Vårt arbetssätt

Delad avokado med synlig kärna

Kärnan i PAN Swedens arbete är att utveckla en integrerad modell och en metodologisk ”verktygslåda” som möjliggör innovation inom växtbaserade produkter.

Dessa produkter ska ge dokumenterade hälsofördelar och samtidigt vara attraktiva och föredragna av konsumenter.
Vi samlar en globalt unik kombination av tvärvetenskaplig kompetens och infrastruktur som spänner över livsmedel, nutrition, teknik, medicin och samhällsvetenskap. Detta ger Sverige en exklusiv möjlighet att bygga kunskap, kompetens och färdigheter för att bli en ledande global aktör inom utveckling av växtbaserade proteinlivsmedel.

Marknadspotential och strategisk koppling


Evidensbaserad kunskap om livsmedelsbearbetning, konsumtion och hälsofördelar med växtbaserade proteiner är idag begränsad, vilket bromsar nödvändig utveckling.
Försäljningen av växtbaserade produkter i Sverige ökar med minst 15 % årligen och beräknas nå 2 miljarder SEK år 2025. Detta innebär en betydande nationell och internationell marknadsmöjlighet för den svenska livsmedelsindustrin – med fördelar för både konsument och miljö.
PAN Sweden har en stark koppling till den Nationella forskningsagendan för ett hållbart och konkurrenskraftigt livsmedelssystem samt till Sweden Food Arenas innovations- och forskningsagenda för livsmedelssektorn 2020.