Mat och hälsa
Nyheter om mat och hälsa
-
Mischa Billing – en av årets sommarpratare
Sommelier, lektor och nasolog – nu kan Mischa Billing även skriva sommarpratare på sin resumé. Hon utlovar saliv, vin och danska mc-gangsters i sitt Sommar i P1.
-
EU storsatsar på ny infrastruktur för hälso- och miljöforskning
Kläder, mat och möbler – vår vardag är full av kemikalier. Nu bygger forskare i 17 länder en infrastruktur för att göra det möjligt att undersöka hur allt vi utsätts för påverkar oss.
-
Robert Brummer: Protein från kött eller grönt – inte alls samma sak
Att äta vegetariskt är inte enbart bra för djurens och planetens välmående utan också hälsosamt för oss. Det är något av en vedertagen sanning. Bakgrunden till påståendet är att forskning har visat att människor som har en vegetarisk kosthållning i...
-
Gråärt på menyn – både för smaken och klimatet
Han vill att det ska finnas mer att välja på i affärerna och på restaurangerna i framtiden. Därför har Örebroforskaren Magnus Westling utvecklat modeller som gör det enkelt att arbeta med nya råvaror – från gröda till konsument eller gäst. – Vi behöver...
-
Tio forskare skriver krönikor i Nerikes Allehanda - och i ytterligare över 20 tidningar
Tio forskare vid Örebro universitet som turas om att skriva en krönika varje vecka. Det är Nerikes Allehandas julklapp till sina läsare 2021. – Som universitetets rektor är jag mycket glad över att NA erbjudit våra forskare möjligheten att kunna bidra...
Sense Lab - en del av Mat och hälsa
Pågående projekt inom Mat och hälsa
- Förbättrad sensorisk upplevelse för äldre
- Förutsättningar för att kommunicera om hälsosam och hållbar mat med unga
- ImprUV
- Kommunikation om "bra" mat och hälsosamma livsstilar
- MicroSens - Förbättra smakuppfattning genom att ändra oral mikrobiota
- Forskningsstudie om effekten av probiotiskt tillskott på SARS-CoV-2-antikroppssvar hos friska vuxna
- Samspelet mellan protein och kostfibrer – och vilka konsekvenser det får
- Politisk konsumtion: Konsumentmotivation och handling med särskild hänvisning till livsmedelskonsumtion och hållbarhet
- Mat i Sverige
- Ajay Arunachalam
- Lina Tingö