”Masterprogrammet är ett givet val för dig som vill jobba inom finans”

Alma Frödén.

Alma Frödén läste Masterprogrammet i finansiell ekonomi på Örebro universitet och fick drömjobbet på Sveriges Riksbank.
– Jag är mycket nöjd med utbildningen, säger hon.

Läs om Masterprogrammet i finansiell ekonomi vid Örebro universitet.

Varför ska man läsa Masterprogrammet i finansiell ekonomi på Örebro universitet?

– Om du har ett intresse för finans och vill arbeta inom det området är det ett givet val! Jag har fått med mig kunskaper som jag har haft stor nytta av under mina första år i arbetslivet, exempelvis om hur finansiella marknader fungerar och hur finansiella instrument prissätts.

Vad tycker du generellt om utbildningen?

– Jag är mycket nöjd med utbildningen. Finanskurserna var både roliga och värdefulla! Därutöver ingick kurser i statistik, vilket är viktigt att ha som grund för att få en god förståelse i de andra kurserna, så upplägget var bra.

Vilka valfria kurser rekommenderar du att man läser under programmet?

– Jag önskar att någon sagt till mig att läsa programmering. Min uppfattning är att många jobb inom finans kräver vissa kunskaper i programmeringsspråk som exempelvis Python, SQL, Matlab och R. En utbytestermin i ett engelskspråkigt land tror jag också du kan ha stor nytta av. Även om en stor del av utbildningen sker på engelska så är det ändå ganska sällan man faktiskt pratar engelska, enligt min uppfattning.

Vad gör du nu efter utbildningen?

– Jag arbetar som ekonom på Sveriges Riksbank. Där arbetar jag på avdelningen för marknader på en enhet som heter investeringsanalys. Mina uppgifter innefattar bland annat analys kopplad till Riksbankens tillgångsförvaltning.