Studentboende

En student i sitt kök som äter nudlar

Det byggs mycket i Örebro och det ser ljust ut för framtiden. Trots det är det fortfarande ett högt tryck på bostäder vid kursstart, precis som i alla andra universitetsstäder. Det är därför alltid bra att vara ut i god tid när du letar studentbostad i Örebro. Vi har samlat lite tips och tillvägagångssätt för hur du hittar ditt nya hem som student.

Tips och råd till dig som vill hitta ett boende

Det finns flera olika sätt att få tag på ett boende. Här nedan kommer några tips på hur du kan hitta ett boende innan eller i början av dina studier.

  • Ställ dig i bostadskö hos ÖBO. Du samlar poäng varje dag och när du har tillräckligt många poäng kan du ansöka om en lägenhet. Du kan ställa dig i kö så fort du börjar fundera på att studera i Örebro.
  • Skicka in intresseanmälan till privata hyresvärdar. Privata hyresvärdar har ofta inget kösystem utan det är först till kvarn som gäller. 
  • Kolla Blocket regelbundet. Blocket är stort vid andrahandsuthyrning. Vill du vara mer proaktiv, lägg upp en egen annons där du presenterar dig själv kort och vad du är ute efter.
  • Skriv annonser i Facebookgrupper. Facebookgruppen "Dom kallar oss studenter - lägenhetskamrat sökes" drivs av Örebro universitet. Här kan du hitta studiekamrater att dela lägenhet med.
  • Kolla anslagstavlorna på Campus. Runt om på campus sitter det anslagstavlor, där brukar det dyka upp erbjudanden om olika typer av boenden vid terminsstart.
  • Var inte kräsen! Du kommer kanske inte hitta den perfekta lägenheten på en gång, och det är okej. Det är vanligt att byta boende en eller flera gånger under sin studietid allt eftersom du lär känna staden och vet vart du vill bo.

Hyresvärdar i Örebro

I Örebro har vi ett kommunalt bostadsföretag, ÖBO, samt en hel del privata hyresvärdar som erbjuder bostäder till studenter. Det skiljer sig inte mycket åt från att hyra en lägenhet av en privat eller kommunalt, den största skillnaden är att ÖBO har en bostadskö där du samlar poäng utifrån hur många ködagar du har. Privata hyresvärdar har oftast ingen bostadskö utan det är först till kvarn. Ställ dig i bostadskö på ÖBO här.

Skillnaden med att hyra en studentlägenhet är att lägenheterna ofta är mindre och billigare än vanliga lägenheter. Därför är det ett krav på att du som bor där är registrerad student vid ett universitet eller en folkhögskola. En fullständig lista över bostadsföretag som hyr ut studentbostäder hittar du på Örebro kommuns hemsida.

Bostadsgaranti för dig som ny student

Vi vet att det kan vara svårt att hitta boende när du kommit in på den utbildning du vill gå. Ofta så behöver man leta en längre stund och ansöka om flera lägenheter innan man får napp. Vi i Örebro vill försöka underlätta för dig att hitta ett boende så att du i början av terminen kan slappna av lite och fokusera på dina studier.

Det kommunala bostadsbolaget Örebrobostäder, ÖBO, erbjuder nya studenter bostadsgaranti. Bostadsgarantin innebär att du som aktivt söker lägenhet via ÖBO men inte lyckas hitta något erbjuds ett tidsbegränsat avtal så att du har någonstans att bo under den första terminen. Här kan du läsa mer hur ÖBOs bostadsgaranti fungerar.

Tre studenter i en lägenhet

Välj mellan att hyra ett rum eller lägenhet i andrahand, ett förstahandskontrakt eller varför inte dela en större lägenhet med några kompisar?

Akutboende

Vi är stolta över att kunna erbjuda dig som ny student vid Örebro universitet ett akutboende. Ett akutboende är en sista och tillfällig lösning för dig som inte har någonstans att bo när terminen startar. Akutboendet drivs och organiseras av Örebro studentkår. För att kunna ta del av akutboendet så behöver du bland annat ha anmält dig till ÖBOs bostadsgaranti. 

Läs mer om akutboendet på Örebro studentkårs hemsida.

Campus Grythyttan

Du som ska studera vid Restaurang- och hotellhögskolan kommer att tillhöra campus Grythyttan, ca 70 km nordväst om Örebro. Vid campus Grythyttan finns det flera olika boenden att välja mellan. Hällefors kommun har sammanställt en lista över vilka olika bostadsbolag som erbjuder boende i Grythyttan. Om du hellre vill bo i Örebro går det också bra. Det är pendlingsavstånd till Grythyttan, antingen med buss eller med bil. Med bil tar det ungefär en timme från Örebro.

Bostad i Grythyttan.

Grythyttans by erbjuder flera boendemöjligheter för dig som student vid Restaurang- och hotellhögskolan.

När du hittat ett boende

När du hittat ett boende, tillfälligt eller permanent, och du känner dig redo för att påbörja din tid som student i Örebro finns det fortfarande några saker du behöver tänka på.

  • Skaffa dig en hemförsäkring. En hemförsäkring krävs för att få ersättning vid exempelvis inbrott, vattenskada eller brand. Det kan vara bra att du har en hemförsäkring även om du hyr i andra hand.
  • Folkbokför dig i Örebro. Du ändrar din folkbokföringsadress via Skatteverkets hemsida. När du folkbokför dig i Örebro län får du någonting som heter Örebrogåvan. Örebrogåvan är ett presentkort på 1000 kr som du kan använda i city. Läs mer om Örebrogåvan hos Örebro kommun.