Restaurang- och hotellhögskolan

Möt våra forskare

Iuri Baptista

Iuri Baptista

What is your research about?

As part of the SenseLab at RHS and the PAN Sweden, a national multidisciplinary project on plant-based proteins, I study how consumer, sensory, and behavioral sciences can help society to decrease the consumption of animal products and move in the direction of plant-based diets. The goal is to propose and validate interventions with a high and lasting impact on what is eaten in restaurants and cafeterias.

How can your research be useful?

The results from my research can help on the formulation of public and institutional policies that promote more sustainable and healthy diets, without compromising the consumers satisfaction.

Mischa Billing

Vad handlar din forskning om:

Just nu är jag med i Vetenskapsrådets 3-åriga forskningsprojekt HAPTICA som är ett samarbete mellan Konstfack och RHS.

Hur kan din forskning komma till nytta:

Projektet handlar om haptik, design och kulinariska upplevelser och syftar dels till att öka kunskapen inom ämnena smak och lukt med hjälp av haptiska upplevelser, dels till att få igång en debatt kring konstnärlig forskning om haptikens roll i måltidens estetiska gestaltning.

Anna Calvén

Anna Calvén

Vad handlar din forskning om:

I hand med ett ökat intresse för natur och friluftsliv under Covid-19 pandemin har ett förändrat konsumentbeteende vuxit fram, där företag och organisationer har stått inför nya utmaningar för att klara av att möta konsumenternas behov och efterfrågningar. Syftet med mitt doktorandprojekt är att undersöka hur det svenska samhällets ökade intresse för friluftsliv under Covid-19 kan bevaras och utvecklas för att bidra till en motståndskraftig landsbygd. Specifikt kommer projektet analysera hur de kombinerade erfarenheterna av friluftsliv och besöksnäring under pandemin, med ett särskilt fokus på livsmedel och måltider, kan bidra till hållbara omställningar inom besöksnäringen på landsbygden.

Hur kan din forskning komma till nytta:

Genom projektet kan nya idéer synliggöras som gynnar både besöksnäring och landsbygdsutveckling, liksom uppfyller en rad samhällsprioriteringar. Projektet följer regeringens nationella mål för friluftspolitiken - Hållbar regional tillväxt och landsbygdsutveckling - där friluftsliv och turism betonas som bidragande faktorer för att stärka lokal och regional attraktionskraft, samt för att främja en stark hållbar utveckling. Därtill utgör FN:s Agenda 2030 hållbarhetsmål en viktig grund.

Mats Carlbäck

Vad handlar din forskning om:

Utgångspunkten för min forskning är hur man på olika sätt kan effektivisera hospitality-branschen, d.v.s. hur man på bästa sätt kan utnyttja sina begränsade resurser för att bli så effektiv och därmed lönsam som möjligt. Och detta med ett tydligt hållbarhetsperspektiv, inte minst den sociala hållbarheten. Målet är att ta fram tillämpliga modeller, metoder och verktyg.

Hur kan din forskning komma till nytta:

Hela tanken är att framtagna modeller, metoder och verktyg ska kunna användas av hotell, restauranger, arenor, matsalar och liknande för att förbättra eller finjustera verksamheten, men också på sikt för att bättre kunna planera, kontrollera och rapportera aktiviteter och utfall. Med andra ord; skapa möjligheter för en enklare och mer hållbar ekonomistyrning för företag där gästens upplevelse är central.

Anders Crichton-Fock

Anders Crichton-Fock

Vad handlar din forskning om:

Min forskning handlar om att utveckla multidisciplinära metoder som kombinerar analytiska och analoga angreppssätt. En viktig del handlar om att utveckla bedömningsförmågan och språket hos paneler. Både i pedagogiskt syfte men även vid träning av sensoriska paneler. Här utgör en viktig del att kunna träna sommelierer och kockar i syfte att öka graden av precision när man kommunicerar komplexa och tidsdynamiska egenskaper i mat och dryck.

Hur kan din forskning komma till nytta:

Denna forskning har flera givna områden inom måltidsområdet: pedagogisk träning i olika lärsituationer, produkt- och måltidsutveckling samt i multi- sensoriska studier i syfte att fördjupa förståelsen för sensoriska, kontextuella och kulturella faktorers betydelse i olika måltidssituationer.

