Hälsoaspekter kopplade till växtbaserat protein

Tarm med grönsaker

Vad undersöker vi?
Vi utvecklar och använder en biomolekylär och biomedicinsk verktygslåda för att studera markörer som visar hur tarm, ämnesomsättning och mental hälsa påverkas av kortvariga kostförändringar. Fokus ligger på livsmedel som innehåller modellproteiner och kostfibrer från område 1.

Varför är detta viktigt?
Dessa hälsomål är kopplade till livsstil och är viktiga för konsumenter, livsmedelsindustrin samt folkhälso- och vårdorganisationer. De delar gemensamma fysiologiska mekanismer, vilket gör studierna mer genomförbara.

Hur går det till?
Vi använder ett human in vivo-perspektiv och precisionsnutrition. Deltagarna är noggrant karakteriserade och representerar olika livsfaser. Många delar av verktygslådan används redan inom klinisk forskning, men vi utvecklar också nya metoder för precisionsnutrition.

Forskningsområdet leds av professor Anna Ström vid Chalmers tekniska högskola (CTH) och biträdande ledare Dr. Rebecca Wall vid Örebro universitet (ORU). Forskare från CTH, RISE och ORU deltar, liksom representanter från viktiga icke-akademiska organisationer såsom Lantmännen, Orkla AB, BioGaia AB och GE Healthcare Sweden.