Studenten Niclas berättar om genusvetenskap

Funderar du på att studera genusvetenskap? Här kan du läsa om Niclas som har studerat genusvetenskap. Han berättar om sina erfarenheter, framtidsplaner och ger tips till dig som blivande student.

Studenten Niclas Wolf som studerat genusvetenskap

Niclas Wolf, tidigare student

Varför valde du att läsa genusvetenskap?

Jag valde att läsa genusvetenskap för att det är något som jag personligen endast har en grundläggande förståelse av och önskar fördjupa mig i. Som man finner jag genusvetenskap viktigt eftersom jag tror att om fler människor tar del av kunskaperna, oavsett genus, så bidrar det till ett mer jämställt samhälle. Kunskapen som jag får ta del av bidrar också till att jag som man bättre kan förstå de centrala och samtida debatterna i aktuella feministiska frågor.     

Vad är det bästa med utbildningen?

Det ger mig som man en djupare förståelse i hur samhällets strukturer är uppbyggda. Jag har lärt mig upptäcka och förstå samhället ur ett annat perspektiv. Som man anser jag också att det är viktigt att bli exponerad för samhällets alla olika orättvisor, att få dem presenterade i svart och vitt, något som undervisningen i genusvetenskap gjort på ett intresseväckande och pedagogiskt vis. Jag uppskattar även att ett stort fokus ligger på seminarier och att diskutera och forma sina tankar utifrån kurslitteratur och föreläsningar. Det  gör inlärningen roligare.  Utbildningen ger mig samtidigt kunskap och insikt i hur samhället analyseras och fungerar utifrån ett feministiskt perspektiv. 

Vad är mest utmanande?

Det är nog att ta till sig all kunskap, det är så mycket som jag inte visste om innan. Så det blir en del läsande! Men med det sagt så finner jag mycket av det jag läser och lär mig  vara nyttigt både för mig  personligen och för att förstå  hur vårt samhälle varit, hur det är nu och hur det kan komma  att förändras.

Vad har du för framtidsplaner?

Som snart nyexaminerad student inom media- och kommunikationsvetenskap, inriktning film önskar jag att få omsätta de kunskaperna i praktiken. Det är en värld med berättelser där ute som väntar på att få bli visuellt återberättade! Sen får vi se vart framtiden tar mig, jag är alltid öppen för nya äventyr!

Har du några tips till blivande studenter?

Detta kommer att låta något klyschigt, men studera regelbundet och se till att verkligen ta tid för studierna. Desto mer tid du lägger ner på studierna desto lättare och mer belönande känns det att ta de välbehövliga rasterna. Men kom ihåg det viktigaste, vi går på universitet för att lära oss! Du behöver inte ha alla svaren innan och det är okej om du har en dålig pluggdag, det har vi alla!