Studentboende

En student öppnar dörren till sin lägenhet.

Korridor, inneboende eller egen lägenhet. Det finns flera sätt du kan bo som student vid Örebro universitet. Här har vi samlat tips och råd för hur du skaffar din studentbostad.

Tips och råd till dig som vill hitta bostad

Det finns flera olika sätt att få tag på ett boende som student. Här är några tips på hur du skaffar dig en bostad innan eller i början av dina studier.

 • Ställ dig i bostadskö hos ÖBO. När du står i bostadskö på det kommunala bostadsbolaget ÖBO samlar du poäng varje dag. Du kan sedan söka lägenhet med poängen när du kommit in på din utbildning. Det är gratis att stå i bostadskö och du kan ställa dig i kö innan du söker utbildning.
  Ställ dig i bostadskö på obo.se.
 • Skicka en intresseanmälan till privata hyresvärdar. Vissa privata hyresvärdar har kösystem och hos andra gäller det att vara först att söka en lägenhet. Se över vilka privata hyresvärdar som finns i Örebro.
  Hitta alla privata hyresvärdar i Örebro via Örebro kommuns hemsida.
 • Skriv en annons i Facebookgruppen Dom kallar oss studenter. Facebookgruppen "Dom kallar oss studenter” är en grupp för studenter och blivande studenter på Örebro universitet. Lägg upp ett inlägg att du söker boende eller hitta någon som erbjuder boende.
  Gå med i Facebookgruppen Dom kallar oss studenter.
 • Kolla Blocket regelbundet. Ett tips är att lägga upp en annons att du söker boende.
  Fem tips från Blocket när du ska hyra bostad.

 • Kolla anslagstavlorna på Campus. Runt om på campus sitter det anslagstavlor, där brukar det dyka upp erbjudanden om olika typer av boenden vid terminsstart.

 • Du kan alltid byta bostad under studietiden. Många studenter byter bostad under studietiden. Det är vanligt att börja med en lägenhet och sedan byta upp sig eller flytta ihop med en kurskamrat till exempel. Därför är det klokt om du inte är för kräsen i början. Se till att få en bostad så kan du alltid byta framöver.

Tre studenter sitter och fikar i en lägenhet.

Om du inte hittar bostad

Bostadsgaranti

Även om det löser sig med bostad för de flesta så kan det vara svårt att hitta något i början. Ofta behöver du leta en längre stund och ansöka om flera lägenheter innan du får någonstans att bo. Därför har vi bostadsgaranti i Örebro.

Bostadsbolaget ÖBO, erbjuder nya studenter bostadsgaranti. Bostadsgarantin innebär att du som söker lägenhet via ÖBO men inte lyckas hitta något, kan få ett tidsbegränsat avtal så att du har någonstans att bo under den första terminen. 

Läs mer hur ÖBOs bostadsgaranti fungerar.

Akutboende

Du som är ny student och inte hittat någon bostad kan ansöka om ett akutboende. Ett akutboende är en sista och tillfällig lösning för dig som inte har någonstans att bo när terminen startar. Akutboendet drivs och organiseras av Örebro studentkår. För att kunna ta del av akutboendet så behöver du bland annat ha anmält dig till ÖBOs bostadsgaranti.

Läs mer om akutboende på Örebro studentkårs hemsida.

När du hittat en bostad

När du hittat ett boende, tillfälligt eller permanent, finns det några saker du behöver tänka på.

 • Skaffa dig en hemförsäkring. En hemförsäkring krävs för att få ersättning vid exempelvis inbrott, vattenskada eller brand. Skaffa alltid en hemförsäkring oavsett hur du bor.
 • Folkbokför dig i Örebro. Du ändrar din folkbokföringsadress via Skatteverkets hemsida. När du folkbokför dig i Örebro län så kan du hämta ut Örebrogåvan. Örebrogåvan är ett presentkort på 600 kr som du kan använda i city. 
  Läs mer om Örebrogåvan hos Örebro kommun.

Hitta studentboende i Grythyttan

Du som ska studera vid Restaurang- och hotellhögskolan (RHS) kommer att tillhöra Campus Grythyttan, placerat ca 7 mil nordväst om Örebro i Bergslagen. I Grythyttan finns flera olika boenden att välja mellan. Här hittar du mer information om hur du hittar din studentbostad i Grythyttan.

Hitta bostadsbolag som erbjuder boende i Grythyttan här. 
Hitta bostadsbolag som erbjuder boende i Grythyttan via Hällefors kommuns hemsida.

Bostad i Grythyttan.