Om PAN Sweden

PAN Sweden tillhandahåller evidensbaserad kunskap för att göra hållbar och hälsosam mat till det självklara valet – både för planeten och konsumenten.
Vår vision är tydlig: hållbart producerad mat med hälsofördelar blir konsumentens förstahandsval.
Vilka vi är
PAN Sweden grundades 2021 som ett tvärvetenskapligt och tvärsektoriellt forskningscentrum, koordinerat av Örebro universitet och finansierat av FORMAS, det statliga forskningsrådet för hållbar utveckling.
Vi samlar kompetens från flera svenska universitet, RISE – Research Institutes of Sweden, företag inom livsmedelssektorn samt organisationer inom folkhälsa.
Vårt forskningsfokus
Ur ett perspektiv av precisionsnutrition strävar PAN Sweden efter att klargöra hur bearbetning, struktur, biotillgänglighet, matsmältning och fermentering av proteiner påverkar hälsan – med fokus på tarm, metabolism och psykiskt välbefinnande.
Vi arbetar med måltider snarare än enskilda ingredienser, med särskild uppmärksamhet på kostfiber. Dessutom studerar vi sensoriska aspekter och konsumentbeteende kopplat till växtbaserade proteiner, med stöd av gastronomiska testmiljöer som simulerar verkliga måltidssituationer.
Vårt arbetssätt
Kärnan i PAN Swedens arbete är att utveckla en integrerad modell och en metodologisk ”verktygslåda” som möjliggör innovation inom växtbaserade produkter. Dessa produkter ska ge dokumenterade hälsofördelar och samtidigt vara attraktiva och föredragna av konsumenter.
Vi samlar en globalt unik kombination av tvärvetenskaplig kompetens och infrastruktur som spänner över livsmedel, nutrition, teknik, medicin och samhällsvetenskap. Detta ger Sverige en exklusiv möjlighet att bygga kunskap, kompetens och färdigheter för att bli en ledande global aktör inom utveckling av växtbaserade proteinlivsmedel.
Koppling till Agenda 2030
Att minska miljöpåverkan från animaliska livsmedel är avgörande för att nå målen i Agenda 2030. Men innovation inom växtbaserade proteinalternativ släpar efter.
Vi måste transformera livsmedelssystemet mot mer växtbaserad kost och samtidigt hantera stora hälsoutmaningar som fetma, metabola syndrom, psykisk ohälsa och kronisk inflammation.
Det föredragna livsmedelsvalet ska vara hälsosamt både för planeten och konsumenten – vilket kräver en innovativ livsmedelssektor och konsumenter som är villiga att prova nya produkter.
Marknadspotential och strategisk koppling
Evidensbaserad kunskap om livsmedelsbearbetning, konsumtion och hälsofördelar med växtbaserade proteiner är idag begränsad, vilket bromsar nödvändig utveckling.
Försäljningen av växtbaserade produkter i Sverige ökar med minst 15 % årligen och beräknas nå 2 miljarder SEK år 2025. Detta innebär en betydande nationell och internationell marknadsmöjlighet för den svenska livsmedelsindustrin – med fördelar för både konsument och miljö.
PAN Sweden har en stark koppling till den Nationella forskningsagendan för ett hållbart och konkurrenskraftigt livsmedelssystem samt till Sweden Food Arenas innovations- och forskningsagenda för livsmedelssektorn 2020.