Sommelier och måltidskreatör, 180 hp

Starttermin: Hösten 2024 (anmälan stängd)

Har du ett stort intresse för att arbeta med dryck och måltider? Söker du efter en utbildning som ger möjlighet att blir expert på att kombinera mat och dryck? Programmet Sommelier och måltidskreatör är en 3-årig utbildning på universitetsnivå. Du lär dig att professionellt planera, genomföra och utveckla dryck- och måltidskombinationer som leder till gastronomiska och hållbara upplevelser. Vi förbereder dig för en karriär som sommelier, restaurangchef, ledare eller inom dryckeshandeln. Naturligtvis blir du din egen kreatör av många olika sorters måltidsupplevelser.

En student doftar i ett glas med vin.

Behörighet

Grundläggande behörighet.

Vill du skapa en hållbar framtid genom att arbeta med drycker och måltider? Programmet Sommelier och måltidskreatör ger dig möjligheten att införskaffa gedigna kunskaper kring vin- och dryckeskunskap, sensorisk analys och smakbedömningar.

Programmet är en universitetsutbildning som kombinerar teori, praktik och estetik för att utforska perspektiv såsom hantverk, gastronomi, värdskap och hållbarhet. Du erbjuds även kunskaper i vetenskapligt, analytiskt och kritiskt tänkande kring dryckens och måltidens betydelse och framtida utmaningar. Under studietiden utvecklar du olika kunskaper för att forma morgondagens hållbara måltider och måltidsverksamheter.

I utbildningen ingår verksamhetsförlagd utbildning (praktik) som ger dig möjlighet att vidareutveckla och utforska ett intresseområde inom ämnet Måltidskunskap och värdskap. Du väljer själv om du vill vara i Sverige eller utomlands.

Studierna bedrivs på Campus Grythyttan som erbjuder en unik miljö där även forskning i ämnet Måltidskunskap bedrivs. Du möter inspirerande lärare och gästföreläsare, som alla är experter inom sina områden. Möten med nuvarande studenter och nätverkande med tidigare studenter innebär att du skapar viktiga kontakter för ditt framtida yrkesliv.

Utbildningen leder till en kandidatexamen i ämnet Måltidskunskap och värdskap och som ger behörighet till magisterstudier i ämnet. Du kvalificerar dig dessutom som medlem i Svenska Sommelierföreningen. Arbetsmarknaden efter utbildningen är inom det gastronomiska fältet mycket god. Möjliga yrkesroller kan vara sommelier, restaurangchef, Food & Beverage Manager, befattningar inom dryckeshandeln eller också blir du entreprenör/egen företagare.

Utbildningsplan Sommelier och måltidskreatör, 180 hp

Programöversikt för studenter med programstart hösten 2023:
Programöversikt Sommelier och måltidskreatör.pdf

Programöversikt för studenter med programstart hösten 2022 och tidigare:
Programöversikt Sommelier och måltidskreatör.pdf

Programmet Sommelier och måltidskreatör ingår i huvudområdet måltidskunskap och värdskap. Utbildningen omfattar 180 högskolepoäng (hp) och leder till en kandidatexamen.

År 1 börjar med introduktionskurser till ämnet Måltidskunskap och värdskap, där inslagen är både praktiska och teoretiska. Under höstterminen ges också en introduktion till begreppet Hållbarhet. Under vårterminen följer kurser i estetik, måltidskultur samt en påbyggnadskurs i hantverk

År 2 börjar med kurser som behandlar villkoren för ett hållbart företagande och ett hållbart arbetsliv inom måltidsverksamheter. Under vårterminen fördjupar du dina hantverksmässiga kunskaper och utvecklar din förståelse för betydelsen av perspektiven näring och hälsa. Terminen avslutas med kursen Verksamhetsförlagd utbildning (praktik).

År 3 ges kurser med framtidsperspektiv där du får möjlighet att fördjupa dina yrkeskunskaper samt förbereda dig inför skrivande av ett examensarbete. Under det tredje året ges kurser inom Måltidsutveckling, Varumärke och kommunikation samt inom Kreativitet och innovation. Framtidsperspektivet varvas med kurser som fördjupar och stärker din vetenskapliga och forskningsmässiga förmåga.

Behörighet: Grundläggande behörighet.

Antagningspoäng: Sök antagningsstatistik på uhr.se

Programmet ges: Höstterminen 2024

Studietakt: Heltid

Nivå: Grundnivå

Antal platser: 40

Urval: Betyg 60%, Högskoleprov 40%

Studieort: Hällefors/Grythyttan

Institution: Restaurang- och hotellhögskolan

Examen: Kandidatexamen

Undervisningsspråk: Undervisningen bedrivs normalt på svenska, men undervisning på engelska kan förekomma.

