Institutionen för naturvetenskap och teknik

Läs till ingenjör i Örebro!

Det är få som har så stora möjligheter att välja arbetsuppgifter som ingenjören! Du hittar jobb i olika branscher med bland annat produktutveckling, projektering, produktionsutveckling, information, inköp och marknadsföring. Det är ofta ditt eget intresse som avgör vad du kommer att arbeta med. Många ingenjörer arbetar också som projektledare och chefer.

Vilken är skillnaden mellan högskole- och civilingenjörer?

Högskoleingenjörsutbildningen är tre år (180 hp) medan det tar fem år (300 hp) att bli civilingenjör. Civilingenjörsutbildningen har större teoretiskt djup, medan högskoleingenjörsutbildningen är mer fokuserad på tillämpning av teorin.

Din konkurrenskraft är högre och arbetsmarknaden bredare med en civilingenjörsexamen, men din framtida position beror i lika hög grad på din egen drivkraft och prestationer. Till flera ingenjörsjobb söker arbetsgivare efter ingenjörer med högskole- eller civilingenjörsexamen och det är då dina tidigare erfarenheter och vad du då åstadkommit som är avgörande. Bägge utbildningarna gör dig till en kreativ problemlösare som är attraktiv på arbetsmarknaden.


Behöver du komplettera din behörighet?

För högskoleingenjörsprogrammen krävs grundläggande behörighet samt Fysik 2, Kemi 1 och Matematik 3c.

För civilingenjörsprogrammen krävs grundläggande behörighet samt Fysik 2, Kemi 1 och Matematik 4.

Om du inte har behörighet finns möjlighet att läsa Tekniskt basår.
Mer information om Tekniskt basår.

Har du frågor?

Kontakta This is an email address.