This page in English

Lars Eriksson

Lars Eriksson Befattning: Universitetsadjunkt Organisation: Restaurang- och hotellhögskolan

E-post: bGFycy5nLmVyaWtzc29uO29ydS5zZQ==

Telefon: 019 302019, 0708 660702

Rum: K111

Lars Eriksson
Forskningsämne

Om Lars Eriksson

Lars Eriksson är universitetsadjunkt inom huvudområdet Måltidskunskap och värdskap vid Restaurang- och hotellhögskolan (RHS), Campus Grythyttan. Han disputerade i ämnet Måltidskunskap 2021 med avhandlingen Att gestalta måltider – mise en place, dukning och servering, En metodstudie i servitörens hantverkskunnande. Länk till avhandlingen: http://oru.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2:1538016

Avhandlingsarbetet var ett samarbete mellan RHS och Institutionen för kulturvård vid Göteborgs universitet och ledde bland annat till forskningsgemensamma arbeten om hantverk som kunskapsform.

Lars, som sedan 1995 har en fil.kand. examen, har i 20 år drivit företaget Kring Mat. I rollen som företagare har han designat och utvecklat form och innehåll för officiell måltidsrepresentation. Uppdragsgivare har varit myndigheter, kulturinstitutioner samt privata företag i Sverige och utlandet.

 

Forskning 

Lars Erikssons forskningsområde är inom hantverk och estetisk gestaltning med teoretisk bas inom praktikinriktad forskning. Det tidsgeografiska synsättet har varit betydelsefullt för hans forskning vilket bidragit till att aspekten rummet i FAMM-modellen (Five Aspects Meal Model) har tillförts en tidsdimension. FAMM-modellen kan därigenom bli mer dynamisk och en större förståelse och en fördjupad kunskap kan uppnås om hantverkshandlingar.

Ett annat forskningsområde handlar om att resonera kring hur rum, tid, logik och estetik samverkar och därigenom påverkar människors måltidsupplevelse. Detta sammanfattas i modellen Taxonomi för måltidsgestaltning.

Lars forskning har bidragit till att identifiera servitörens yrkeskunskap som ett hantverk. Genom förståelse och förklaringar om kunskapsinnehåll för hantverksområden inom mat och måltider kan möjligheter ges till en ökad professionalisering av flera yrkesgrupper.

Lars ingick i redaktionen för antologin Reaveling meals (2025) där ett flertal forskare (de flesta knutna till RHS) studerar och diskuterar fenomenet måltid inom ämnet Måltidskunskap. 

 

Undervisning

Lars Eriksson undervisar i grundutbildningen vid RHS, bland annat i kurserna Gastronomi I, II III och V, Vetenskapliga utgångspunkter, Värdskap, Estetisk gestaltning samt Verksamhetsförlagd utbildning. Lars handleder även examensarbeten i kursen Självständigt arbete, kandidatkurs.

Under drygt ett decennium har Lars undervisat vid Institutionen för Kost- och måltidsvetenskap Umeå universitet. Det har varit en veckolång kurs där studenten tränar förmågan att beskriva och gestalta estetiska upplevelser i rum, på bord och på tallrik. 

 

Samverkan och uppdrag

Lars Eriksson har lett forskningssamarbete, finansierat av Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling, mellan Konstfack, näringslivet och RHS.

För Best Service, ett nationellt nätverk för service vid Sveriges regioner, har Lars deltagit med expertkunskap i en utbildningsfilm om trivsamma måltider i vårdmiljöer. Länk till filmen: https://bestservice.se/videos/

För Måltid Sverige har Lars i samarbete med Kungälvs kommun tagit fram broschyren Service och värdskap i vård och omsorg. En guider till bättre måltider. Se länk: https://maltidsverige.se/34567_wp-uploads/2024/04/Uppdragsutildning-Maltid-Sverige_FINAL_utsrkift.pdf

I samarbete med Besöksnäringens Forsknings- och utvecklingsfond (BFUF) och Utbildningsrådet för hotell och restauranger (UHR) har Lars tagit fram ett inspirations- och utbildningsmaterial för elever och lärare på YH-utbildningar och yrkesgymnasium med inriktning kök och servering. Materialet består av fem korta filmepisoder med målgrupp elever samt en lärarhandledning.Se länk:  https://bfuf.se/play/restauranghantverk-med-alla-sinnen/

Kvalitetssäkra service och bemötande i gäst- och måltidsarbetet är titeln på en utbildning, hel- eller halvdag, som Måltid Sverige erbjuder. Lars är utbildare för denna kurs. Se länk: https://maltidsverige.se/aktiviteter_s/

 

 

 

 

 

 

Publikationer

Artiklar i tidskrifter |  Doktorsavhandlingar, sammanläggningar |  Kapitel i böcker, del av antologier |  Konferensbidrag |  Manuskript |  Samlingsverk (redaktör) | 

Artiklar i tidskrifter

Doktorsavhandlingar, sammanläggningar

Kapitel i böcker, del av antologier

Konferensbidrag

Manuskript

Samlingsverk (redaktör)

  • Wellton, L. (ed.) , Eriksson, L. (ed.) , Öström, Å. (ed.) , Walter, U. (ed.) & Leer, J. (ed.) (2024). Revealing meals. Örebro: Örebro universitet (Måltidskunskap 11). [BibTeX]