Marie-louise Danielsson-Tham

Vad handlar din forskning om:

När man granskar recept och restaurangmenyer med livsmedelshygieniska ögon slås man av att det förekommer en del recept och menyer, där tillagningen av råvarorna inte är tillräcklig för att ta död på eventuella sjukdomsframkallande bakterier. Vår forskning handlar om att upptäcka matförgiftningsrisker både vid konventionell matlagning och vid användande av nya tillagningsmetoder och nya livsmedel. Den inkluderar också olika sätt och metoder att smittspåra vid inträffade matförgiftningar samt att upptäcka och diagnosticera matförgiftningsagens.

Hur kan din forskning komma till nytta:

Den bidrar till att förhindra att gästerna blir matförgiftade. Eftersom många av de åtgärder som vidtas för att förebygga matförgiftningar också ger bättre hållbarhet på livsmedel och färdig mat leder vår forskning också till minskat svinn.

Lars Eriksson

Lars Eriksson

Vad handlar din forskning om:

När hantverksutförande sker i ett flöde kan det uppfattas som självklart, men bakom en till synes enkel handling döljs ofta ett komplext kunnande. Hantverkarens erfarenhet och reflektion påverkar både utförande och resultat. I min forskning prövas metoder för att synliggöra servitörens hantverk som utförs vid möblering, dukning och servering. Jag undersöker servitörens hantverkskunskap genom begrepp som timing, uppmärksamhet och sinnliga bedömningar.

Hur kan din forskning komma till nytta:

Besöksnäringen behöver locka till sig fler verksamma, men också behålla de som redan är i näringen. Ett skäl till att hålla sig kvar i ett yrke är att få respekt för sin kompetens och möjlighet till utveckling. Min forskning ökar att servitörens komplexitet av kunnande blir synligt och därmed förhoppningsvis mer värderat på en arbetsmarknad.

Annika Göran Rodell

Vad handlar din forskning om:

Mitt forskningsområde är tillämpad estetik med fokus på estetisk gestaltning och värdskap. Jag intresserar mig för utveckling av pedagogiska metoder inom restaurang- och hotellbranschen för att öka estetisk sensitivitet samt bidra till kunskap om socialt hållbara och samskapande processer.

Hur kan din forskning komma till nytta:

Min forskning kommer till nytta i utbildning av branschpersoner som tränas i medvetenhet, närvaro och fokus. Mot denna bakgrund vill jag medverka till en högre excellens både i hantverk, bemötande och kreativt samskapande (s.k. co-creation).

Kajsa Hult

Kajsa Hult

Vad handlar din forskning om:

I mitt avhandlingsarbete studerar jag restaurangarbetares värdskap och identitetsskapande på småskaliga restaurangverksamheter. Intentionen är att skildra drivkrafter för arbetet, faktorer som påverkar görandet av värdskap samt långvarigheten i branschen. I projektet studeras restaurangarbetet som ett livsstilsarbete där en viktig utgångspunkt är att restaurangarbetet skapas i relation till det omgivande samhällets normer och värderingar som varierar över tid och rum. Med etnografisk metodologi har arbetet för avsikt att på ett nära och beskrivande vis utmärka det vardagliga restauranglivet.

Hur kan din forskning komma till nytta:

I en bransch som brottas med att bibehålla kompetens kan restaurangarbetares meningsskapande för arbetet hjälpa företagen att möta de anställdas behov. Projektet belyser även förutsättningar för god arbetsmiljö där anställda kan utvecklas. Med min forskning vill jag lyfta fram komplexiteten av värdskap, synliggöra lusten för arbetet samt bidra med att höja statusen på yrket.

Ansung Kim

Ansung Kim

What is your research about:

My doctoral research is part of the PAN Sweden project, plant-based proteins for health and wellbeing.

The research aims to identify determinants and drivers of sustainable and healthy food consumption, in particular, of food containing plant-based protein from an individual and group perspective. To do this, the project investigates sensory perception that interacts with psychological, social, and biological determinants in relation to plant-based food. Furthermore, the project studies social networks to elucidate the role of social reinforcement in sustainable food-related behaviour.

How can your research benefit:

The need to shift our diet from animal-based food to plant-based food is essential not only for human health but also for environmental health. My research will help meet consumer needs for more sustainable and healthy food consumption and promote changes in their behaviour. Moreover, it will support the industry and the public sector to provide production and consumption of the most sustainable, healthy and delicious food.

