Mat istället för medicin – ett webbinarium om hur kost kan förebygga ohälsa

Ett par händer håller i en tallrik med en vegetarisk måltid.

Vi ser det som en självklarhet att ta hand om våra tänder och besöka tandvården för att förebygga problem – men detsamma gäller inte för vår kropp och sjukvård. Välkomna till ett webbinarium om vad – både privat och offentlig sektor – kan göra för att kosten ska användas för att främja hälsa och förebygga psykisk ohälsa.

Mat kan göra större skillnad för människors hälsa än läkemedel. Genom att äta rätt från start kan vi undvika problem som vi senare i livet försöker motverka med medicin. Örebro universitetets forskning inom Mat och hälsa handlar om hur det vi stoppar i munnen påverkar hur vi mår.

Professor och överläkare Robert Brummer leder lärosätets profilering inom Mat och hälsa och forskar om hur kost påverkar magen och hjärnan. Han undersöker dessutom hur vår hälsa påverkas när vi ställer om till en växtbaserad kost.

Anders Ahlsson, docent och överläkare, är hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm. Det är hans uppgift att utveckla sjukvården i regionen och inte minst främja hälsa. Han har tidigare arbetat i Region Örebro län i 27 år och fick sin specialistutbildning på Universitetssjukhuset i Örebro.

Michaela Signorelli Wallin, regionchef på Coor Service Management AB. Coor lagar och serverar mat på personalrestauranger, sjukhus och företagsevenemang. ”Vi skapar mat som gör gott både för människa och planet. Det ska smaka och se gott ut dessutom ska den tillgodose gästernas olika behov.”

Samtalet modereras av Sara Arvidson, kommunikationschef på Örebro universitet. 

Webbinariet sändes 19 april - men du kan fortfarande se det.

Se tidigare webbinarier inom Mat och hälsa:

Klimatsmart konsumtion - vem bär ansvaret?

Så kommer vår mat förändras