Programansvarig: Lars Eriksson

Anmälningskod ORU-69401

Som utbildad Sommelier och måltidskreatör kan du arbeta med måltider inom restaurangnäringen såväl som inom detaljhandeln. Tidigare studenter arbetar idag som till exempel hovmästare, restaurangchef, måltidskreatör och Food & Beverage Manager. Andra arbetsgivare som efterfrågar Sommelier och måltidskreatörer är dryckesimportörer, dryckesproducenter, utbildningsanordnare och media.

Med en universitetsutbildning skapar du goda förutsättningar för att arbeta i ledande positioner inom det expansiva dryckes- och måltidsområdet. Behovet av medarbetare med universitetsutbildning är stort och fortsätter att öka.

Under studietiden knyter du kontakter med framtida arbetsgivare genom praktik, projektarbeten, gästföreläsningar och studiebesök.

Programmet förbereder dig dessutom för studier på avancerad nivå, exempelvis inom ämnet Måltidskunskap och värdskap.

Du som har stort intresse för mat och dryck och vill lära dig sommelierens praktiska och teoretiska kunskaper för att kunna jobba med framtidens gastronomiska upplevelser.

Restaurang- och hotellhögskolans campus i Grythyttan ligger mitt i Bergslagens vackra omgivningar och erbjuder unika utbildningar inom restaurang, måltid och dryck med närhet mellan studenter, lärare och branschrepresentanter.

Spännande gästföreläsare från branschen
Dess förankring i branschen med engagerade lärare och framstående gästföreläsare från näringslivet. Madeleine Stenwreth, Master of Wine; John Wurdeman, naturvinsproducent; professor Robert Harrington Wine & Food expert, Washington State University; Fredrik Dalman, parfymör – är några som gästar Campus Grythyttan.

Nationell och internationell praktik
Praktik under studietiden är också en viktig del av utbildningen som ger dig både kunskap och ett professionellt nätverk inför arbetslivet. Vi har studenter som till exempel har praktiserat på The Fat Duck i England och San Diego Winery i USA

En dynamisk och inspirerande utbildningsmiljö
Här i Grythyttan finns en unik studiemiljö med en gastronomisk teater, sensoriskt laboratorium och ett måltidsbibliotek, unikt för Skandinavien med fokus på måltidslitteratur i Måltidens Hus. På campus finner man även en egen idrottshall med gym.

I programmet ingår verksamhetsförlagd utbildning vilket innebär att du får praktisera inom branschen. Tidigare studenter vittnar om att praktikperioden gett både viktiga kunskaper och varit betydelsefull för utvecklingen på det personliga planet.  

Praktisk erfarenhet är inte ett antagningskrav och du söker till utbildningen med grundläggande behörighet. Studenter kommer direkt från gymnasiet men det är också vanligt att man jobbat några år och väljer studier för att ta nästa steg i sin yrkeskarriär och därmed möjlighet till ökad lönenivå.

Till våra studievägledare kan du vända dig med frågor som rör ämnen, kurser, program och arbetsmarknad. Det kan till exempel vara frågor om behörighet, antagningspoäng, programmens och kursernas inriktning och innehåll, hur du lägger upp dina studier, examen med mera. Våra studievägledare kan även informera om tillgodoräknande, studieuppehåll samt studieavbrott. En studievägledare har tystnadsplikt.

Om du har frågor om boende, introduktionen eller vad du måste göra innan din studiestart, gå då in på sidan Välkommen ny student.

Studievägledare: Marie Valegren

Telefon: 019 303000 (växel)

E-post: studievagledning.RHS@oru.se

Två studenter provar vin i ett kök.

”En akademisk utbildning gör det lättare att få jobb på högre positioner”

En akademisk utbildning ger trygghet i en tuff bransch och öppnar dörrar för den som vill göra karriär i branschen. Det menar Karl Jonasson och Terese Backström som båda är studenter på programmet Sommelier och måltidskreatör vid Restaurang- och hotellhögskolan på Örebro universitet.

Dominique utanför butiken i Wadköping i Örebro.

”Allt vi läser om i Grythyttan har en koppling till verkligheten”

Som praktikant i en delikatessbutik har sommelierstudenten Dominique Prahl Fernandes nytta av all den teoretiska kunskap hon får vid Restaurang- och hotellhögskolan på Örebro universitet.
– Det är jättehäftigt att få se hur alla de teorier vi lär oss om under utbildningen fungerar i praktiken. Jag använder mina kunskaper från utbildningen varje dag, säger hon.

Martin och Arvid i restaurangmiljö.

”Praktiken är viktig för både arbetsgivaren och studenterna”

Att studenter kommer ut och gör praktik under utbildningen är gynnsamt för båda parter, menar Arvid Lundström, sommelier på restaurangen PM & Vänner.
– Vi får en chans att föra vidare vårt yrkeskunnande och samtidigt ta del av studenternas färska kunskap – och studenten ökar sina chanser att få jobb, säger han.

Två studenter i biblioteket på RHS.

Livet som student

Läs mer om hur det är att studera på Restaurang- och hotellhögskolan.

Bostad i Grythyttan.

Studentbostäder i Grythyttan

Här hittar du mer information om studentbostäder i Grythyttan.