”Det känns overkligt att jag snart är legitimerad lärare”

Elev i klassrum. En suddig lärare står framför klassen.

Efterfrågan på lärare med naturvetenskaplig bakgrund är stor, berättar Bakcha Bakir.

Bakcha Bakir har en kandidatexamen i biologi och läser just nu Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Örebro universitet för att bli behörig lärare för elever i årskurs 7-9.
– Utbildningen är fantastisk. Här får jag kunskap som gör mig trygg i min yrkesroll, säger hon.

Här kan du läsa mer om Kompletterande pedagogisk utbildning.

Hur kommer det sig att du vill bli lärare?

– Jag är en väldigt social person som också gillar att leda – och det har alltid lockat mig att jobba med barn och ungdomar. Innan jag sökte till utbildningen jobbade jag som vikarie i sju månader, en erfarenhet som gjorde att det kändes rätt att ta chansen att studera för att bli lärare på riktigt. Det är så roligt och givande att få bidra till barns kunskap, trygghet och utveckling.

Hur är det att studera KPU vid Örebro universitet?

– Jag går andra terminen av tre nu och tycker att det är fantastiskt. Jag har en treåring hemma och väntar mitt andra barn, så för mig har det varit värdefullt att kunna studera digitalt, på distans. Jag har dessutom läs- och skrivsvårigheter och har fått stöd genom Funka-handläggarna på Örebro universitet, vilket har underlättat otroligt mycket. Det är faktiskt helt underbart.

Vad tycker du om utbildningen?

– Jag var lite orolig i början. Eftersom jag är biolog trodde jag att studierna skulle kännas svåra och mindre tydliga än naturvetenskapen. Men det har varit jätteroligt. Vi är en väldigt blandad grupp med studenter i olika åldrar och med olika erfarenheter, så vi lär oss väldigt mycket av varandra, samtidigt som vi också lär oss pedagogik. Lärarna är väldigt stöttande och tar sig tid att svara på våra frågor om det är något vi inte förstår. De är öppna för våra synpunkter och tar stor hänsyn till vad vi tycker och tänker.

Hur ser arbetsmarknaden ut för lärare?

– Jättebra! När jag jobbar som vikarie har jag märkt att det råder stor brist på lärare i biologi. Vi naturvetare är väldigt eftertraktade på arbetsmarknaden. Jag får hela tiden kommentarer om att det är bra att jag utbildar mig så att jag blir legitimerad lärare.  

Hur ser du på framtiden?

– Det känns overkligt att halva tiden redan har gått och att jag kommer att vara legitimerad lärare redan vid årsskiftet! Utbildningen har varit både givande, lärorik och rolig – det är häftigt att vi hunnit med så mycket på så pass kort tid. Jag känner att jag får med mig alla de kunskaper jag behöver för att känna mig trygg i min yrkesroll.

Text: Anna Lorentzon
Foto: Unsplash