Institutionen för naturvetenskap och teknik

Måltidsekologprogrammet

Bild på delade körsbärstomater med örter på

Måltidsekologprogrammet har sedan 2010 getts vid Örebro universitet. Programmet genomgår nu en förändring och kommer höstterminen 2023 att ersättas av programmet Miljövetenskapligt program, Hållbara livsmedelssystem. Programmet gavs inte höstterminen 2022, men har studenter på åk 2 och åk 3

Måltidsekologprogrammet är för dig som vill arbeta med hållbarhetsfrågor från livsmedelsproduktion till måltid. Utbildningen förbereder dig för att vara med och hitta lösningar på de utmaningar kring miljöhot och klimatförändringar som exempelvis livsmedelsindustrin, dagligvaruhandeln och restaurangbranschen står inför.
Studenter som har läst programmet jobbar idag som till exempel miljö- och hållbarhetsstrateg, produktutvecklare, kvalitetsansvarig, inköpare av livsmedel och mat- och måltidskreatör.

På Måltidsekologprogrammet lär du dig bland annat om:

  • hållbar livsmedelsproduktion
  • livsmedel, näringsinnehåll och kvalitet
  • miljögifter i mat
  • matens miljö- och klimatpåverkan
  • människors attityder och åsikter om mat och måltid
  • planering och genomförande av säkra, hälsosamma och hållbara måltider
  • livsmedelssystemets roll för att uppnå de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030

Under utbildningen får du chans att knyta kontakter med framtida arbetsgivare genom praktik, studiebesök och projektarbeten. Du har även möjlighet att läsa kurser eller göra fält- eller examensarbetet utomlands. Under programmets tre första terminer studerar du vid Campus Örebro med fokus på miljövetenskapliga studier av livsmedelsproduktion och produktkvalitet. Därefter läser du måltidskunskap och värdskap i den kreativa miljön på Campus Grythyttan.

Som färdig måltidsekolog har du en viktig roll i omställningen till en hållbar framtid. Livsmedelssystemet är en central del i denna nödvändiga förändring. Utveckling av ett hållbart livsmedelssystem är ett snabbt växande område, en framtidsbransch med möjligheter till utvecklande, spännande och viktiga jobb i Sverige och hela världen.

Våra tidigare studenter som gått Måltidsekologprogrammet jobbar exempelvis som:

  • Kvalitet- och hållbarhetschef
  • Miljö- och hållbarhetsstrateg
  • Menyplanerare på matkasseföretag
  • Entreprenör med utveckling av ärtbaserade livsmedel
  • Regelutvecklare på KRAV
  • Matkreatör på saluhall
  • Kvalitetskontrollant inom livsmedelsindustrin
  • Projektledare inom offentlig måltidsverksamhet eller livsmedelsföretag
  • Kvalitetsansvarig på grossistföretag inom livsmedel

Programansvarig

Ulf Hanell

Befattning: Universitetsadjunkt Organisation: Institutionen för naturvetenskap och teknik

Profilsida: Ulf Hanell

E-post:

Telefon: 019 303061

Rum: B4104

Ulf Hanell

Stefan Wennström

Befattning: Universitetslektor Organisation: Restaurang- och hotellhögskolan

Profilsida: Stefan Wennström

E-post:

Telefon: 019 302015

Rum: K1106

Stefan Wennström

Studievägledare

Ulla Stenlund

Befattning: Studievägledare Organisation: Institutionen för naturvetenskap och teknik

Profilsida: Ulla Stenlund

E-post:

Telefon: 019 303913

Rum: T1113

Ulla Stenlund