Jack Lainpelto

Jack Lainpelto

Vad handlar din forskning om:

Mitt forskningsintresse kretsar primärt kring sambandet mellan två fenomen, den politiska makten och arbetslivet.

Vi lever idag i ett samhälle där den politiska förmågan att skapa sysselsättning har blivit en central utgångspunkt för den gemensamma framtidstron. Samtidigt har individualiseringen vuxit sig stark, vilket inte minst uttrycks av föreställningar om arbetslivet som en arena för självförverkligande.

Hur kan din forskning komma till nytta:

I skärningspunkten där politisk makt och individualiserade människor möts är jag intresserad av frågor som rör yrkesval, utbildningsval och upplevelser av egenmakt. Dessa frågor ger möjlighet att ur ett större perspektiv undersöka hotell- och restaurangbranschen och bidrar till att belysa företagens viktigaste resurs: De yrkesverksamma människorna.

Jonatan Leer

Jonatan Leer

Vad handlar din forskning om?

Min forskning berör matkultur; att studera matens betydelse och de sociala mönster, relationer och konflikter som maten är förknippad med. För mat är så mycket mer än bara energi till kroppen. Mat är en källa till identitet, gemenskap, njutning, avsky och historia. Om vi vill förstå människans förhållande och upplevelser av mat, måste vi förstå dessa dimensioner av maten, särskilt i denna tid med fokus på hållbarhet, identitet och nya mat/restaurangkoncepter.

Hur kan din forskning komma till nytta?

Jag vill att min forskning inte bara ska läsas av andra forskare, utan att den publiceras i andra format och bidrar till att skapa förändring och diskussioner i samhället i allmänhet. Därför medverkar jag ofta i medierna, men har också varit med i nye typar av forskningskommunikation: ”talks” på musikfestivaler, podcasts och författat en gastronomisk Tour de France.

Henrik Scander

Henrik Scander

Vad handlar din forskning om:

Min avhandling i Måltidskunskap handlar om att lyfta mat och dryck i kombination till en fråga som handlar om "den goda smaken" ur ett sociokulturellt perspektiv och kopplar samman dem med konsumtionsmönster, vilket har en direkt inverkan på hälsa. Förståelsen för "den goda kombinationen" förvärvas genom ett ackumulerande av kulturellt och socialt kapital, alltså genom erfarenheter, utbildning och betydelsefulla kontakter samt genom hur deras praktiker ger mening och identitet.

Hur kan din forskning komma till nytta:

Min forskning bidrar med ny kunskap till vår upplevelsebransch med ett fokus till de som arbetar inom fältet för sommellerie, och ännu mer fokuserat på de som arbetar med att vilja förstå hur smak uppstår, förändras och reproduceras i samhället.

Johan Swahn

Johan Swahn

Vad handlar din forskning om:

Min forskning handlar om det multisensoriska sammanspelet mellan våra sinnen och hur olika stimuli påverkar hur vi upplever en smak, måltid eller produkt för att skapa framtidens sensoriska marknadsföring för bättre matupplevelser.

Hur kan din forskning komma till nytta:

Min forskning syftar till att göra skillnad, med fokus på att förbättra folkhälsan och skapa en hållbar framtid. Jag är övertygad om att vi kan ändra vårt beteende och äta godare, hälsosammare och mer hållbart om vi lyckas skapa rätt sensoriska upplevelse för olika sammanhang. Till exempel;

  • Musikens/ljudets påverkan på smak och upplevelse av mat och smak.
  • Designens påverkan (t.ex. färg, typsnitt, form) på en förpackning/tallrik/reklam.
  • Utveckla ett sensoriskt språk som beskriver en förväntad sensorisk upplevelse på en meny/förpackning/reklam.

Wilhelm Tham

Vad handlar din forskning om:

Bakterien Listeria monocytogenes är en livsmedelsburen bakterie som orsakar hjärnhinneinflammation och blodförgiftning hos både djur och människor. Dödligheten är 25 %.

Vår forskning går ut på att påvisa bakterien i olika livsmedel och förklara varför den hamnat där. När bakterien isolerats fryses den i -76 °C för att sedan karakteriseras med molekylärbiologiska metoder. Vi har över 7000 isolat från människor, livsmedel och djur nedfrysta. Många isolat är färdigkarakteriserade och här finns således material att sammanställa och publicera för lång tid framöver.

