Barnens universitet: ”Det är så viktigt att vi forskare når ut brett”

Forskaren Martin Magnusson på scenen i Aula Nova.

"Det är roligt att få visa upp och berätta om vad vi gör och det är extra kul att göra det för en annan målgrupp än dem som vi oftast pratar med", säger Martin Magnusson.

AI-forskaren Martin Magnusson föreläste för över 500 sjätteklassare från 14 olika skolor som besökte Barnens universitet i veckan.
– Jag tror särskilt att det är viktigt att vi aktivt försöker nå ut brett till barn som inte kommer från en akademisk bakgrund och visar dem vad ett universitet är, säger han.

Hallå där Martin Magnusson, hur var det att möta och föreläsa så här många mellanstadieelever?

– Jättekul! Allt var väldigt välordnat med värdar som tog emot dem och fick in alla på rätt plats och i rätt tid. Också kul att få prata med eleverna och höra deras idéer och funderingar på vad som behövs för att vara forskare.

Vad gjorde starkast intryck?

– Vår robot "Husky" fick stora applåder när den rullade in på scenen. Det är den inte van vid... I vanliga fall rullar den runt ganska blygsamt i skogen eller på en soptipp. De båda studenterna som höll i föreställningen och ramade in presentationen gjorde ett toppenjobb också. Kul att träffa engagerade studenter från olika delar av universitetet.

Vad var ditt viktigaste budskap till skoleleverna?

– För att vara forskare är det viktigaste att vara nyfiken: att vara intresserad av något och vara driven att veta mer om det. Alla skolämnen är visserligen användbara som forskare: svenska, bild, musik, NO, SO. Men man måste inte vara bäst på något av dem för att bli en bra forskare.

Vad tycker du att det ger dig som forskare att möta elever så här?

– Det enkla svaret är att det är kul. Det är roligt att få visa upp och berätta om vad vi gör och det är extra kul att göra det för en annan målgrupp än dem som vi oftast pratar med.

Varför är det viktigt?

– Jag minns själv när det kom besökare från universitet till min skola och berättade om hur det ser ut där, och hur kul jag tyckte det var. Jag tror särskilt att det är viktigt för framtiden att vi, som vi gör här, aktivt försöker nå ut brett till barn som inte kommer från en akademisk bakgrund och visar dem vad ett universitet är och vad som försiggår här, säger Martin Magnusson.

Text: Anna Lorentzon
Foto: Petra Baastad och Madelen Renner.

Det här är Barnens universitet:

Barnens universitet är en del av Linje 14 och riktar sig till grundskolor årskurs 4–6. Målet är att väcka nyfikenhet kring högre studier. Barnens universitet arrangeras av Kommunikation och samverkan. Läs mer här.

Vill du vara med?

Är du forskare och nyfiken på att få föreläsa för skolelever? Välkommen att höra av dig till koordinator petra.baastad@oru.se.