Sommelier och måltidskreatör, 180 hp

Vill du bli dryckesprovare och expert på att kombinera mat och dryck? Programmet Sommelier och måltidskreatör är en fördjupad sommelierutbildning. Du lär dig att professionellt utveckla, planera och genomföra måltiden till en gastronomisk upplevelse. Du förbereds för en karriär som sommelier, restaurangchef eller inom vinimport. Och naturligtvis blir du din egen kreatör av oändliga måltider.

Vinflaskor i ett vinställ
Anmälan öppnar 2022-03-15

Genom att fylla i min e-postadress ovan godkänner jag att ni använder och lagrar min e-postadress i syfte att påminna mig när anmälan öppnar, och att adressen därefter raderas. Om programmet inte kommer att erbjudas godkänner jag även att ni skickar mig information om detta. Skicka e-post till This is an email address om du vill bli borttagen från denna tjänst. Läs hela villkorstexten här

Behörighet

Grundläggande behörighet.

Programmet Sommelier och måltidskreatör ger dig gedigna kunskaper kring vin- och dryckeskunskap, sensorisk analys och smakbedömningar. Du får ett fördjupat synsätt på värdskap, service och sommelierens hantverk. Det är en akademisk utbildning med inslag av praktiskt och estetiskt utforskande. Du utbildas även i vetenskapligt, analytiskt och kritiskt tänkande kring dryck, gastronomi och måltider. Du får verktyg att vara med och skapa framtidens hållbara gastronomi.

I utbildningen ingår verksamhetsförlagd utbildning (praktik) som ger dig chansen att vidareutveckla och utforska ditt eget intresseområde. Du väljer själv om du vill vara i Sverige eller utomlands.

Studierna bedrivs på Campus Grythyttan som är en unik och kreativ miljö, där den senaste forskningen i ämnet pågår. Du möter inspirerande lärare och gästföreläsare, som alla är experter inom sina områden. Mötena med lärare, gästföreläsare, andra studenter och tidigare studenter gör att du skapar ovärderliga kontakter för ditt framtida yrkesliv.

Utbildningen leder till en kandidatexamen i måltidskunskap och värdskap och ger behörighet till magisterstudier i ämnet. Du kvalificerar dig dessutom som medlem till Svenska Sommelierföreningen. Arbetsmarknaden efter utbildningen är mycket god. Möjliga yrkesroller inkluderar sommelier, restaurangchef, Food & Beverage Manager, olika roller inom dryckeshandeln eller entreprenör/egen företagare.

Utbildningsplan Sommelier och måltidskreatör, 180 hp

Programmet Sommelier och måltidskreatör ingår i huvudområdet måltidskunskap och värdskap. Utbildningen omfattar 180 högskolepoäng (hp) och leder till en kandidatexamen.

År 1 läser du en grundkurs i måltidskunskap och värdskap. Därefter följer kurserna Sommellerie I och Estetisk gestaltning.

År 2 inleds med kursen Företagsekonomi för restaurang och hotell samt Sommellerie II. Det andra året avslutas med kursen Verksamhetsförlagd utbildning (praktik) och självständigt arbete.

År 3 läser du kurserna Utveckling av måltidsupplevelser och Måltidskulturen i samhället. Sista terminen i utbildningen innehåller kursen Service och möte och ett avslutande examensarbete.

Behörighet: Grundläggande behörighet.

Antagningspoäng: Sök antagningsstatistik på uhr.se

Programmet ges: Höstterminen 2022

Studietakt: Heltid

Nivå: Grundnivå

Antal platser: 30

Urval: Betyg 60%, Högskoleprov 40%

Studieort: Hällefors/Grythyttan

Institution: Restaurang- och hotellhögskolan

Examen: Kandidatexamen

Undervisningsspråk: Undervisningen bedrivs normalt på svenska, men undervisning på engelska kan förekomma.

Programansvarig: Lars Eriksson

Anmälningskod ORU-69201

Som sommelier kan du arbeta inom många yrkesroller och efter några år även i ledande ställning som till exempel hovmästare, restaurangchef eller Food & Beverage Manager. Andra arbetsgivare som efterfrågar sommelierer/måltidskreatörer är dryckesimportörer, restaurangutbildningar och tidskrifter.