Hur kan din forskning komma till nytta:

Materialet kan användas för att förstå hur L. monocytogenes rör sig i miljön, hur den från råvarorna hamnar i livsmedel och infekterar människan och hur bakterien med tiden har utvecklats ur ett evolutionärt perspektiv.

Ute Walter

Ute Walter

Vad handlar din forskning om:

Min forskning berör frågor om gastronomins framtid, framförallt utifrån gästernas måltidsupplevelser. Jag intresserar mig för vilka drivkrafter som finns bakom kundernas upplevelser – människor, ätandemiljön och maten. Jag är även intresserad av gastronomin som motor på landsbygden. Här undersöker vi fine dining restauranger och hur de knyter an till lokala och regionala råvaror och hur detta i sin tur blir intressant för restaurangens gäster som ofta inte bor på landsbygden utan i storstäder.

Hur kan din forskning komma till nytta:

Min forskning bidrar till att aktörer inom besöksnäringen får bättre förståelse för sina kunder och därmed tydligare kan anpassa sina utbud till det som kunderna verkligen eftersträvar. Den andra delen av min forskning bidrar till förståelsen av gastronomins potential i ett regionalt utvecklingsperspektiv.

Lotte Wellton

Vad handlar din forskning om:

Min forskning handlar om arbete i restaurangbranschen och hur köks- och matsalspersonal ser på arbetets innehåll och den kunskap och kompetens som behövs. Att vara restaurangproffs är att kunna sitt hantverk, vara gästorienterad och uppmärksam i både service och ledarskap samt vara lojal och uthållig. Samtidigt saknas ofta kunskap om planering, strategi och tidsanvändning i branschen.

Hur kan din forskning komma till nytta:

Min forskning kan användas till att förstå och förbättra den fysiska och sociala arbetsmiljön på restaurang mot ökad hållbarhet för all personal och även de som driver egna företag i branschen.

Magnus Westling

Magnus Westling

Vad handlar din forskning om:

Jag undersöker om det finns en gastronomisk potential i en odlad mångfald och i så fall hur denna kan utveckla den nordiska gastronomin. Detta gör det möjligt för mig att ta frågor som berör ekologisk hållbarhet, måltidskultur, mathantverk, traditioner och biologisk mångfald inom matproduktion och konsumtion från diskussionsbordet till matbordet. Detta gör jag genom att kombinera biologi, hantverk och sensorik.

Hur kan din forskning komma till nytta:

Att kombinera det som är gastronomiskt intressant med det som är ekologiskt hållbart. Att använda råvaror vi har tradition av att tillverka, men i innovativa maträtter, tror jag är en ekvation som många kan ta till sig och som kan förändra matkultur på längre sikt.

Daniel Östergren

Daniel Östergren

Vad handlar din forskning om:

Mitt doktorandprojekt handlar om bildning i måltiden. Med bildning menar jag den praktiska klokheten, värderingsförmågor och förhållningssätt, som vi människor behöver utveckla för att växa som människor. Projektet tar utgångspunkt i utbildningen vid RHS. Syftet är att hitta arbetssätt som skapar förutsättningar för bildning att ske genom utbildningen, och öppna för livslångt lärande. 

Hur kan din forskning komma till nytta:

När vi delar måltider med andra tränas vi i ett utforskande som på flera sätt saknar självklar lösning. Vi utvärderar hur saker smakar tillsammans och vi möts och diskuterar vardagens livsfrågor. Detta handlar om bildande av generella kompetenser som kan vara till nytta också i andra situationer, och kanske kan sådan bildning göra oss till klokare samhällsmedborgare genom att stimulera vårt kritiska omdöme?

Åsa Öström

Åsa Öström

Vad handlar din forskning om:

Min forskning handlar om sinnenas förmåga att mäta och förstå det upplevda. Utmaningen i forskningen ligger i att förstå hur måltidsupplevelser för olika målgrupper kan stärkas för bättre och mer fungerande måltider med avseende på måltidsmiljön, matens sensoriska kvalitet och bemötande.

Hur kan din forskning komma till nytta:

Genom sensorik kan begrepp som god smak och gillande problematiseras och förstås. Bland svenska livsmedelsföretag och restauranger finns ett uttalat intresse för smak och framgångsrika företag inom livsmedel anser att det är just smaken som är källan till framgång. Den sensoriska forskningen bidrar med viktig kunskap och insikter om hur våra sinnen fungerar, om produkters sensoriska egenskaper och vilken betydelse dessa har för konsumentupplevelse och agerande.