This page in English

FORSKNINGSMILJÖ

Kognitiv beteendeterapi, KBT

Kognitiv beteendeterapi (KBT) är ett samlingsnamn för en rad olika psykologiska behandlingar som syftar till att förändra känslor, tankar och beteende baserat på inlärningspsykologiska och kognitiva teorier. Forskningen om KBT inom CHAMP syftar till att utveckla och förbättra psykologiska behandlingar för en rad psykiska och kroppsliga besvär. Vi är bland annat involverad i KBT-forskning gällande sömn, tinnitus, smärta, IBS, depression, ätstörningar, och ångestproblem.

Vår teori- och processdrivna behandlingsforskning tar avstamp i psykologisk grundforskning och teori om inlärning, känslor och kognition. Ett särskilt intresse finns för vidareutvecklingen av beteendeinriktade behandlingar (tex. exponering) på inlärningsteoretisk grund. Ett annat centralt fokus för vår forskning om KBT är att få en fördjupad kunskap om hur våra mest effektiva behandlingar fungerar, dvs med vilka mekanismer, och för vem de fungerar.

Utöver kontrollerade kliniska prövningar genomförs också forskning gällande implementering av behandlingar i olika sammanhang, som exempelvis inom hälso- och sjukvård. Vidare undersöks olika sätt att förmedla och öka tillgängligheten av evidensbaserade psykologiska behandlingar, med exempelvis internetförmedlad självhjälpsbehandling.