”Ekonomiprogrammet gav mig många verktyg – och internationella möjligheter”

Harry Jonsson.

Harry Jonsson har jobbat både i Asien och i Europa. Han rekommenderar alla som har möjlighet att läsa en termin utomlands.

För Harry Jonsson blev Ekonomiprogrammet vid Örebro universitet starten på en internationell karriär i både Asien och Europa. Idag är han Account Manager på det globala mjukvaruföretaget Nutanix.
– Det är otroligt lätt att känna sig hemma i Örebro – och kvaliteten på utbildningen är väldigt hög, säger han.

Hur kom det sig att du valde Ekonomiprogrammet vid Örebro universitet?

– Jag hade en kusin som flyttat till och pluggat Örebro och han var väldigt nöjd – och jag ville gärna testa något nytt. Sedan har jag alltid tyckt det är spännande med ekonomi. Framför allt hur och varför individer och länder tar olika ekonomiska beslut.

Hur var det att studera på Ekonomiprogrammet vid Örebro universitet?

– Från början till slut var det en väldigt bra upplevelse och jag är väldigt nöjd att jag valde Örebro universitet. Man blev varmt välkomnad under introduktionen och fick snabbt nya kompisar. Efter första året valde jag inriktningen mot nationalekonomi eftersom jag tyckte att det var mest spännande. Utbildningen i sig är väldigt bred, vilket innebär att man har möjlighet att välja många olika spår när man ger sig ut i arbetslivet.

Du valde att läsa en termin i Hongkong också, hur var det?

– Det var något av de bästa besluten jag tagit. Att få möjligheten att resa till andra sidan jorden för att studera på ett välrenommerat universitet kan man bara inte säga nej till. Hong Kong är ett ekonomiskt fenomen i gränslandet mellan öst och väst som hade allt att erbjuda. Jag lärde känna både lokala Hongkongbor och internationella studenter som nu är vänner för livet. Den terminen har haft stor inverkan på min karriär och mitt liv i stort.

Berätta om din karriär!

– Efter utlandsstudierna lyckades jag hitta jobb i Shanghai via en alumn från Örebro universitet. Under 1,5 år jobbade jag både i Shanghai, Kina och Ho Chi Minh i Vietnam, så det blev en del resande. Efter totalt 2 år i Asien var det dags att bege sig lite närmare familj och vänner igen och jag hamnade i Amsterdam. Där fick jag jobb på Nutanix, ett spännande och snabbt växande mjukvaruföretag. Efter två år i Amsterdam har jag nu flyttat hem till Sverige och är regionansvarig för området mellan Göteborg och Stockholm. Jag får alltså äran att besöka Örebro ibland, vilket känns kul!

Vad gör du på jobbet?

– Jag har hand om våra kunder i min region. Det innebär att jag bygger relationer med partners, håller presentationer, utvecklar befintliga kunder och hjälper till att lösa deras problem. Man kan enkelt säga att vad iPhone gjorde för telefonen 2007 gör Nutanix för företags datacenter.

Vilken nytta har du haft av din utbildning?

– Nästan alla jobb handlar någonstans om att analysera, lösa problem och att kommunicera. Det var precis det jag lärde mig under utbildningen. Nu har jag en verktygslåda för allsköns problemlösning och effektiv kommunikation som jag alltid bär med mig. De kurser jag haft allra störst nytta av är Strategiska beslut och Statistik, som hjälpte mig att utveckla analytiskt och kritiskt tänkande.

Vad har du för tips till den som funderar på att läsa Ekonomiprogrammet vid Örebro universitet?

– Ta vara på möjligheter, planera studier, bygg nätverk och ha kul. Det finns grupper, nationer och aktiviteter av alla de slag. Passa på att göra det mesta av din tid. Om får du möjligheten att göra en termin utomlands rekommenderar jag det starkt!

Dina bästa karriärtips?

– Jobba hårt, våga ta möjligheter som dyker upp, utmana dig själv och ha kul på vägen!

Text: Anna Lorentzon
Foto: Privat