Så väljer du rätt utbildning – studievägledarens bästa tips

Sex studenter sitter och pluggar.

Utgå från dina intressen, ta hjälp av experter och framför allt – låt ditt val av utbildning få ta tid. Här ger studievägledare Henrik Strandahl sina bästa tips till dig som funderar på att börja plugga.

Vad är ditt bästa tips när det handlar om att välja utbildning? 

– Många lägger timmar på att läsa på när de ska köpa en bil, men tror att det ska gå på fem minuter att välja utbildning. Låt det få ta tid! Jag tycker att du ska fundera över vad du verkligen är intresserad av och inte göra ditt val utifrån hur kompisarna resonerar eller vad som är trendigt just nu. Utgå från dina egna intressen. 

Hur ska jag ens kunna veta vad det finns för möjligheter? Tänk om det finns utbildningar till yrken jag inte ens känner till? 

– Ta hjälp av experter för att bredda din kunskap om vilka yrken som finns! Det finns människor som jobbar med vägledning både på gymnasieskolor, kommunen, arbetsförmedlingen och här på universitetet. Prata gärna med flera olika personer för att ta del av olika personers resonemang. Både arbetsförmedlingen och vissa fackförbund, som till exempel Saco, har bra information på sina hemsidor om vad det finns för olika yrken och vad de innebär. 

Du tycker att man ska ha en plan B, varför då? 

– Om du till exempel vet att du vill jobba med att hjälpa människor, så kanske du tänker att Socionomprogrammet är ett bra val. Men det finns många andra yrken där man också jobbar med människor. Lägg tid på att ta reda på vilka andra yrken det finns. Kanske kommer du fram till att Personalvetarprogrammet eller Arbetsterapeutprogrammet låter lika intressant. Det är dessutom bra om det visar sig att du inte kommer in på ditt förstahandsval. 

Vad tycker du ska väga tyngst: löneutveckling, chans till jobb efter utbildningen eller mina egna intressen? 

– Jag tycker att du ska utgå från dina egna intressen. Vi vägledare pratar mycket om att de som går ut från gymnasiet idag senare i livet kommer att jobba med yrken som inte ens finns än. Hur ska man då kunna välja rätt? Men visst, det är bra att vara medveten om hur arbetsmarknaden ser ut. Samma sak gäller löneutvecklingen, men det finns inga garantier för att vissa val alltid ger en bra lön. Jag är idealist och tycker att du ska välja utifrån att du vill ha intressanta arbetsuppgifter och en högre utbildning.   

Tänk om jag väljer fel! 

– Det händer att man väljer fel utbildning, men oftast blir det så att när man sätter sig in ett ämne så blir det intressant. Man måste våga göra val, och många utbildningar går dessutom att bygga på i efterhand. Har du läst ekonomi kommer du att ha användning för det även om du inte slutar som ekonom. Att plugga kommer sannolikt att vara det roligaste du gör i ditt liv – så välj för att det är roligt och njut av din tid som student! 

Varför ska jag plugga? 

– Är det något vi vet om framtidens arbetsmarknad så är det att kraven på utbildning har höjts. Allt fler jobb kräver en högre utbildning, det som förut gjordes av en gymnasieekonom görs idag av en högskolekonom, till exempel. Många ser det som tråkigt och jobbigt att behöva plugga för att få ett bra jobb och bra lön. Men tänk att det inte handlar om fyra tuffa år utan om de fyra roligaste åren i tid liv. Välj att plugga för att det är roligt, framför allt! 

Sex studenter går på campus.

Skillnaden mellan universitetet och gymnasiet

De största skillnaderna mellan gymnasiet och universitetet.

En student med sensorer på huvudet.

Urval till universitetet och högskolan

Så går urvalsprocessen till när du söker utbildning.

En student sitter vid ett mikroskåp.

Plugga eller jobba? Fyra anledningar till att läsa vidare!

Därför ska du läsa vidare efter gymnasiet.

En student sitter och läser.

11 tips för att välja rätt utbildning

Så här väljer du rätt utbildning på universitetet.