Under studietiden finns stora möjligheter att knyta kontakt med framtida arbetsgivare genom praktik, projektarbeten, gästföreläsningar, studiebesök med mera.

Programmet förbereder även dig som vill studera vidare på avancerad nivå för en akademisk karriär inom utbildning och forskning.

Fredrik Dalman

Det är i sitt laboratorium i östra delen av Amsterdam som Fredrik Dalman skapar sina parfymer.

– Många förväntar sig att det ska vara kliniskt och sterilt här, men de blir förvånade när de ser vilken mysig miljö det faktiskt är, berättar han.

Kådan från ett etiopiskt opoponaxträd, fransk morotsolja, egyptisk jasmin, italiensk irisrot, kaffeolja från Costa Rica … Listan kan göras lång på de ämnen som Fredrik använder för att komponera en ny doft.

– Jag har strax över 700 olika material som jag arbetar med. Dessutom har jag massvis med syntetiska ämnen. De ger inte samma komplexitet som de naturliga materialen, men de fyller ändå en viktig funktion och doftar många gånger fantastiskt gott, säger Fredrik.

Orgel, noter, toner … Många av uttrycken som en parfymör använder kommer från musikens värld. Kanske inte så konstigt – i båda fallen handlar det om att vara kreativ, att skapa något.

Fantasi och just kreativitet, ett stort intresse för dofter och en ”bra näsa” – allt är givna egenskaper för en parfymör. Fredrik kombinerar det med en stor nyfikenhet på världen samtidigt som han fascineras av tanken på äventyr, av att resa i både verkligheten och fantasin.

– Jag har något väldigt barnsligt inom mig som jag hoppas att jag aldrig blir av med, en romantiserad syn på världen som jag gärna drömmer mig bort till.

Samtidigt finns drivet där – den ständiga jakten på nya dofter gör att Fredrik alltid bär med sig jobbet. Det är inne i hans huvud som en ny parfym växer fram. Det doftminne han utvecklade redan som barn gör att han lärt sig hur materialen doftar och hur de fungerar med varandra.

– Formulan skriver jag i huvudet. Därefter blandar jag ihop materialen och ibland blir det succé, ibland katastrof. Om det inte funkar så har man ändå lärt sig något och får försöka igen. Att skapa en parfym är en väldigt komplex och tidskrävande process.
Men till slut finns doften där, har vandrat från Fredriks huvud till en färdig parfym.

– Då producerar vi en större volym som sedan måste vila i sex månader för att alla material ska bli kompisar med varandra. Lite som ett bra vin faktiskt, ler Fredrik.

Vägen till yrket har inte varit spikrak. Grunden lades visserligen i barndomens Uppsala, men det avgörande ögonblicket inträffade när Fredrik studerade på Restaurang- och hotellhögskolan på Campus Grythyttan, Örebro universitet, under åren 2009-2011. Han pluggade på programmet Sommelier och måltidskreatör och det var under en vinprovning som allt plötsligt stod klart för honom.

– Jag minns att jag satt och doftade på ett härligt vin, vilket alltid var den delen av våra vinprovningar som jag njöt allra mest av. Plötsligt trillade polletten ner – jag måste hitta ett arbete där jag får jobba med min näsa varje dag. Och det är egentligen bara som parfymör som man ges den möjligheten. Att yrket existerade kände jag till, men vilken väg man skulle ta för att lära sig hantverket var ett enda stort frågetecken.

Fredrik hade sökt till utbildningen för att han ville arbeta med vin. Nu lades de planerna på hyllan och efter examen började han i stället den långa vägen mot parfymöryrket. Han arbetade på Harrods i London, studerade på parfymskola i Grasse, tog anställning som lärling hos parfymörer i Paris och som juniorparfymör i den lilla bergsbyn Cabris vid franska Rivieran.

– Till slut landade jag här, som in-houseparfymör på Maison Mona di Orio i Amsterdam. Jag trivs otroligt bra både med jobbet och med staden. Amsterdam är en fantastisk stad, lugn och slående pittoresk, full med kreativa människor.

