This page in English

Magnus Johansson

Magnus Johansson Befattning: Professor Organisation: Institutionen för medicinska vetenskaper

E-post: bWFnbnVzLmpvaGFuc3NvbjtvcnUuc2U=

Telefon: 019 302443

Rum: X5512

Magnus Johansson
Forskningsämne

Om Magnus Johansson

Forskning
Jag är molekylär virolog och professor i biomedicin med inriktning mot biokemi, med särskilt fokus på Tick-borne encephalitis virus (TBEV) och andra flavivirus. Min forskning syftar till att förstå virusets livscykel och dess interaktion med värdens immunförsvar, med målet att utveckla nya vacciner och behandlingsstrategier.

Min forskargrupp fokuserar främst på:
- Utveckling av infektiösa kloner och försvagade virus för vaccinutveckling
- Infektiöst RNA som framtida plattform för snabbt responsiva vacciner
- Molekylär epidemiologi och sekvensering av TBEV från patienter och fästingar
- Vi driver ett nytt forskningsprojekt där fMRI används för att studera hur TBE-virus påverkar hjärnan, i samarbete med expertis inom psykologi

Vi använder Langatvirus, Zikavirus och Kunjinvirus som modellflavivirus för att studera sjukdomsmekanismer och immunrespons.

Jag leder det KK-finansierade projektet Developvaccines@oru, som samlar akademi, industri och vård i utvecklingen av framtidens vaccinteknologier. Samarbeten bedrivs bland annat med Travis Taylor (University of Toledo), Åshild Andreassen (Folkehelseinstituttet, Norge) och Matti Sällberg (Karolinska Institutet).

Jag har handlett flera doktorander till disputation och är för närvarande huvudhandledare för doktorander och postdoktorer. Jag är även aktiv som granskare och opponent vid disputationer och har djup insikt i forskarutbildningens kvalitetskrav.

Undervisning och utbildningsutveckling
Jag undervisar sedan många år på läkarprogrammet, där jag ansvarar för biokemi och metabolism inom temat NME (Nutrition, Metabolism och Elimination) under de tidiga terminerna. Undervisningen omfattar energiomsättning, hormonreglering, leverns funktion, enzymologi, proteinbindning och proteinsortering i cellen.

Jag har varit kursansvarig för termin 3, medlem i programledningsgruppen för läkarprogrammet, och är idag aktiv i NME-temagruppen. Tidigare har jag utvecklat och ansvarat för biokemiundervisningen vid Södertörns högskola, samt skapat ett tvärvetenskapligt magisterprogram i ”Infectious Disease Control” i samarbete med Folkhälsomyndigheten.

På senare år har jag utvecklat en kurs i vaccinologi och vaccinordination (2024) i samverkan med Region Örebro län och Folkhälsomyndigheten, samt lett en grupp som arbetar med nya kurser och program inom biomedicin. Jag har bred erfarenhet av utbildningsplanering, kursutveckling och kvalitetssäkring av undervisning.

Uppdrag och ansvar
Jag är idag inriktningsansvarig för både forskningsämnet och forskarutbildningsämnet i biomedicin vid Örebro universitet. Jag har forskningsansvaret för Institutionen för medicinska vetenskaper och leder dess forskningsråd, med ansvar för strategisk utveckling av forskningsmiljöer och samverkan.

Mellan 2015 och 2024 var jag proprefekt vid institutionen, och har även varit tillförordnad prefekt i flera omgångar. Jag har representerat institutionen i programledningsgruppen för forskarutbildning, suttit i universitetets internationaliseringsråd, samt varit suppleant i Örebro universitets etiska råd sedan dess grundande. Jag är numera ordinarie ledamot i det etiska rådet.

Jag har genomgått flera ledarskapsprogram, bland annat Morgondagens akademiska ledarskap (MAL3) 2008–2009 och Lärosäten i Öst:s ledarskapsprogram 2024, vilket har fördjupat mitt strategiska och interinstitutionella ledarskap.


 

Publikationer

Artiklar i tidskrifter |  Böcker |  Konferensbidrag |  Manuskript | 

Artiklar i tidskrifter

Böcker

  • Venizelos, N. , Sirsjö, A. , Ericsson, E. , Johansson, M. , Hjelmqvist, H. , Jendle, J. , Eriksson, M. , Karlsson, M. & et al. Venizelos, N. (ed.) , Sirsjö, A. (ed.) , Ericsson, E. (ed.) , Johansson, M. (ed.) , Hjelmqvist, H. (ed.) , Jendle, J. (ed.) , Eriksson, M. (ed.) , Karlsson, M. (ed.) & Möller, M. (ed.) (2018). Örebro University’s Nobel Day Festivities: Book of abstracts, 2018. Örebro: Örebro universitet. [BibTeX]

Konferensbidrag

Manuskript