This page in English

Henrik Scander

Tjänstetitel: Universitetsadjunkt Organisation: Restaurang- och hotellhögskolan

E-post:

Telefon: 019 302008

Rum: K1108

Henrik Scander

Forskningsämne

Om Henrik Scander

Henrik Scander arbetar som doktorand i Måltidskunskap inom fältet för mat och dryck i kombination. Han skriver sin avhandling om mat och dryck i kombination utifrån kulturella vanor och nutritionell påverkan. Fokus ligger på att kombinera kvalitativ och kvantitativ metodik för att se hur och varför mat och dryckeskombinationer konsumeras och vad det leder till. Henrik belyser således den "goda" kombinationen ur ett hälsoperspektiv och ett njutningsperspektiv.  

Under år 2011 tog Henrik ut magisterexamen inom Måltidskunskap och värdskap, där han i sin uppsats fokuserade på hantverkarens tysta kunskap och problematiserade hantverket att sabrera champagne. Henrik har varit anställd sedan 2008 adjunkt på Campus Grythyttan i ämnet måltidskunskap, Örebro universitet. Henrik har främst arbetat med utveckling av hantverket inom sommellerie samt hur det kan kopplas till vetenskapliga perspektiv, samt dryckesprovning med specialitet inriktad mot vin, te och kaffe.

Innan anställningen vid restaurang och hotellhögskolan har han själv genomgått dess grundutbildning med matsalsinriktning samt arbetat inom restaurangbranschen sedan 1990-talet. Henrik har haft anställningar som sommelier både i Sverige och i Frankrike, samt suttit i styrelsen för Svenska Sommelierförening. 

Forskningsprojekt

Publikationer

Publikationer

Artiklar i tidskrifter |  Doktorsavhandlingar, sammanläggningar |  Kapitel i böcker, del av antologier |  Konferensbidrag |  Manuskript | 

Artiklar i tidskrifter

Scander, H. , Monteagudo, C. , Nilsen, B. B. , Tellström, R. & Yngve, A. (2018). Beverage consumption patterns and energy contribution from beverages per meal type: results from a national dietary survey in Sweden. Public Health Nutrition, 21 (18), 3318-3327.
Scander, H. , Monteagudo, C. , Nilsen, B. B. , Tellström, R. & Yngve, A. (2018). Food and beverage dinner combinations, patterns among Swedish adults. International Journal of Gastronomy and Food Science, 14, 20-26.
Monteagudo, C. , Scander, H. , Nilsen, B. & Yngve, A. (2017). Folate intake in a Swedish adult population: Food sources and predictive factors. Food & Nutrition Research, 61.
Nilsen, B. B. , Yngve, A. , Monteagudo, C. , Tellström, R. , Scander, H. & Werner, B. (2017). Reported habitual intake of breakfast and selected foods in relation to overweight status among seven-to nine-year-old Swedish children. Scandinavian Journal of Public Health, 45 (8), 886-894.
Scander, H. , Tellström, R. & Yngve, A. (2015). Energy contribution patterns from drink and food in Riksmaten. Annals of Nutrition and Metabolism, 67 (Suppl. 1), 200-200.
Scander, H. (2015). Food and drink combinations in Swedish meals. Annals of Nutrition and Metabolism, 67 (Suppl. 1), 13-13.
Scander, H. (2008). Hovmästaren, någon att lita på?. Martins Magasin (11), 6-8.

Doktorsavhandlingar, sammanläggningar

Scander, H. (2019). Food and beverage combinations: Sommeliers' perspectives and consumer patterns in Sweden. (Doctoral dissertation). (Sammanläggning) Örebro: Örebro University.

Kapitel i böcker, del av antologier

Scander, H. (2010). Ah...du underbara Bordeaux. I: Barbro Henning, Vinkällaren Grappe: matrikel 2010 (ss. 24-25). Stockholm: Vinkällaren Grappe.

Konferensbidrag

Mikkelsen, B. E. , Justesen, L. , Wendin, K. , Olsson, V. , Yngve, A. , Scander, H. , Tellström, R. , Junttila, M. & et al. (2015). Research based educations for future foodscapes: the New NordicFood4Many experience. I: Culinary Arts and Sciences IX. Konferensbidrag vid The International Conference on Culinary Aet and Sciences, At Montclair State University, New Jersey, USA, 3-5 June, 2015 (ss. 56-68).
Jennerholm, P. , Scander, H. & Lööb, C. (2011). Wine evaluation training of sommelier students is succesful. I: Andrew Mungall, BALANCING ART, INNOVATION & PERFORMANCE In Food and Beverage, Hotel Leisuyre Industries. Konferensbidrag vid ICHLAR, International Conference on Hospitality & Lesisure Applied Research (ss. 221-224).

Manuskript

Scander, H. , Neuman, N. , Tellström, R. & Yngve, A. Acquiring taste : Sommeliers on ‘good’ food and beverage combinations.