Sommelier och måltidskreatör, 180 hp

Starttermin: Hösten 2019 (öppen)

Vill du lära dig professionell vinkunskap för att kunna kombinera mat och dryck? I utbildningen Sommelier och måltidskreatör ingår ledarskap och att planera och genomföra måltider. Du kan jobba som hovmästare, restaurangchef eller hos en vinimportör.

En kvinna i kockkläder doftar på ett knippe örter.

Öppen för anmälan Anmäl dig nu

Behörighet

Grundläggande behörighet.

Programmet Sommelier och måltidskreatör ger dig möjlighet att bli en professionell aktör inom måltidsområdet. Utbildningen ger dig kunskaper att påverka måltidsbranschen både som sommelier, ledare eller måltidsutvecklare. Det är en akademisk utbildning vilket ökar dina chanser att göra karriär. Förutom praktiska kunskaper utbildas du i vetenskapligt, analytiskt och kritiskt tänkande. Programmet ger dig gedigna kunskaper i vinkunskap och dryckeskunskap.

I utbildningen ingår praktik som ger dig chansen att vidareutveckla ditt eget intresseområde. Gästföreläsare och forskare är också en viktig del av utbildningen. I kollegiet finns bland annat Mischa Billing, med erfarenhet av internationella juryuppdrag och som smakdomare i ”Sveriges mästerkock”. Under din tid i Grythyttan studerar du i en unik och kreativ miljö, vid ett campus där den senaste forskningen pågår.

Förutom vinkunskap och dryckeskunskap lär du dig smakbedömningar och sensorisk analys. Du lär dig även att planera och genomföra måltidsupplevelser utifrån ett vetenskapligt synsätt. Tillsammans med hantverkskunskapen övar du dig i ett fördjupat synsätt på service och servitörens hantverk. Ledarskap, marknadsföring och förståelse för människans kulturella värderingar ingår i utbildningen.

Utbildningen ger behörighet till magisterstudier i måltidskunskap och värdskap, kvalificerar dig till Svenska Sommelierföreningen, samt ger dig förberedande kunskaper att läsa vidare till internationella certifikat som exempelvis Wine and Spirit Education Trust (WSET).

Utbildningsplan Sommelier och måltidskreatör, 180 hp

Programmet Sommelier och måltidskreatör ingår i huvudområdet måltidskunskap och värdskap. Utbildningen omfattar 180 högskolepoäng (hp) och leder till en kandidatexamen.

År 1 läser du en grundkurs i måltidskunskap och värdskap. Därefter följer kurserna Sommellerie I och Estetisk gestaltning.

År 2 inleds med kursen Företagsekonomi för restaurang och hotell samt Sommellerie II. Det andra året avslutas med kursen Verksamhetsförlagd utbildning (praktik) och självständigt arbete.

År 3 läser du kurserna Utveckling av måltidsupplevelser och Måltidskulturen i samhället. Sista terminen i utbildningen innehåller kursen Service och möte och ett avslutande examensarbete.

Behörighet: Grundläggande behörighet.

Antagningspoäng: Sök antagningsstatistik på uhr.se

Programmet ges: Höstterminen 2019

Studietakt: Heltid

Nivå: Grundnivå

Antal platser: 30

Urval: Betyg (60 procent av platserna) och resultat från högskoleprovet (40 procent av platserna).

Studieort: Hällefors/Grythyttan

Institution: Restaurang- och hotellhögskolan

Examen: Kandidatexamen

Undervisningsspråk: Undervisningen bedrivs normalt på svenska, men undervisning på engelska kan förekomma.

Programansvarig: Anders Herdenstam

Som sommelier kan du arbeta inom många yrkesroller och efter några år även i ledande ställning som till exempel hovmästare, restaurangchef eller Food & Beverage Manager. Andra arbetsgivare som efterfrågar sommelierer/måltidskreatörer är dryckesimportörer, restaurangutbildningar och tidskrifter.

Under studietiden finns stora möjligheter att knyta kontakt med framtida arbetsgivare genom praktik, projektarbeten, gästföreläsningar, studiebesök med mera.

Programmet förbereder även dig som vill studera vidare på avancerad nivå för en akademisk karriär inom utbildning och forskning.

Du som har stort intresse för mat och dryck och vill lära dig sommelierens praktiska och teoretiska kunskaper för att kunna jobba med framtidens gastronomiska upplevelser.

Dess förankring i branschen med engagerade lärare och framstående gästföreläsare från näringslivet. Madeleine Stenwreth, Master of Wine; John Wurdeman, naturvinsproducent; professor Robert Harrington Wine & Food expert, Washington State University; Fredrik Dalman, parfymör – är några som gästar Campus Grythyttan.

Praktik under studietiden är också en viktig del av utbildningen som ger dig både kunskap och ett professionellt nätverk inför arbetslivet. Vi har studenter som till exempel har praktiserat på The Fat Duck i England och San Diego Winery i USA

Här i Grythyttan finns en unik studiemiljö med gastronomisk teater, sensorisk laboratorium och ett stort bibliotek med fokus på måltidslitteratur i Måltidens Hus. Campus Grythyttan ligger mitt i Bergslagens vackra omgivningar.

Läs mer "Frågor och svar" om studentlivet i Grythyttan

I programmet ingår verksamhetsförlagd utbildning vilket innebär att du får praktisera inom branschen. Tidigare studenter vittnar om att praktikperioden gett både viktiga kunskaper och varit betydelsefull för utvecklingen på det personliga planet.  

Praktisk erfarenhet är inte ett antagningskrav och du söker till utbildningen med grundläggande behörighet. Studenter kommer direkt från gymnasiet men det är också vanligt att man jobbat några år och väljer studier för att ta nästa steg i sin yrkeskarriär och därmed möjlighet till ökad lönenivå.

Till våra studievägledare kan du vända dig med frågor som rör ämnen, kurser, program och arbetsmarknad. Det kan till exempel vara frågor om behörighet, antagningspoäng, programmens och kursernas inriktning och innehåll, hur du lägger upp dina studier, examen med mera. Våra studievägledare kan även informera om tillgodoräknande, studieuppehåll samt studieavbrott. En studievägledare har tystnadsplikt.

Om du har frågor om boende, introduktionen eller vad du måste göra innan din studiestart, gå då in på sidan Välkommen ny student.

Studievägledare: Marie Valegren

Telefon: 019 303000 (växel)

E-post: This is an email address

Läs mer om introduktion, studentliv och hur du hittar en bostad.

Livet som student

Livet som student

Att vara student innebär mycket mer än spännande föreläsningar och tentaplugg. Läs mer om livet vid sidan av studierna vid Campus Grythyttan.

Studenter i studiemiljö

Undervisning och studiemiljö

Studietiden kommer forma dig och ditt framtida liv. Läs mer om hur det är att studera vid Örebro universitet.

Studenter på introduktionen.

Välkommen hit

Om du blivit antagen måste du tacka ja till din utbildning och registrera dig. Läs mer om registrering, introduktionen och hur du hittar en bostad!

Örebro slott en sommardag.

Din nya hemstad Örebro

Örebro är verkligen en liten storstad. Här finns massor att upptäcka samtidigt som det är nära till allt. Läs mer om livet i Örebro.