”Magisterprogrammet ger en extra edge som gör att du sticker ut från mängden”

Elin Häggberg vid en mikrofon och en dator.

En blandning mellan internationella och svenska studenter bidrog till en kul och kreativ miljö, enligt Elin Häggberg.

Journalisten och teknikinfluensern Elin Häggberg valde Magisterprogrammet i strategisk kommunikation vid Örebro universitet för att närma sig drömmen om att bli forskare.
– Utbildningen ger en spetskompetens – och en chans att uppdatera dina kunskaper, säger hon.

Hur kom det sig att du ville läsa Magisterprogrammet i strategisk kommunikation?

– Jag har en långsiktig dröm om att forska inom medie- och kommunikationsvetenskap. Min c-uppsats på kandidatprogrammet handlade om Instagram och feministers aktivism. Jag trivdes väldigt bra med att skriva uppsats och valde magisterprogrammet för att få behörighet att söka en doktorandtjänst i framtiden.

Hur var det att gå programmet?

– Det var kul! Framför allt tycker jag om att vi var en så blandad grupp med både svenska och internationella studenter. Det bidrog till en kul och kreativ miljö med många olika perspektiv. Utbildningen var väldigt givande med intressanta ämnen och uppgifter som kändes relevanta och roliga.

Vad lärde du dig?

Jag fokuserade ganska mycket på de akademiska bitarna och kanske inte riktigt lika mycket på de praktiska momenten. Jag lärde mig bland annat om akademiskt skrivande på engelska, om olika analysmetoder och intervjuteknik – och även om att ge feedback på andras arbete.

Vilka fördelar finns det med att komplettera grundutbildningen med en magisterexamen?

– Du får mer spetskompetens! Och om det har gått några år sedan du gick grundutbildningen blir det en möjlighet att uppdatera dina kunskaper, det blir som en uppfräschning. De uppgifter och verktyg vi jobbade med under utbildningen är anpassade för att vara så relevanta och tidsenliga som möjligt.

På vilket sätt har utbildningen gjort skillnad i ditt yrkesliv?

– En magisterexamen är ett bevis på att du har en mer fördjupad utbildning och att du är dedikerad. Jag har haft stor nytta av de ämnen jag studerade när jag ger föreläsningar och gör reflektioner i mitt arbete som influenser och med mitt företag Teknifik.

Vad har du för tips till den som funderar på att söka till Magisterprogrammet i strategisk kommunikation?

– Oavsett om du vill ha mer spets när du söker jobb eller om du vill gå vidare i din akademiska bana så ger Magisterprogrammet i strategisk kommunikation en bra grundplåt att stå på. Du får en extra edge som gör att du sticker ut från mängden. Du får ut väldigt mycket av dina studier. Det är väl värd investering – att investera i sin kunskapsbas.

Text: Anna Lorentzon
Foto: Caroline Solberg