Jobb och arbetsmarknad

Se till att läsa på om det yrket du vill jobba med efter examen, så att det känns rätt. Här hittar du även några knep du kan använda när du inte kan bestämma dig för vilken utbildning du ska välja.

När du har bestämt dig för vilken utbildning du vill gå så kan du läsa på om olika yrken som utbildningen leder till. Gör det för att vara säker på att utbildningen leder till ett yrke du vill jobba med framöver.

Nu är det dags att summera vad du har kommit fram till och välja det som känns rätt att gå vidare med. Kom ihåg att det är viktigt att du gör ditt eget val. Det är bra att lyssna på råd från andra, men det är du själv som ska leva med ditt val. Ställ dig frågan, är det här något jag känner för?

Kom nu ihåg att ansöka, sista ansökningsdag inför höstterminen är 15 april och 15 oktober när du ansöker till vårterminen.

Här hittar du exempel på sidor där du kan läsa mer om olika yrken

Några hjälpmedel för att bestämma dig

Ett sätt att sortera alla dina intryck är att lägga in dina favoriter i en plus- och minuslista. Skriv vad som är fördelar och nackdelar så blir det tydligt för dig. Du har säkert många saker som påverkar var du vill plugga, kanske möjlighet att få bostad, studentliv, avstånd, status, antagningspoäng eller annat.

Jämför utbildningar och yrken

Läs om yrkena i Yrken A-Ö 

Hitta lärosätet som passar dig

Om du vet var du vill plugga, men inte vad så kan du använda uteslutningsmetoden. Utgå från utbildningsområdena på högskolans hemsida:

  1. Kopiera namnen på program eller kurser på grundnivå och klistra in dem i ett dokument.
  2. Ta bort det som känns helt ointressant och kolla upp det som är kvar.
  3. Fortsätt att radera allteftersom du tar reda på mer.
  4. Till slut återstår bara några få alternativ.

Hjärta, disciplin och motivation är en förutsättning för att det ska gå bra. Efter valet gäller det att fullfölja med gott resultat. Du behöver gilla det du håller på med. Det kommer med all säkerhet tunga dagar när du inte kan leva enbart på din talang. När du måste kämpa trots att det tar emot. 

Det är viktigt att komma in rätt. Men det är lika viktigt att komma ut rätt. Så tänk på att du ska leva med och känna glädje åt ditt val både under och efter plugget.

Det är ok att ångra sig.

Om det inte känns rätt när du har gått på utbildningen ett tag kan du ju alltid hoppa av och välja något annat. Kurserna du har läst kan säkert komma till nytta i framtiden, kunskap är aldrig bortkastad. Men ge det en chans. Många kan berätta om att fel val ändå till slut blev rätt val.

Behöver du fler råd kan du kontakta en studievägledare.