Träning och hälsa

En student som tränar på gym.

Att röra på sig är hälsosamt för både kropp och sinne och kan vara ett skönt avbrott i studierna. Örebro har gott om träningsmöjligheter både inomhus och utomhus. Här har du alltid nära till naturen.

På universitetsområdet finns det suveräna möjligheter till att utöva olika sporter. Mitt på campus finns en löparbana, fotbollsplaner, basketbollplaner och beachvolleybollplaner.

Gym och träningsmöjligheter

På campus Örebro ligger Campusgymmet, med ett fullt utrustat gym, gymnastiksal, träningssalar, spinningsal samt gruppträningspass. Här har du alltid nära till träningen! Campusgymmet erbjuder dessutom alltid gratis träning den första veckan på terminen för alla nya studenter! 

I Örebro finns det flera olika gymkedjor med olika inriktningar att välja mellan oavsett om du föredrar att lyfta vikter, gå på gruppträningspass, simma eller kanske boxas.  Flera gym erbjuder sommartid utomhusträningar i stadens parker och löparträningar i olika motionsspår. Du som student har ofta studentrabatt när du blir medlem. I Örebro finns det dessutom utomhusgym i anslutning till de flesta motionsspår.

Plugga förmiddag, backflip eftermiddag!

Redan på 1920-talet så fanns det backhoppning i Sörbybacken. Nu för tiden är det nedförsåkning vintertid med fokus på skipark med hopp, boxar och rails. Resten av året är det downhillcykling och pumptrack eller några varv i träningstrappan på 182 steg som gäller. Det finns också en höghöjdsbana och ett café med skid- och cykeluthyrning. Detta cirka 500 meter från Campus!

Till Sörbybackens webbsida


För dig som vill ha en ännu längre trappa

Om du har tillgång till bil och åker ca 15 minuter söder om Örebro hittar du Kvarntorpshögen. Kvarntorpshögen är en hög byggd av restavfall från den period (1940-1966) då man bröt skiffer i området. Upp för Kvarntorpshögen går ”Trappan”. Trappan är 167 meter lång och består av 427 trappsteg som är ypperlig träning för den tålmodige.

Här kan du läsa mer om utmaningen "Besegra Trappan".

Motionsspår

Precis bakom universitetet hittar du Markaspåret, ett av flera populära motionsspår i Örebro. Markaspåret är ett elljusspår där du kan promenera, jogga eller, vintertid, åka längdskidor. Dessutom finns det en hel del mountainbikespår och ett utomhusgym om du vill pröva på det. Markaspåret är upplyst och uppmärkt i slingorna 1,2 km, 2,5 km eller 5 km.

Motionsspår som du når med buss eller bil från universitetet är

  • Karlslundsspåret
  • Oset och Rynningeviken
  • Sommarro
  • Sanatoriespåret.

Naturreservat

I Örebro finns naturen precis bakom knuten och det finns flera populära utflyktsmål för människor från hela landet. I Örebro kommun finns det hela 48 olika naturreservat att upptäcka. Dessutom ligger Kilsbergen och Bergslagsleden ungefär 20 minuter ifrån stan och erbjuder vintertid både utförsåkning och längdåkning.

Naturreservatet Oset ligger precis vid Hjälmarens strand och här kan du åka långfärdsskridskor vintertid eller paddla kanot sommartid. Vid Oset ligger dessutom Naturens Hus, här kan du stanna till för både fika och mat. Det tar ca 14 minuter att cykla till Oset från universitetet.

Här hittar du en lista över alla naturreservat i Örebro kommun.

Campusgymmet erbjuder olika träningsformer

Campusgymmet

Här hittar du mer information om Campusgymmet exempelvis schema, olika träningskort och öppettider.

Motionsspåret Markaspåret

Motionsspår i Örebro

Här kan du läsa mer om de olika motionsspåren som finns i Örebro och förhoppningsvis hitta din favorit.