Skriv ditt personliga brev

Händer som skriver på en laptop

Ditt personliga brev är en text där du berättar mer om vem du är som person och förklarar varför du är rätt för jobbet. Här har du chansen att berätta mer i detalj om erfarenheter och kompetenser som gör dig unik och intressant för arbetsgivaren. 

Det personliga brevet ska vara ett komplement till ditt CV, så tänk igenom vad som ska vara i vilket dokument. Ta även hjälp av din kompetenskartläggning för att hitta dina styrkor, egenskaper och kompetenser som matchar mot jobbannonsen. I ditt personliga brev har du chansen att vara lite mer informell, men tänk på att fortfarande uttrycka dig professionellt. Det personliga brevet ska inte vara längre än en A4-sida.

Tips för att komma i gång med ditt personliga brev: 

  • Varför passar du för jobbet? Berätta för arbetsgivaren varför du vill ha tjänsten, och varför de ska anställa dig.  
Illustration av student med pusselbit
  • Anpassa brevet efter tjänsten. Det är viktigt att du skriver ett nytt personligt brev för varje tjänst du söker. Självklart kan du återanvända delar av texten, men om du skriver för generellt kommer arbetsgivaren förstå att du inte lagt tid på att anpassa texten.   
  • Matcha mot annonsen. I alla platsannonser förklarar arbetsgivaren vilka kompetenser och vilken typ av personlighet de letar efter. Se till att du får med varför du passar in på deras kriterier.  
  • Ge exempel. Det räcker inte att bara skriva att du fungerar bra under tidspress. Berätta om en gång då du faktiskt kunde leverera resultat i en pressad situation. Var beredd på att arbetsgivaren kan komma att be dig berätta mer om dina exempel under intervjun. 

Undvik vanliga misstag:

  • Du blir för personlig. Det är inte relevant för arbetsgivaren att veta alltför personlig information om dig. Det kan ni prata om på lunchrasten när du blivit anställd.
  • Klyschor utan substans. Vill du berätta att du är "spindeln i nätet" eller gillar att ha "många bollar i luften" behöver du kunna utveckla hur du menar, gärna med ett exempel.
  • Stavfel eller slarvfel. Använd rättstavningsprogram och be någon granska ditt personliga brev om du är osäker.  

Läs mer om att tolka en platsannons. 
Tips inför jobbintervjun.