Måltidsekologprogrammet har sedan 2010 getts vid Örebro universitet. Programmet genomgår nu en förändring och kommer höstterminen 2023 att ersättas av programmet Miljövetenskapligt program, Hållbara livsmedelssystem. Programmet gavs inte höstterminen 2022, men har studenter på åk 2 och åk 3
Måltidsekologprogrammet är för dig som vill arbeta med hållbarhetsfrågor från livsmedelsproduktion till måltid. Utbildningen förbereder dig för att vara med och hitta lösningar på de utmaningar kring miljöhot och klimatförändringar som exempelvis livsmedelsindustrin, dagligvaruhandeln och restaurangbranschen står inför. Studenter som har läst programmet jobbar idag som till exempel miljö- och hållbarhetsstrateg, produktutvecklare, kvalitetsansvarig, inköpare av livsmedel och mat- och måltidskreatör.
På Måltidsekologprogrammet lär du dig bland annat om:
hållbar livsmedelsproduktion
livsmedel, näringsinnehåll och kvalitet
miljögifter i mat
matens miljö- och klimatpåverkan
människors attityder och åsikter om mat och måltid
planering och genomförande av säkra, hälsosamma och hållbara måltider
livsmedelssystemets roll för att uppnå de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030
Under utbildningen får du chans att knyta kontakter med framtida arbetsgivare genom praktik, studiebesök och projektarbeten. Du har även möjlighet att läsa kurser eller göra fält- eller examensarbetet utomlands. Under programmets tre första terminer studerar du vid Campus Örebro med fokus på miljövetenskapliga studier av livsmedelsproduktion och produktkvalitet. Därefter läser du måltidskunskap och värdskap i den kreativa miljön på Campus Grythyttan.
Som färdig måltidsekolog har du en viktig roll i omställningen till en hållbar framtid. Livsmedelssystemet är en central del i denna nödvändiga förändring. Utveckling av ett hållbart livsmedelssystem är ett snabbt växande område, en framtidsbransch med möjligheter till utvecklande, spännande och viktiga jobb i Sverige och hela världen.
Våra tidigare studenter som gått Måltidsekologprogrammet jobbar exempelvis som:
Kvalitet- och hållbarhetschef
Miljö- och hållbarhetsstrateg
Menyplanerare på matkasseföretag
Entreprenör med utveckling av ärtbaserade livsmedel
Regelutvecklare på KRAV
Matkreatör på saluhall
Kvalitetskontrollant inom livsmedelsindustrin
Projektledare inom offentlig måltidsverksamhet eller livsmedelsföretag
Kvalitetsansvarig på grossistföretag inom livsmedel
Programansvarig
Ulf Hanell
Ulf
Hanell
Befattning:
Universitetsadjunkt
Organisation:
Institutionen för naturvetenskap och teknik