Institutionen för naturvetenskap och teknik

Repetera matematik

Inför dina studier i naturvetenskap eller teknik är det viktigt att du har koll på matten. Oavsett om du är basårsstudent, läser till ingenjör eller matematiker inleds studierna med matematikkurser i högt tempo. Även kemi- och biologistudenter har stor nytta av matematikrepetition.

Förbered dig inför höstens universitetsstudier

Under introduktionsveckan varvas repetition av matematik med information och sociala aktiviteter.

Basårsstudenter

Förbered dig genom att titta på filmerna längst ned på sidan. Skaffa gärna boken Matematik 5000, Kurs 3c, Basåret lärobok.

Ingenjörs-, kemi-, biologi- och matematikstudenter

Några förslag på vad du kan göra i väntan på introduktionsveckan:
• Gör vårt diagnostiska prov (se nedan). Om du klarar provet bra kan du känna dig trygg med att baskunskaperna sitter, och att Introduktionsveckan kommer att göra dig väl förberedd för dina studier.
• Om du hade mindre än 75 % rätt på det diagnostiska provet behöver du förmodligen repetera en eller flera delar av gymnasiematematiken. Köp då Matematik startbok Kerstin Ekstig, Lennart Hellström, Håkan Sollervall (Senaste upplagan), Studentlitteratur, som är den bok vi använder under Introduktionsveckan. Läs och räkna sedan några eller alla de avsnitt som rekommenderas i vår studiehandledning.
• Titta också gärna på våra filmer, de är mellan 5 och 15 minuter och tar upp begrepp som du behöver ha koll på innan du startar dina studier. Filmerna är upplagda i ordning, men det går också bra att bara titta på de områden som du känner dig osäker på.

Filmer för dig som vill repetera matematik

I mitten av augusti 2020 kommer uppdaterade filmer att finnas tillgängliga på denna sida. Innan dess går det bra att använda de filmer som redan finns tillgängliga eftersom de utgår från samma kursmaterial som är aktuellt till årets upplaga av introduktionskursen i matematik.