This page in English

Laboratoriesäkerhetshandboken

Förvaring av kemikalier

Kemiska produkter ska förvaras på ett säkert sätt för att undvika olycksfall, hälsorisker, stöld och utsläpp till miljö. Ytterst ansvarig att kemiska produkter förvaras på ett korrekt sätt är enhetens/institutionens prefekt eller motsvarande. Förvaringen ska anpassas utifrån den kemiska produktens egenskaper och vägledning fås av produkternas märkning, faropiktogram (CLP), samt i produktens säkerhetsdatablad (SDB).

  • Synliga rörledningar i vilka farliga kemiska produkter (vätskor, gaser) flödar ska vara märkta med faropiktogram, produktens namn och en pil för strömningsriktningen.
  • Skåp/rum som används vid förvaring och hantering av smittkällor (riskklass 2-4), strålkällor (radioaktiva, icke-joniserande) och laser ska vara uppmärkt med respektive skylt.
  • Även andra typer av skyltar kan vara nödvändiga inom laborativ verksamhet, t.ex. påbudsskyltar, nödskyltar och skyltar som visar var brandutrustning och första hjälpen finns.

Krav på förvaringsplatsen

Utrymmen där kemiska produkter förvaras ska vara ventilerade och tydligt skyltade/märkta så att det framgår att utrymmena är avsedda för kemikalier. Rummen ska vara låsta så obehöriga inte kan ta sig in. Skåp som förvarar brandfarlig vara, explosiv vara, frätande ämnen, oxiderande ämnen, gaser under tryck, enbart giftiga ämnen eller giftiga ämnen som också är brandfarliga ska vara märkta med respektive faropiktogram (CLP-skyltning). Om faropiktogram för "brandfarligt" eller "giftigt" redan finns behövs inte faropiktogrammet för "gas under tryck" om det gäller små förpackningar. Grundregeln är att olika typer av kemikalier förvaras separat men i de fall det bara finns ett ventilerat skåp och det handlar om enstaka flaskor kan samförvaring ske om följande hänsyn tagits: Det ska kontrolleras mot säkerhetsdatablad att det inte finns ämnen i skåpet som innehållet i flaskan/flaskorna kan reagera kraftig med. Den enstaka flaskan ska förvaras på en separat hylla och i en egen invallning t.ex. en plastback. Hyllplanen ska vara uppmärkta. 

Syror och baser

Frätande kemikalier (syror och baser) förvaras inte över ögonhöjd, helst under midjehöjd. Syror förvaras i syra-beständiga och ventilerade skåp och inte tillsammans med baser eller organiska ämnen. Skåpen ska vara tydligt märkta med vilken typ av kemikalier som förvaras där.

Oxiderande ämnen

Oxiderande ämnen ska inte förvaras med oxiderbara ämnen (t.ex. alkoholer).

Brandfarliga produkter

Brandfarliga och flyktiga produkter ska förvaras i brandsäkra och ventilerade skåp. Brandfarliga vätskor ska inte förvaras tillsammans med lättantändliga ämnen/material eller med gaser. Brandfarliga produkter som behöver förvaras svalt ska stå i gnistfria kylskåp. Brandklassningen av förvaringsskåp och förråd ska stämma med de typer och mängder av kemikalier som förvaras där (för ytterligare information om brandskåp se under rubriken brandfarliga och explosiva varor). Den mängd brandfarliga varor som förvaras framme på bänkar etc. ska vara så liten som möjligt och bara täcka dagsbehovet.

  • Brandfarlig gas ska förvaras brandsäkert men inte i samma skåp som brandfarlig vätska.
  • Vid platsbrist så får lösa behållare av brandfarlig vätska förvaras på egna hyllplan i skåp där samförvaring av andra farliga kemikalier sker. Hyllplanen ska märkas upp.

