Plugga eller jobba? Vi ger dig fyra anledningar till att läsa vidare!

En student vid ett mikroskåp.

”Vad ska jag göra av mitt liv” är faktiskt en av de vanligaste sökningarna på Google. Och vi förstår dig: du har många valmöjligheter och det är inte enkelt att veta vad man ska välja. Vi ger dig fyra anledningar till varför universitetsstudier är ett bra val!

Du ökar chansen att få jobb – och högre lön 

Allt fler jobb kräver en utbildning. En universitetsutbildning ger inte automatiskt högre lön, men chansen ökar: Den genomsnittliga lönen för en person som har gymnasieutbildning i Sverige låg 2018 på ungefär 30 000 kronor. Efter en eftergymnasial utbildning som är kortare än tre år ligger snittlönen på runt 36 000 kronor och snittlönen för en person som läst en längre utbildning låg samma år på runt 42 000 kronor. 

Läs också:

Här kan du hitta statistik från SCB på hur lönen ser ut för olika yrkesgrupper.

Här kan du läsa Universitets- och högskolerådets artikel "Tjänar du på att läsa vidare?"

Du får ett roligare jobb 

Om du precis har tagit studenten har du sannolikt nästan 50 år av arbete framför dig. Varför inte satsa på att göra något roligt av de åren? Ett par års studier ger dig chans till roligare arbetsuppgifter och ett mer meningsfullt jobb - inom ett område som du själv har valt. 

Du blir en klokare människa 

På gymnasiet lär man sig ofta lite om mycket, medan en universitetsutbildning innebär att du fördjupar dig i ett ämne under längre tid. Du lär dig att sortera i stora mängder information, vilket ger dig verktyg att ta dig an utmaningar i arbetslivet på ett nytt sätt. Att plugga på universitet gör att också att du utvecklar din förmåga att tänka kritiskt. 

Du får vänner för livet 

Det är roligt att plugga på universitetet! Många beskriver studietiden som de roligaste åren av ens liv. Ett nytt kapitel av livet, där du får chansen att utvecklas och vara dig själv. Men det handlar inte bara om fester och kompisar – du får också viktiga kontakter för framtiden. Dina kursare kan bli framtidens företagsledare och bana väg för din karriär. Du kanske möter din partner för livet – eller hittar vänner med samma intressen som du. 

Sex studenter går på campus.

Skillnaden mellan universitetet och gymnasiet?

De största skillnaderna mellan gymnasiet och universitetet.

En student med sensorer på huvudet.

Urval till universitetet och högskolan

Så går urvalsprocessen till när du söker utbildning.

En student sitter och läser.

11 tips för att välja rätt utbildning

Så här väljer du rätt utbildning på universitetet.

Sex studenter sitter och pluggar i soffor.

Så väljer du rätt utbildning –studievägledarens bästa tips!

Så tycker studievägledaren att du ska tänka när du väljer utbildning.