Fokusområde: Responsiv nutrition

Food and Health Centers mål med fokusområdet Responsiv nutrition är att öka kunskapen om hur mat påverkar individers tarmhälsa, metabola hälsa och mentala hälsa.
Örebro universitet driver för närvarande tre nationella forskningscentrum, som var för sig fokuserar på olika aspekter av kostens inverkan på hälsa.
Nutrition-Gut-Brain Interactions Centre (NGBI) studerar vilken betydelse kosten har för samspelet mellan tarm och hjärna. Detta center grundades 2012 med finansiering från Kunskapsstiftelsen.
Rosetta@ORU forskar om betydelsen av hur naturlig variation hos individer, variation mellan olika grupper av människor och variation över tid påverkar hur vi tillgodogör oss näring och hur det kan kopplas till hur vi mår. Forskarna arbetar även med att identifiera nya biomarkörer som återspeglar vår hälsa innan vi får en sjukdom. Centret grundades 2023 med finansiering från Kunskapsstiftelsen.
PAN Sweden, ett nationellt samarbete med fyra andra akademiska partner och ett antal privata och offentliga aktörer, strävar efter att bättre förstå om och hur en övergång från animaliska proteiner till växtproteiner kan påverka vår hälsa. Forskningen handlar också om hur livsmedelsteknologiska lösningar inverkar på textur, smak och hälsofrämjande egenskaper, samt vilken betydelse konsumentbeteende har på valet av utveckling av nya växtbaserade livsmedel. PAN Sweden grundades 2020 med finansiering från forskningsrådet Formas.