”En akademisk utbildning gör det lättare att få jobb på högre positioner”

Studenterna Karl Jonasson och Terese Backström i köket på RHS.

Karl Jonasson och Terese Backström beskriver stämningen på Restaurang- och hotellhögskolan som varm och familjär.

En akademisk utbildning ger trygghet i en tuff bransch och öppnar dörrar för den som vill göra karriär i branschen. Det menar Karl Jonasson och Terese Backström som båda är studenter på programmet Sommelier och måltidskreatör vid Restaurang- och hotellhögskolan på Örebro universitet.

Läs mer om programmet Sommelier och måltidskreatör vid Restaurang- och hotellhögskolan på Örebro universitet.

Karl Jonasson har redan en utbildning från Restaurang- och hotellhögskolan bakom sig: Han läste först till kock och fick jobb på restaurangen i Måltidens hus i Grythyttan. När coronapandemin kom och arbetsmarknaden blev kärvare valde han att börja plugga igen.

– När restaurangen fick dra ned på folk kändes det som det mest vettiga och säkra alternativet, och jag hade länge funderat på att läsa vidare.

Karl Jonasson

"Det är nästan standard att man blir bjuden på middag varje vecka, och vi brukar också ha egna vinprovningar", berättar Karl Jonasson.

Nu går han första året på programmet Sommelier och måltidskreatör tillsammans med kurskamraten Terese Backström.

– Jag har jobbat inom restaurangbranschen sedan jag var 14 år. På mitt förra jobb var jag dryckesansvarig och därför ville jag läsa vidare till sommelier. Många som har läst på Restaurang- och hotellhögskolan gör väldigt bra saker idag och Grythyttan har ett gott rykte. Jag tror att en utbildning gör det lättare att få jobb på högre positioner inom branschen, säger hon.

Fin gemenskap och nära till naturen

Terese flyttade hit tillsammans med sin sambo och köpte ett litet torp strax utanför Grythyttan.

– Det hade vi aldrig kunnat göra om jag pluggat i en större stad. Nu bor vi mitt i skogen och har nära till både naturen och till all den gemenskap som finns här. Man behöver bara gå en liten promenad så träffar man folk man känner och kan prata med.

Terese Backström.

Terese Backström tror att en utbildning gör det lättare att få jobb på högre positioner i branschen.

Terese och Karl beskriver stämningen på Restaurang- och hotellhögskolan som varm och familjär. Under pandemin sker undervisning i små grupper eller på distans, vilket förstås blir lite annorlunda.

– Det är nästan standard att man blir bjuden på middag varje vecka, och vi brukar också ha egna vinprovningar. Det finns en härlig gemensam nördighet här och jag har lärt känna många som jag nu räknar som mina bästa vänner, berättar Karl Jonasson.

Förändra branschen – eller satsa på forskning

Hans dröm är att få vara med och utveckla restaurangbranschen i en mer modern och demokratisk riktning, vilket han tror skulle göra den mer attraktiv för unga människor att stanna kvar i. Terese Backström funderar på en akademisk karriär efter studierna.

– Jag har gjort två tidigare försök att läsa på universitetet, men det har känts jobbigt och tungt. Här känns det som att tiden flyger i väg och det är inte ens jobbigt att läsa och skriva uppgifter. Jag vill definitivt ta en master, och sedan kanske fortsätta med en doktorandutbildning, säger hon.

Text: Anna Lorentzon
Foto: Jonathan Berg