Restaurang- och hotellhögskolan

Projektet ”Lokal mat - för bättre klimat” har beviljats medel

Tallrik med färgglad mat

Lokal mat – för bättre klimat är en nyetablerad projektgrupp som skall bygga forskarnätverk och arrangera konferens om hur makten kring maten kan bidra till en mer hållbar och klimatanpassad lokal utveckling på landsbygden.

Lokal mat – för bättre klimat skall utforska frågor kring:

· Resiliens och beredskap
· Miljö och klimat
· Värdskap och lokala resurser
· Gröna näringar
· Tillväxt och besöksnäring

Att äta är ett av våra mest grundläggande behov, och försörjning av mat är avgörande för att samhällen ska fungera. Maten spelar en viktig roll inom besöksnäringen genom att lokalt producerad mat och lokala mattraditioner kan fungera som platsmarknadsföring. Livsmedelsförsörjning är också en direkt avgörande fråga inom både resiliens och krishantering, då kristider lätt kan leda till avbräck i de transportkedjor som dagens matproduktion och livsmedelsförsörjning är beroende av. Vår mat har också stor påverkan på klimatet, kanske så mycket som en tredjedel av hushållens klimatpåverkan anses komma från maten. Inom de regionala livsmedelsstrategierna görs ofta en koppling mellan just lokala gröna näringar inom platsmarknadsföring, livsmedelsförsörjning och beredskap, och klimatomställning.

Från ett forskningsperspektiv är dock matens roll i lokal politik och näringslivs- och platsutveckling tämligen outforskad.

Projektet Lokal mat för bättre klimat kommer att forma ett nätverk och arrangera en konferens i en ny forskarkonstellation i samverkan med kommuner, näringsidkare och andra intressenter. En grund läggs för mer långsiktiga samarbeten som stärker de ingående miljöerna med en kärna kring Campus Grythyttan.

Medverkande lärosäten och forskare

Högskolan i Halmstad, Akademin för lärande, humaniora och samhälle, lektor Petra Svensson och docent Sara Svensson

Linköpings universitet, Avdelningen för statsvetenskap, professor Elin Wihlborg och fil.dr. Albin Algotson

Umeå universitet, Statsvetenskapliga institutionen, fil.dr. Louise Skoog

Örebro universitet, Restaurang- och hotellhögskolan, Campus Grythyttan, lektor Ute Walter, fil.dr. Lars Eriksson och adjunkt Annika Göran Rodell

På uppdrag av regeringen

Beviljade medel kommer från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU som har fått regeringens uppdrag att stärka forskningen kring landsbygderna. Detta ska ske genom att förbättra samordning och samverkan mellan aktörer som bedriver forskning om landsbygder och regional utveckling i Sverige.