Experterna: Så kommer vår mat att förändras

Fyra personer sitter i en tv-studio och pratar. På en matta på golvet kan vi se logotypen för Örebro universitet.

Protein från växter istället för kött – den förändringen av innehållet i våra dagliga måltider är redan igång. I ett halvtimmes webbmöte ger tre experter sin syn på hållbarhet och ändrade matvanor.

Robert Brummer, Mischa Billing och Elisabet Rytter samtalar under rubriken Vad krävs för att växtbaserad mat ska bli hälsosam och god?

Robert Brummer är professor i gastroenterologi och nutrition och leder som vicerektor den strategiska satsningen Mat och hälsa vid Örebro universitet. Han berättar om varför det behövs forskningen om hur protein ifrån växtriket påverkar våra kroppar och vår hälsa. För protein från en köttbit är inte samma som protein från en ärta.

Mischa Billing, lektor i måltidskunskap vid Restaurang- och hotellhögskolan, berättar om forskning om vad som får oss att tycka att maten är aptitlig. Det handlar om mer än smak. Måste det kännas som att tugga på kött för att det ska vara gott?

Elisabet Rytter, forsknings- och nutritionsansvarig på Livsmedelsföretagen, berättar hur företagen tänker och planerar. Är det så att livsmedelsbranschen redan har produkterna klara som konsumenterna idag inte vet att de vill ha?

Mötet leds av Sara Arvidson, kommunikationschef på Örebro universitet och webb-publiken inbjöds att ställa sina frågor till panelen.

Här kan du se en inspelning av direktsändningen Vad krävs för att växtbaserad mat ska bli hälsosam och god? på Youtube