Peroxidbildande kemikalier

Peroxidbildande kemikalier (t.ex. etrar, tetrahydrofuran, dioxan) ska förvaras mörkt och svalt (gnistfritt, EX-klassat kylskåp) och ska regelbundet kontrolleras för eventuell peroxidbildning. Kemikalier med en tydligt detekterbar peroxidhalt (≥3 mg/L) ska inte användas utan destrueras. Peroxidtest kan görs med hjälp av teststickor (t.ex. från Sigma-Aldrich; Quantofix 1-100 mg/l) eller genom att tillsätta 1 ml av lösningen till 1 ml koncentrerad ättiksyra (HOAc) blandat med 0,1 g NaI eller KI. Den senare metoden ger gul färg vid låg halt av peroxider; brun färg = hög halt av peroxider. Väteperoxidflaskor förvaras väl tillslutna i torrt, svalt, mörkt, ventilerat och brandtekniskt avskilt utrymme. Utrymmena ska vara tydligt uppmärkta. Väteperoxid får inte förvaras tillsammans med andra kemikalier eller brännbara material. Om väteperoxiden överförs till ny behållare måste denna vara tillverkad av material som varken påverkar eller påverkas av väteperoxiden.

  • Prioritera inköp av små behållare framför större och om möjligt, köp väteperoxid med lägre koncentration.
  • Förvara inte mer än några få liter väteperoxid i labbet. Märk nya flaskor med ankomstdatum och datum när förslutningen brutits. Väteperoxid bryts ned och tappar i koncentration över tid så öppnade flaskor bör inte förvaras längre än ett år.
  • Kemiska produkter som innebär stor fara (gifter och CMR-ämnen) ska förvaras i låsta skåp märkta med giftsymbol.

Särskilt begärliga kemikalier som etanol och flyktiga lösningsmedel som vid inandning kan befaras medföra berusning ska alltid förvaras på ett sådant sätt att denna typ av användning hindras/motverkas (förordning 1977:994).

Krav på förpackningar och kärl

Alla farliga kemikalier ska vara klassificerade och märkta enligt reglerna i EU:s förordning för klassificering, märkning och förpackning av ämnen och blandningar (CLP-förordningen). Det innebär till exempel att ämnena/blandningarna, oavsett när de har köpts in, ska vara märkta med de vit-röd-svarta faropiktogrammen (ej de gamla orange-svarta) samt de andra krav som CLP-förordningen föreskriver och som också finns specificerade i Arbetsmiljöverkets föreskrift om Kemiska arbetsmiljörisker (AFS 2014:43).

  • Förpackningar och kärl ska vara hela och rena och alltid förslutna när de inte används. Återanvänds förpackningar och kärl ska all ej längre aktuell märkning tas bort. Det får inte vara någon tvekan om vad kärlet innehåller.
  • Behållare med rena kemiska ämnen ska vara märkta med innehåll, mängd, leverantör samt faropiktogram.
  • Behållare med kemiska blandningar ska märkas i enlighet med CLP med produktens namn och de faropiktogram som gäller och där så är fallet med texten "kan ge cancer", "kan ge allergi, "kan skada arvsmassan" eller "kan störa reproduktionen".
  • Märkningen ska vara tydlig. Informationen ska vara på svenska och fler språk om så krävs. Undantag finns för små förpackningar, mindre än 125 ml, och vid kortvarig hantering då det är uppenbart för användaren vad en behållare innehåller.
  • Behållare som du själv fyller ska vara avsedda för att förvara kemikalier och innehållet märks med produktnamn och faropiktogram. Om ämnet är cancerframkallande, mutagent eller reproduktionstoxiskt ska behållaren märkas med den informationen. Undantag: Märkning av behållare med farliga kemiska produkter får begränsas till enbart produktens namn eller utelämnas helt om andra åtgärder säkerställer att detta inte innebär ökad risk för ohälsa eller olycksfall och om det allmänna märkningskravet i AFS 2014:43, 18 § uppfylls. Att enbart märka med produktens namn eller helt utelämna märkning förutsätter normalt att man har arbetsrutiner som är väl utarbetade och har en i övrigt god risk- och skyddsinformation. Om man skyltar området där det finns en farlig kemisk produkt, till exempel ett dragskåp eller en uppställningsplats så kan man i vissa fall utelämna märkning eller enbart märka med produktens namn. Vid kortvarig hantering där det är uppenbart för alla berörda vad kärlen innehåller behöver märkning inte heller ske.