Studentboende

En student i sitt kök som äter nudlar

Det byggs mycket i Örebro och det ser ljust ut för framtiden. Trots det är det fortfarande ett högt tryck på bostäder vid kursstart, precis som i alla andra universitetsstäder. Det är därför alltid bra att vara ut i god tid när du letar studentbostad i Örebro. Vi har samlat lite tips och tillvägagångssätt för hur du hittar ditt nya hem som student.

Johanna Österling

Louise Larsson Nordling kommer från Storfors i Värmland. När hon kom in på Filmprogrammet valde hon att börja söka studentbostad mitt i sommaren.

– Jag ställde mig i bostadskö när jag fick antagningsbeskedet. Det var lite sent, jag borde ha gjort det tidigare, säger hon.

När köpoängen till Örebrobostäders studentbostäder  inte räckte till ett boende googlade hon efter studentboende i Örebro. Hon hittade Studentvillan som erbjuder olika kollektivboenden för studenter. Ett av dem är ett kvinnokollektiv i Brickeberg. Kollektivet hade 13 rum och kök och badrum som studenterna delade på.

 – Kollektivlivet kan vara perfekt för den som alltid vill ha folk omkring sig. En tjej bodde i kollektivet under hela sin studietid och stortrivdes, säger Louise Larsson Nordling.

Lollo Larsson.

Louise Larsson Nordling trivs i trean som hon delar med en barndomsvän.

Men för henne var inte kollektivlivet det perfekta studentboende. Därför valde hon att flytta till en studentlägenhet på Åstadalsvägen mitt på campus efter ett halvår. Eftersom hon bodde i den största lägenheten blev hennes hem den naturliga samlingsplatsen.

– Det var hos mig vi hängde innan föreläsningar, när vi pluggade och innan kvällarna på Örebro kårhus.

För ett år sedan började en barndomskamrat till Louise Larsson Nordling att plugga på Örebro universitet. I samband med det bestämde sig vännerna att flytta ihop i en trea på Universitetsgatan som ligger ett stenkast från campus.

– I kollektivet var det för mycket folk, men att bo i egen lägenhet blev ibland ensamt. Nu lever jag i den bästa av två världar, säger Louise Larsson Nordling.

Attefallshus på 25 kvadratmeter

Johanna Österling är från Örebro, när hon började läsa på civilekonomprogrammet tog hon och hennes familj emot studenter från Örebro studentkårs akutboende i deras villa i stadsdelen Sörby. I samband med det tog tanken att bygga ett attefallshus fart. Dels för att hjälpa studenter, dels för att hon själv ville hyra det under sin studietid.

– Samma kväll som vi bestämde oss för att bygga ett hus satte jag mig ned tillsammans med min pappa och började skissa på olika alternativ, berättar Johanna Österling. 

Huset är 25 kvadratmeter stort med ett sovloft som täcker halva huset. I bostaden ingår alla bekvämligheter som tvättmaskin, dusch, toalett och ett fullt utrustat kök med diskmaskin. I framtiden är planen att huset ska hyras ut till studenter under terminerna.

Johanna Österling har ett fullt utrustat kök med diskmaskin i attefallshuset.

Johanna Österling har ett fullt utrustat kök med diskmaskin i attefallshuset.

Johanna Österling har ett stort intresse för inredning och såg det som den största fördelen med att få rita och inreda attefallshuset. Ytterligare en fördel är att det är djurvänligt eftersom hon har en uteplats och kan nyttja föräldrarnas trädgård. 

- Jag kan enkelt släppa ut mina katter i koppel eller ta ut dem i en utebur som jag har runt hörnet, säger Johanna.

Det Johanna Österling är mest förvånad över är hur fort det gick att bygga huset. Markarbetet med att gräva och gjuta plattan påbörjades i januari och därefter tog det tre veckor. 

– Det var tur att det var en varm vinter eftersom jag prompt ville ha klart bostaden till min födelsedag i februari. 

Johanna Österling med katterna Sven och Greta utanför attefallshuset.

Johanna Österling med katterna Sven och Greta utanför attefallshuset.

 

Hyresvärdar i Örebro

I Örebro har vi ett kommunalt bostadsföretag, ÖBO, samt en hel del privata hyresvärdar som erbjuder bostäder till studenter. Det skiljer sig inte mycket åt från att hyra en lägenhet av en privat eller kommunalt, den största skillnaden är att ÖBO har en bostadskö där du samlar poäng utifrån hur många ködagar du har. Privata hyresvärdar har oftast ingen bostadskö utan det är först till kvarn. Ställ dig i bostadskö på ÖBO här.

Skillnaden med att hyra en studentlägenhet är att lägenheterna ofta är mindre och billigare än vanliga lägenheter. Därför är det ett krav på att du som bor där är registrerad student vid ett universitet eller en folkhögskola. En fullständig lista över bostadsföretag som hyr ut studentbostäder hittar du på Örebro kommuns hemsida.

Örebro studentkårs sida finns också länkar till olika privata hyresvärdar och en hel del användbara tips på hur du kan hitta boende på andra sätt.

