Johanna Björklund
Tjänstetitel: Universitetslektor Organisation: Institutionen för naturvetenskap och teknikTelefon: 019 303976, 0706 796688
Rum: B4106

Om Johanna Björklund
Min forskning har fokus på hållbar mat. Den har en tvärvetenskaplig ansats med syfte att bidra till kunskap för en hållbar samhällsförändring. Jag har arbetat i båda ändarna av livsmedelssystemet, med systemansats för att studera och utveckla hållbara sätt att producera livsmedel i deltagardrivna forskningsprojekt och som följeforskare i utvecklingsprojekt kring miljö- och klimatanpassning av mat i offentliga storkök.
Som medarbetar på Social Impact Lab har jag fått möjlighet att vidareutveckla en idé om att använda skollunchen som nav i lärande för hållbar utveckling. Tillsammans med ett par pilotskolor utvecklar jag en modell för handlingsinriktat och reflekterande lärande utifrån skolmåltiden som kan anpassas och användas regionalt och nationellt. Det handlar om skolutveckling, om en förändring av skolans inre arbetssätt. Forskningen kommer att vara en del av det nya forskningsprojektet ”Skolmåltiden i den pedagogiska verksamheten” inom universitetets fokusområde ”Mat och hälsa”.
Jag är programansvarig för Måltidsekologprogrammet som drivs av institutionen för naturvetenskap och teknik i samarbete med Restaurang- och hotellhögskolan och undervisar i kurser kring mat, miljö och hållbarhet. Jag undervisar också i lärarutbildningen inom området Naturvetenskaplig omvärldsorientering.
Deltagardrivna forsknings- och utvecklingsprojekt som jag arbetat i har haft fokus på frågor kring hållbar klimatsmart odling, biologisk mångfald på gårdsnivå, ekologisk vallfrö- och ekologisk tomatodling och utveckling av svensk agroforestry. Andra forskningsprojekt jag medverkat i rör lokala distributionsnät som en drivkraft för ökad hållbarhet i lantbruket, samt utvärdering av hållbart jordbruk baserade på lokala ekosystemtjänster i olika delar av världen.