This page in English

Henrik Scander

Befattning: Universitetslektor Organisation: Restaurang- och hotellhögskolan

E-post:

Telefon: 019 302008

Rum: K1116

Henrik Scander
Forskningsämne

Om Henrik Scander

Henrik Scander är disputerad i Måltidskunskap inom fältet för mat och dryck i kombination. Han skrev sin avhandling om mat och dryck i kombination utifrån kulturella vanor och nutritionell påverkan. Fokus var på att kombinera kvalitativ och kvantitativ metodik för att se hur och varför mat och dryckeskombinationer konsumeras och vad det leder till. Henrik belyser således den "goda" kombinationen ur ett hälsoperspektiv och ett njutningsperspektiv.  

Under år 2011 tog Henrik ut magisterexamen inom Måltidskunskap och värdskap, där han i sin uppsats fokuserade på hantverkarens tysta kunskap och problematiserade hantverket att sabrera champagne. Henrik har varit anställd sedan 2008 adjunkt på Campus Grythyttan i ämnet måltidskunskap, Örebro universitet. Henrik har främst arbetat med utveckling av hantverket inom sommellerie samt hur det kan kopplas till vetenskapliga perspektiv, samt dryckesprovning med specialitet inriktad mot vin, te och kaffe.

Innan anställningen vid restaurang och hotellhögskolan har han själv genomgått dess grundutbildning med matsalsinriktning samt arbetat inom restaurangbranschen sedan 1990-talet. Henrik har haft anställningar som sommelier både i Sverige och i Frankrike, samt suttit i styrelsen för Svenska Sommelierförening. 

Publikationer

Artiklar i tidskrifter |  Artiklar, forskningsöversikter |  Böcker |  Doktorsavhandlingar, sammanläggningar |  Kapitel i böcker, del av antologier |  Konferensbidrag |  Manuskript |  Samlingsverk (redaktör) |  Övrigt | 

Artiklar i tidskrifter

Artiklar, forskningsöversikter

Böcker

Doktorsavhandlingar, sammanläggningar

Kapitel i böcker, del av antologier

Konferensbidrag

Manuskript

Samlingsverk (redaktör)

Övrigt