Bostadsgaranti för dig som ny student

Vi vet att det kan vara svårt att hitta boende när du kommit in på den utbildning du vill gå. Ofta så behöver man leta en längre stund och ansöka om flera lägenheter innan man får napp. Vi i Örebro vill försöka underlätta för dig att hitta ett boende så att du i början av terminen kan slappna av lite och fokusera på dina studier.

Det kommunala bostadsbolaget Örebrobostäder, ÖBO, erbjuder nya studenter bostadsgaranti. Bostadsgarantin innebär att du som aktivt söker lägenhet via ÖBO men inte lyckas hitta något erbjuds ett tidsbegränsat avtal så att du har någonstans att bo under den första terminen. Här kan du läsa mer hur ÖBOs bostadsgaranti fungerar.

Tre studenter i en lägenhet

Välj mellan att hyra ett rum eller lägenhet i andrahand, ett förstahandskontrakt eller varför inte dela en större lägenhet med några kompisar?

Akutboende

Vi är stolta över att kunna erbjuda dig som ny student vid Örebro universitet ett akutboende. Ett akutboende är en sista och tillfällig lösning för dig som inte har någonstans att bo när terminen startar. Akutboendet drivs och organiseras av Örebro studentkår. För att kunna ta del av akutboendet så behöver du bland annat ha anmält dig till ÖBOs bostadsgaranti. 

Läs mer om akutboendet på Örebro studentkårs hemsida.

Tips och råd till dig som vill hitta ett boende

Det finns flera olika sätt att få tag på ett boende. Här nedan kommer några tips på hur du kan hitta ett boende innan eller i början av dina studier.

 • Ställ dig i bostadskö hos ÖBO. Du samlar poäng varje dag och när du har tillräckligt många poäng kan du ansöka om en lägenhet. Du kan ställa dig i kö så fort du börjar fundera på att studera i Örebro.
 • Skicka in intresseanmälan till privata hyresvärdar. Privata hyresvärdar har ofta inget kösystem utan det är först till kvarn som gäller. 
 • Kolla Blocket regelbundet. Blocket är stort vid andrahandsuthyrning. Vill du vara mer proaktiv, lägg upp en egen annons där du presenterar dig själv kort och vad du är ute efter.
 • Skriv annonser i Facebookgrupper. Facebookgruppen "Dom kallar oss studenter - lägenhetskamrat sökes" drivs av Örebro universitet. Här kan du hitta studiekamrater att dela lägenhet med.
 • Kolla anslagstavlorna på Campus. Runt om på campus sitter det anslagstavlor, där brukar det dyka upp erbjudanden om olika typer av boenden vid terminsstart.
 • Var inte kräsen! Du kommer kanske inte hitta den perfekta lägenheten på en gång, och det är okej. Det är vanligt att byta boende en eller flera gånger under sin studietid allt eftersom du lär känna staden och vet vart du vill bo.

Campus Grythyttan

Du som ska studera vid Hotell- och restauranghögskolan kommer att tillhöra campus Grythyttan, ca 70 km nordväst om Örebro. Vid campus Grythyttan finns det flera olika boenden att välja mellan. Hällefors kommun har sammanställt en lista över vilka olika bostadsbolag som erbjuder boende i Grythyttan. Om du hellre vill bo i Örebro går det också bra. Det är pendlingsavstånd till Grythyttan, antingen med buss eller med bil. Med bil tar det ungefär en timme från Örebro.

Bostad i Grythyttan.

Grythyttans by erbjuder flera boendemöjligheter för dig som student vid Restaurang- och hotellhögskolan.

Städer med pendlingsavstånd

Vid terminsstart kan det vara svårt att hitta en lägenhet i Örebro då det är så många som vill hitta boende på samma gång. Ett alternativ är att leta bostad utanför Örebro. Om du kan tänka dig pendla en kort stund till och från Örebro så har du goda möjligheter att hitta ett boende i någon av våra grannkommuner. Dessutom kommer du kunna hitta nya guldkorn som du annars inte skulle besöka.

Restid till Örebro med tåg

 • Kumla: 12 minuter
 • Hallsberg: 19 minuter
 • Arboga: 20 minuter
 • Nora: 36 minuter
 • Lindesberg: 40 minuter

När du hittat ett boende

När du hittat ett boende, tillfälligt eller permanent, och du känner dig redo för att påbörja din tid som student i Örebro finns det fortfarande några saker du behöver tänka på.

 • Skaffa dig en hemförsäkring. En hemförsäkring krävs för att få ersättning vid exempelvis inbrott, vattenskada eller brand. Det kan vara bra att du har en hemförsäkring även om du hyr i andra hand.
 • Folkbokför dig i Örebro. Du ändrar din folkbokföringsadress via Skatteverkets hemsida. När du folkbokför dig i Örebro län får du någonting som heter Örebrogåvan. Örebrogåvan är ett presentkort på 1000 kr som du kan använda i city. Läs mer om Örebrogåvan hos Örebro kommun.