Lars Eriksson
Tjänstetitel: Forskningsassistent (doktorand) Organisation: Restaurang- och hotellhögskolanTelefon: 019 303000 (växel), 0708 660702
Rum: K111

Forskningsämne
Om Lars Eriksson
Lars Eriksson Doktorand i måltidskunskap
Lars Eriksson tog sin filosofie kandidatexamen, med inriktning mot restaurang- och måltidskunskap för servitörer vid Campus Grythyttan, Örebro universitet, 1995.
Lars har i drygt 20 år arbetat som formgivare av måltider. Arbetet har inneburit att planera och genomföra måltidsarrangemang för statliga myndigheter, kulturinstitutioner och privata företag. Uppdragen har bestått i att stärka kundernas varumärken genom att utveckla nya former för servering, presentera annorlunda dukningar och ta fram estetiskt tilltalande måltidsarrangemang. Lars har återkommande arbetat med undervisning, på olika nivåer, från korta kurser till längre högskoleutbildningar. 2011 anställdes Lars som universitetsadjunkt vid Restaurang- och hotellhögskolan (RHS). Huvudområden för undervisningen har varit estetisk gestaltning, måltidsevenemang och matsalshantverk. Lars har arbetat aktivt med kursutveckling.
I samarbete med Konstfack, RHS och näringslivet erhöll Lars, 2010, ett forskningsbidrag på 300.000:- från KK-stiftelsen (Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling) till forskning för att undersöka människans estetiska rörelseschema vid måltiden.
Lars antogs som doktorand inom ämnet Måltidskunskap vid RHS 2015.
Forskningsfält
- Lars arbetar med forskningsfrågan: hur begreppsliggörs den kunskap som den kunnige servitören besitter då hon/han planerar och genomför dukning och servering vid en måltidssituation?
Undersökningar av bordets närområde med dess olika föremål, och de händelser som dessa ger upphov till, är i fokus. Studier görs för att se hur servitören i sin yrkesprofession påverkar och styr människans aktiviteter vid måltiden och därigenom hennes möjligheter till att agera, genomföra måltiden och få möjlighet till att uppleva den. Forskningen handlar om hur mötet mellan individer/gäster konstitueras genom måltiden.
- Forskningens teoretiska ramverk grundas på FAMM (Five Aspects Meal Modell), tidsgeografi samt från ett hantverksvetenskapligt synsätt.
- Centrala forskningsmetoder kommer från tidsgeografin, hantverksövningar och estetiska laborationer.
- Material hämtas från laborationer, arkivstudier, intervjuer samt genom autoetnografi.
Samarbeten
- Institutionen för kulturvård, Göteborgs universitet. Hantverksvetenskap är det begrepp som hantverksdoktorandgruppen använder vid Institutionen för kulturvård. Lars ingår i denna doktorandgrupp.
- Forskningsprojektet HAPTICA, ett samarbet mellan Konstfack och RHS, finansierat av Vetenskapsrådet. HAPTICA undersöker hur estetiska metoder och koncept från designområdet kan tillämpas inom måltidsevenemang.