs mer om Örebro studentkår och kårsektionerna på deras hemsida.

Kårhuset

Örebro Kårhus är en samlingsplats för studenter i Örebro. Det ligger på Örebro universitets huvudcampus. Kårhuset har café, pub, nattklubb och drivs ideellt av studenter. Om du vill jobba ideellt på kårhuset kan du kontakta dem via deras hemsida.

Örebro Kårhus hemsida.

Studentföreningar i Örebro.jpg

Studentföreningar

Som student kan du engagera dig i flera olika studentföreningar. Det finns föreningar inom allt ifrån fotboll och körsång, till politik och juridik. Hittar du ingen förening som passar dig så kan du alltid starta en egen.

Läs mer om studentföreningar på Örebro studentkårs hemsida.

Träning och friluftsliv

På Örebro universitet är det enkelt att ha träning som en del av studentlivet. På och runt universitetet finns det ett gym, motionsspår, fotbollsplaner, basketplaner och mycket mer. På Örebro universitets huvudcampus ligger Campusgymmet som erbjuder gym, gruppträningar, och gemensamma träningar inom flera bollsporter.

I och runt Örebro finns det också många möjligheter till aktiviteter. Nära Campus Örebro ligger Sörbybacken där du kan åka skidor på vintern och på sommaren kan du träna på utegym, åka downhill och mycket mer. Runt Örebro kan du vandra i Kilsbergen, där du även kan åka skidor på vintern. Och i naturreservatet Oset kan du bland annat åka skridskor på sjön Hjälmaren på vintern.

Läs mer om Campusgymmet på deras hemsida.

Tre tips för att få ut mer av ditt studentliv

  1. Skaffa en cykel: Örebro är en platt stad och det är enkelt att cykla vart du än ska. Cykla från centrum till Campus Örebro tar cirka 10-15 minuter.
  2. Hitta till party-öarna mitt i stan: Runt slottet mitt i centrum hittar du de flesta av Örebros klubbar. Här kan du träffa både studenter och infödda örebroare.
  3. Engagera dig på ett eller annat sätt: Gå med i en studentförening, engagera dig i studentkåren eller jobba på kårhuset. Det är jättebra sätt att lära känna nya vänner och få ut ännu mer av ditt studentliv.