Din arbetsmarknad – så här hittar du jobbet

Kvinna sitter i en soffa med en laptop i knäet

När du letar jobb är det viktigt att du vet hur det fungerar i din bransch. Beroende på vilken sektor du kommer arbeta inom kan rekryteringsprocessen se olika ut.  Här kommer några tips på hur du ökar dina chanser att hitta rätt jobb!

Vänta inte på platsannonsen

Arbetsgivare i den privata sektorn annonserar inte alltid ut alla tjänster. Små företag har ibland inte resurser att anlita bemannings- och rekryteringsföretag och lägga ut många annonser. De väljer därför att använda sig av sina kontaktnät, och ofta av sociala medier som LinkedIn. På LinkedIn är det också enkelt för dig som söker jobb att ta kontakt med arbetsgivare. När du bygger ditt kontaktnät ökar inte bara chansen för dig att få jobb. Du får också mer kunskap om din bransch och hur vardagen ser ut för de som jobbar i den.

Illustration av två personer.

Ligg steget före – så hittar du de dolda jobben  

Det finns fler bra sätt att hitta jobb förutom att nätverka i sociala medier. Följ med i nyheterna för att veta när det händer spännande saker på arbetsmarknaden. Ett företag som ska expandera i din stad har kanske inte hunnit lägga ut alla tjänster än. Om du är proaktiv och hör av dig till dem så har du en chans att hinna före alla andra. 

Lista dina favoriter

Gör en lista över alla företag i din bransch och på de platser du kan tänka dig arbeta. Följ arbetsgivare på sociala medier och var uppmärksam på sådant som kan leda till att de behöver rekrytera mer personal. Var inte rädd för att kommentera deras inlägg och fråga hur rekryteringsbehovet framöver ser ut.

Berätta att du söker jobb

Du kan även tala om för ditt nätverk att du söker jobb. På LinkedIn kan ett sådant inlägg spridas snabbt till personer utanför ditt eget kontaktnät. Ju fler kontakter du har, desto större är chansen att det hamnar hos rätt person.    
 
Läs mer om att nätverka. 
Så kartlägger du din kompetens.

Deniz Muharemi framför Sigma Polymer Groups logotyp.

Deniz Muharemi: ”Ta för dig – och ha roligt längs vägen”

Deniz Muharemi läste till civilekonom på Örebro universitet och är idag CFO på Sigma Polymer Group AB. Här bjuder han på tre tips på hur du hittar ditt drömjobb.