Visst, utbildningen i Grythyttan handlade inte om parfymer. Ändå har Fredrik haft stor nytta av åren på Restaurang- och hotellhögskolan. Han fick utlopp för sin kreativitet och som bonus utvecklade han ett stort intresse för mat – något som inspirerar honom i hans nuvarande arbete.

Men det viktigaste han lärde sig hade naturligtvis med näsan och dofter att göra.

– När jag började på Restaurang- och hotellhögskolan var det totalt kaos i min hjärnas doftbibliotek. Där fanns massor med information men allt var väldigt oorganiserat. Under min tid på Campus Grythyttan så lärde jag mig metodiken för att hålla ordning på och kategorisera dofterna.

De flesta som går din utbildning hamnar i restaurang- eller vinbranschen. Du är beviset på att det finns andra vägar att gå efter examen. Vilka råd har du till dem som funderar på att söka programmet Sommelier och måltidskreatör?

– Jag tycker att storytelling är sommelierns kanske viktigaste uppgift, något som kräver en utvecklad doftvokabulär. Du måste alltså kunna sätta dina egna ord på vad du upplever i vinet och för att kunna göra det behöver du intressera dig för alla dofter och smaker omkring dig, inte bara dem i glaset. Så mitt råd är: Bygg ditt mentala doft- och smakbibliotek och du blir en bättre sommelier – och en gladare människa.

Text: Mattias Frödén

Arvid Rosengren

2016 tog Arvid Rosengren hem titeln som världens bästa sommelier i tävlingen Le Concours du Meilleur Sommelier du Monde, med 60 deltagare. Det var andra gången någonsin som titeln gick till en svensk och fick stort genomslag över hela världen. Arvid Rosengren är också sedan 2013 regerande Europamästare.

– Det var när jag jobbade på Systembolaget ihop med en tidigare student från Grythyttan, som tankar om att studera blev allvar. Han övertalade mig att läsa till sommelier om jag verkligen ville ge mig in seriöst i vinvärlden, säger Arvid Rosengren.

Utbildningen gav en bra bas

Arvid Rosengren sökte in på Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan, och det är inget han ångrar. Han tycker att utbildningen gav honom en bra bas att utgå. Samtidigt anser han att det sedan behövs minst två-tre års arbetslivserfarenhet innan man borde få kalla sig sommelier.

– Jag brukar rekommendera alla studenter att plugga hårt men också hoppa på de projekt och extrajobb som naturligt dyker upp i Grythyttan. Det gör att man bygger upp sina erfarenheter. Varför inte ordna egna vinprovningar på olika teman, för att få prova mycket och brett?

– Det är viktigt att inte ha några förutfattade meningar. Smaken kommer att förändras, så var ödmjuk. Enligt mig tar det många år innan man ens får koll på sin egen smak.

Arvid Rosengren, i dag 32 år, beskriver tiden på Campus Grythyttan som en fantastisk möjlighet att få djupdyka och få en massa kunskap och vetande. Sedan han slutade sin utbildning sommaren 2008 har han jobbat i Stockholm, London och Köpenhamn. Nu arbetar han på restaurangen Charlie Bird i Soho, i New York, samt driver en konsultfirma inom vin ihop med några kollegor.

– Det är lite galet att tänka på det nu, när jag bor på Manhattan, att jag spenderade ett par år i lilla Grythyttan.

Balansera liv mot jobb

Under en period arbetade han som Wine Director för en grupp restauranger. Det innebar att han fick lära sig om förhandlingar, ledarskap och organisation. Jobbet på Charlie Bird innebär kontorsarbete och konsultverksamhet på förmiddagarna, samt möten, vinprovningar och förberedelser av kvällens servering på eftermiddagarna.

– Från 16.30 är det full rulle. Det är den bästa och mest meditativa delen av dagen. Den största utmaningen i jobbet är att balansera liv mot jobb. Det kan lätt bli lite för mycket av det senare, säger Arvid Rosengren, som sätter högt värde på kontakten med besökarna.

– Det bästa med jobbet är den direkta feedbacken, när man kunnat ge någon en upplevelse. Det är inte på många jobb man kan ha det så – oftast ser man ju inte slutkunden alls.

Vad är nästa steg i din karriär?

