Cecilia Nakeva Von Mentzer
Tjänstetitel: Universitetslektor Organisation: Institutionen för hälsovetenskaperTelefon: 019 301272
Rum: P1229

Forskningsämne
Forskningsmiljöer
Om Cecilia Nakeva Von Mentzer
Cecilia Nakeva von Mentzer är universitetslektor i hörselvetenskap vid Örebro universitet sedan april 2019. Hon har en logopedexamen från Karolinska institutet (1991) och en doktorsexamen i handikappvetenskap vid Linköpings universitet (2014). Cecilia Nakeva von Mentzer var tidigare universitetsadjunkt vid Logopedprogrammet vid Uppsala universitet.
Forskning
Cecilia Nakeva von Mentzers forskning handlar i huvudsak om bedömning och behandling av talsvårigheter, språkstörning och lässvårigheter hos barn med och utan hörselskador. Detta innebär utveckling av bedömningsmetoder för språk- och taluppfattning, liksom framtagning och utvärdering av metoder för att främja barns talförmåga, språkförmåga och läsförmåga. Forskningen sker ofta i samarbete med andra professioner som psykologer, hörselläkare, ingenjörer och specialpedagoger.
Cecilia Nakeva von Mentzer ingår i forskningsmiljöerna Institutet för handikappvetenskap och Utbildning och Demokrati.
Hon är ansvarig för forskningsprojektet Kommunikativ aktivitet och delaktighet för barn med tal- och språkstörning. Syftet med forskningsprojektet är att belysa barnets, vårdnadshavarens och pedagogens erfarenheter av om och hur tal- och språkstörning påverkar social interaktion och känsla av delaktighet. Målet är att definiera bemötanden som skapar bästa möjliga förutsättningar för barnet i två viktiga miljöer, hemmet och för(skolan).
Cecilia Nakeva von Mentzer är med i referensgruppen för delprojektet Nya lärandemiljöer i Framtiden lärarutbildning. Under 2020 kommer hon delta i Social Impact Lab. Hon kommer arbeta med digitalisering av logopeders bedömningsmetoder och behandlingsmetoder. Detta arbete baseras på ett uttalsträningsprogram, Pratvis, som hon tog fram 2008.
Under åren 2016–2019 genomförde Cecilia Nakeva von Mentzers en postdoc-studie Lyssningssvårigheter hos barn i samarbete med Children’s Hospital i Cincinnati, USA. Syftet var att utveckla ett digitalt taluppfattningstest och undersöka hörseln hos förskolebarn med och utan talstörning och språkstörning. Resultaten visade att hos barn med typisk utveckling hade 24.3 % en nedsatt högfrekvenshörsel. Hos barn med fonologisk språkstörning föreslogs subklinisk hörselnedsättning som en möjlig faktor.
Under samma tid genomförde hon en enkät- och journalstudie på svenska barn med språkstörning med syfte att undersöka hur vanligt det är att dessa barn har svårt att lyssna och hur logopeder undersöker lyssningsförmåga. För närvarande sammanställs dessa resultat i samarbete med logopedforskare vid Lunds universitet.
Under samma tid tog hon fram ett webb-baserat test för meningsrepetition som användes i en hörapparatstudie programmerade med OpenSound Navigator för barn i skolåldern i Cincinnati. Preliminära resultat för denna studie visar att skolbarn med hörapparat presterar jämbördigt med barn med dyslexi. Detta tyder på liknande språklig symtomatologi hos dessa grupper.
Under åren 2015–2019 ansvarade Cecilia Nakeva von Mentzer för projektet Datorbaserad läsintervention för barn med Downs syndrom (pdf). Syftet var att undersöka om barn med Downs syndrom kan dra nytta av ljudbaserad lästräning, dvs. att träna kopplingen ljud-bokstav, segmentering och syntes av korta, ljudenligt stavade ord.
Under åren 2017–2020 medverkade Cecilia Nakeva von Mentzer i studien Intensiv avkodningsträning för elever identifierade med svag avkodningsförmåga i åk 2. Resultatet visade att avkodningsträningen var mer effektiv än klassundervisning avseende barnens läsförmåga av nonord och ord.
Undervisning
Cecilia Nakeva von Mentzer undervisar huvudsakligen inom ämnena kommunikation, röst, tal, barnaudiologi och professionellt förhållningssätt på Audionomprogrammet. Hon handleder uppsatser på grund- och avancerad nivå, och handleder för närvarande en postdoc i logopedi, Parivash Ranjbar.
Forskningsprojekt
- Implementering av taligenkänning och styrd hemträning i logopedisk klinik: förbättrad vård av barn med språkstörning
- Kommunikativ aktivitet och delaktighet hos barn med tal- och språkstörning
- Språk och litteracitet hos tonåringar med cochleaimplantat eller hörapparat: En tioårsuppföljning.
- Webb-baserad meningsrepetition hos skolbarn med hörselskador