Jack Lainpelto
Befattning: Universitetslektor Organisation: Restaurang- och hotellhögskolanE-post: jack.lainpelto@oru.se
Telefon: 019 302038
Rum: K1113
Om Jack Lainpelto
Mitt forskningsintresse kretsar primärt kring sambandet mellan två fenomen, makt och arbetsliv. Vi lever idag i ett samhälle där frågan om sysselsättning har blivit en central utgångspunkt för den gemensamma framtidstron. Samtidigt har individualiseringen vuxit sig stark, vilket inte minst uttrycks av föreställningar om arbetslivet som en arena för självförverkligande. I skärningspunkten där makt och individualiserade människor möts är jag intresserad av frågor som rör yrkesval, utbildningsval och upplevelser av egenmakt. Dessa frågor ger möjlighet att ur ett större perspektiv undersöka hotell- och restaurangbranschen och bidrar till att belysa företagens viktigaste resurs: De yrkesverksamma människorna.
Forskningsprojekt
Pågående projekt
Forskargrupper
Publikationer
Artiklar i tidskrifter
- Hult, K. , Lainpelto, J. , Walter, U. & Jonsson, I. M. (2023). Constructing the hospitality superstar in restaurant dining rooms. Scandinavian Journal of Hospitality and Tourism, 23 (2-3), 264-281.
- Wellton, L. & Lainpelto, J. (2021). The intertwinement of professional knowledge culture, leadership practices and sustainability in the restaurant industry. Scandinavian Journal of Hospitality and Tourism, 21 (5), 550-566.
Konferensbidrag
- Hult, K. , Lainpelto, J. , Walter, U. & Jonsson, I. M. (2022). Constructing the hospitality superstar: A document analysis of job advertisements in Sweden. I: M. Michaud; A. Giboreau; A. Perez-Cueto, Menu Volume 10 - Special issue. Report of ICCAS Proceedings. Twelfth International Conference on Culinary Arts and Sciences. Konferensbidrag vid 12th International Conference on Culinary Arts and Sciences (ICCAS 2022), Sustainable meal systems worldwide: Challenges for Culinary Arts and Sciences, Lyon, France, June 2-3, 2022. (ss. 92-92). Institut Paul Bocuse.