– Jag är involverad i en massa spännande projekt, som event, provningar och masterclasses över hela världen. Till hösten ska jag öppna en restaurang. Jag vill behålla kopplingen till gästerna så jag har inga planer på att bli en ”flygande sommelier” som åker världen runt och konsultar.

Text: Cathrine Gustavsson
Foto: Jean Bernard

Du som har stort intresse för mat och dryck och vill lära dig sommelierens praktiska och teoretiska kunskaper för att kunna jobba med framtidens gastronomiska upplevelser.

Restaurang- och hotellhögskolans campus i Grythyttan ligger mitt i Bergslagens vackra omgivningar och erbjuder unika utbildningar inom restaurang, måltid och dryck med närhet mellan studenter, lärare och branschrepresentanter.

Spännande gästföreläsare från branschen
Dess förankring i branschen med engagerade lärare och framstående gästföreläsare från näringslivet. Madeleine Stenwreth, Master of Wine; John Wurdeman, naturvinsproducent; professor Robert Harrington Wine & Food expert, Washington State University; Fredrik Dalman, parfymör – är några som gästar Campus Grythyttan.

Nationell och internationell praktik
Praktik under studietiden är också en viktig del av utbildningen som ger dig både kunskap och ett professionellt nätverk inför arbetslivet. Vi har studenter som till exempel har praktiserat på The Fat Duck i England och San Diego Winery i USA

En dynamisk och inspirerande utbildningsmiljö
Här i Grythyttan finns en unik studiemiljö med en gastronomisk teater, sensoriskt laboratorium och ett måltidsbibliotek, unikt för Skandinavien med fokus på måltidslitteratur i Måltidens Hus. På campus finner man även en egen idrottshall med gym.

I programmet ingår verksamhetsförlagd utbildning vilket innebär att du får praktisera inom branschen. Tidigare studenter vittnar om att praktikperioden gett både viktiga kunskaper och varit betydelsefull för utvecklingen på det personliga planet.  

Praktisk erfarenhet är inte ett antagningskrav och du söker till utbildningen med grundläggande behörighet. Studenter kommer direkt från gymnasiet men det är också vanligt att man jobbat några år och väljer studier för att ta nästa steg i sin yrkeskarriär och därmed möjlighet till ökad lönenivå.

Till våra studievägledare kan du vända dig med frågor som rör ämnen, kurser, program och arbetsmarknad. Det kan till exempel vara frågor om behörighet, antagningspoäng, programmens och kursernas inriktning och innehåll, hur du lägger upp dina studier, examen med mera. Våra studievägledare kan även informera om tillgodoräknande, studieuppehåll samt studieavbrott. En studievägledare har tystnadsplikt.

Om du har frågor om boende, introduktionen eller vad du måste göra innan din studiestart, gå då in på sidan Välkommen ny student.

Studievägledare: Marie Valegren

Telefon: 019 303000 (växel)

E-post: This is an email address

Emil Nylind i Tyskland.

Vad får du göra under din verksamhetsförlagda utbildning?
Under min praktik har jag gjort blandande uppgifter. Jag har etiketterat flaskor och packat order på lagret. I vingården har jag trimmat, rensat och bundit vinrankor. Och i källaren har arbetet exempelvis bestått i att filtrera, omordna viner i tankar för att göra olika blends och buteljering av vin.

Vad är det bästa din verksamhetsförlagda utbildning?
Det bästa är att jag får en större förståelse för hur framställningen av vin fungerar. En del av det jag fått göra har jag läst om på restaurang- och hotellhögskolan, vilket är givande att få utöva i praktiken. Andra färdigheter är något som vi inte går igenom men som jag upplever har gett en bredare förståelse för tillverkningen av vin. Det är en väldigt härlig känsla att gå runt i vingården eller smaka av vinerna som jag fått arbeta med i vinkällaren där de tillverkats. Arbetet under praktiken har gett mig större respekt för jobbet som vinproducenter lägger ner på en vinflaska.

Vad har du för framtidsplaner?
Mina framtidsplaner är att flytta utomlands när jag är färdig med min utbildning. Jag vill lära mig nya språk och ta del av andra kulturers upplevelser kring mat och dryck. Jag är fast besluten att fortsätta jobba med smaker om det så är på en restaurang eller hos en producent. Sedan vill jag komma tillbaka till Sverige. Vi har en spännande gastronomisk scen som ständigt utvecklas.

