Så påverkas våra matval – insikter från Ansung Kims forskning

Hur påverkas våra matvanor av smak och sociala faktorer? Ansung Kim, doktorand vid Restaurang – och hotellhögskolan, Örebro universitet och PAN Sweden, har undersökt hur vi kan främja hållbara kostvanor genom att förstå människors beteenden och preferenser.

📅 Disputation – 21 november kl. 10:15
Plats: Gastronomiska teatern, Campus Grythyttan
Zoom-länk: https://oru-se.zoom.us/j/67048392460?pwd=mVvqbnd0i7SfLA1AaAUPmjdagzzvQ9.1
Meeting ID: 670 4839 2460
Passcode: 270995

Om du planerar att delta på plats, vänligen kontakta Ansung Kim i förväg via e-post: ansung.kim@oru.se

Ansung Kim, doktorand från Sydkorea, har under sin tid vid Örebro universitet och inom PAN Sweden fördjupat sig i vilka faktorer som styr våra val av hållbar mat. Med en bakgrund inom näringslära och psykologi har hon gjort studier om hur smakpreferenser och sociala faktorer påverkar våra matval i olika situationer.

I sin forskning har hon bland annat undersökt hur konsumenter förhåller sig till växtbaserade köttalternativ. Resultaten visar att både smak och kulturell identitet (dvs. köttfokus) spelar en viktig roll – även när alla rätter är vegetariska väljer många den som liknar traditionella kötträtter.

En särskilt intressant insikt var att rätter som marknadsförs som ‘chef’s choice’ påverkar konsumenters val mer än vad andra människors val gör”, berättar Ansung.

Hon hoppas att resultatet av hennes forskning kan bidra till produktutveckling, utveckling inom restaurangbranschen och politiska initiativ för att främja hållbara matvanor – något som ligger helt i linje med PAN Swedens vision: “Hållbart producerad mat med hälsofördelar blir konsumenternas förstahandsval.”

📓Läs Ansungs avhandling: