Biotillgänglighet – så får vi maten att leverera näring

Enligt näringsdeklarationen innehåller maten på din framdukade lunchtallrik allt du behöver. Men tas verkligen näringen upp av kroppen? - Ta del av webinarium med Professor Robert Brummer (Örebro Universitet) och doktor Susanne Bryngelsson (RISE).

Sweden Food Arena anordnar webbinarium i serien "Forskningsfronten"  och har vid detta tillfälle bjudit in två väldigt kunniga och pedagogiska forskare: Professor Robert Brummer (Örebro Universitet) och doktor Susanne Bryngelsson (RISE).

Tillsammans kommer de att svara på frågor som:

  • Hur tas proteiner, fett och mineraler som järn, kalcium och zink i olika livsmedel upp av kroppen?
  • Vad är food matrix?
  • Hur kan ett livsmedels struktur påverka upptaget?
  • Vilken typ av processning ska företag satsa på för att göra näringen mer biotillgänglig?
  • Hur ser biotillgängligheten ut för den nya generationen hybridprodukter som kombinerar animalier och vegetabilier?
  • Vad är konsekvensen av låg biotillgänglighet?
  • Vad händer med det som inte tas upp av kroppen?

Få koll på var forskningsfronten ligger, lär dig mer om kunskapsluckorna och kicka igång tankarna kring hur du kan utveckla nya näringsrika och biotillgängliga livsmedel.

Vad gör Sweden Food Arena?


Aktörer inom livsmedelsbranschen samverkar kring forskning och innovation för en innovativ, hållbar, konkurrenskraftig och växande livsmedelssektor.


Varför finns Sweden Food Arena?


Det finns en stor potential för livsmedelssektorn i Sverige. Livsmedel är Sveriges tredje största industrigren men det behövs en ökad samverkan mellan dess aktörer. Genom att etablera en arena där områden som forskning, utveckling och innovation hanteras och stärks av branschen skapar vi förutsättningar för en svensk livsmedelssektor i världsklass.

Text: Nina Jansson
Foto: Nina Jansson