Nu står vi inför riktigt knepiga tider vilket blir svårt att förutspå vad efterdyningarna ger men jag hoppas att den svenska restaurangscenen kan komma tillbaka starkare och med nya idéer.

Gustav Wasström

Gustav Wasström från Mariehamn på Åland trivs bra i Grythyttan där banden mellan studenterna blir starka och alla umgås med alla. Studenternas intresse för mat och dryck gör att det kan vankas både sjurättersmiddagar och kafferep under veckan.

Varför sökte du programmet Sommelier och måltidskreatör?
Jag har vuxit upp i en familj där mat och dryck alltid haft en central roll oavsett var, när eller hur vi har umgåtts. Jag lockades av att fördjupa mina kunskaper om mat och dryck.

Örebro universitet var inte mitt förstahandsval. Jag sökte arkitektutbildningen vid KTH i Stockholm samtidigt som jag även sökte lärarprogrammet med inriktning svenska, historia och samhällskunskap i Göteborg. Det finns mycket som intresserar mig. Synd att man inte har en extra livstid eller två!

Det var den otroliga bredden i vad man kan jobba med efter utbildningen som slutligen avgjorde mitt val. Personer som hade studerat här vurmade för vad utbildningen hade gett dem. Därför blev det Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan för mig.

Vad är det bästa med ditt program?
Jag gillar studierna och trivs bra med universitetet. Campus Grythyttan blir som en egen liten bubbla, vilket givetvis har både för- och nackdelar. Det är inte de mest generösa förbindelserna till Örebro, vilket gör oss lite avskärmade från studentgemenskaperna inne i Örebro. Men bandet mellan oss i byn blir enormt starkt och alla umgås med alla.

Det är mycket som är bra, och man bestämmer själv hur mycket man tar med sig härifrån. Dryckesbranschen är i ständig förändring vilket gör att man utmanas att hålla kunskaperna up-to-date hela tiden. Programmet är mångfacetterat och innefattar också ämnen som sensorik, ekonomi och marknadsföring. Är man driven finns det dessutom otroligt många dörrar programmet öppnar för oss studenter under studietiden – från produktutvecklingsmöjligheter med företag och större event. Ett av dem är akademisk högtid som Örebro universitet arrangerar, en av Sveriges största årligen återkommande bankettmiddagar.

Beskriv Örebro universitet med tre ord.
Bildning, utbildning och gemenskap. 

Vad tycker du om studentlivet i Grythyttan?
Det känns som att bo i Bullerbyn. Alla känner alla och umgås kors och tvärs. Hyrorna är låga, att hyra en villa under sin studietid är inte ett problem här. Eftersom alla som söker sig hit har någon form av intresse för mat och dryck gör också att mycket av det sociala livet kretsar kring det. Det kan vara en sjurättersmiddag hemma hos någon en onsdag eller ett kafferep på en lördag. Sen är givetvis naturlivet också en enorm rikedom, med sjöar och djurliv runt hörnet.

Vad har du för framtidsplaner?
Min långsiktiga plan är inte solklar. Troligtvis är det att jobba inom import och export, för en privat aktör eller starta eget. Systembolaget lockar också. För att lära mig mer om vin och kunna prova mycket vin lär det bli ett par år i restaurangbranschen till att börja med. Arbetet med sensorik inom livsmedelsindustrin och vintillverkning lockar också. Möjligheterna är många.

Tips till blivande studenter?
Engagera dig i så mycket du kan under studietiden. Konkurrensen inom besöksnäringen växer hela tiden. Du vinner på att bredda dina erfarenheter medan du studerar för att kunna konkurrera direkt när du är klar med utbildningen. Kontakterna man kan få från när och fjärran från olika engagemang är guld värda och kan öppna upp för fantastiska möjligheter. Ett engagemang har redan bidragit till ett arbetstillfälle i Tyskland, med start i höst. Sen är det också viktigt att veta att det är en fantastisk, men liten ort du flyttar till, med betoning på liten.