Sommelier och måltidskreatör, 180 hp

Starttermin: Hösten 2022 (anmälan stängd)

Vill du bli dryckesprovare och expert på att kombinera mat och dryck? Programmet Sommelier och måltidskreatör är en fördjupad sommelierutbildning. Du lär dig att professionellt utveckla, planera och genomföra måltiden till en gastronomisk upplevelse. Du förbereds för en karriär som sommelier, restaurangchef eller inom vinimport. Och naturligtvis blir du din egen kreatör av oändliga måltider.

Behörighet

Grundläggande behörighet.

Programmet Sommelier och måltidskreatör ger dig gedigna kunskaper kring vin- och dryckeskunskap, sensorisk analys och smakbedömningar. Du får ett fördjupat synsätt på värdskap, service och sommelierens hantverk. Det är en akademisk utbildning med inslag av praktiskt och estetiskt utforskande. Du utbildas även i vetenskapligt, analytiskt och kritiskt tänkande kring dryck, gastronomi och måltider. Du får verktyg att vara med och skapa framtidens hållbara gastronomi.

I utbildningen ingår verksamhetsförlagd utbildning (praktik) som ger dig chansen att vidareutveckla och utforska ditt eget intresseområde. Du väljer själv om du vill vara i Sverige eller utomlands.

Studierna bedrivs på Campus Grythyttan som är en unik och kreativ miljö, där den senaste forskningen i ämnet pågår. Du möter inspirerande lärare och gästföreläsare, som alla är experter inom sina områden. Mötena med lärare, gästföreläsare, andra studenter och tidigare studenter gör att du skapar ovärderliga kontakter för ditt framtida yrkesliv.

Utbildningen leder till en kandidatexamen i måltidskunskap och värdskap och ger behörighet till magisterstudier i ämnet. Du kvalificerar dig dessutom som medlem till Svenska Sommelierföreningen. Arbetsmarknaden efter utbildningen är mycket god. Möjliga yrkesroller inkluderar sommelier, restaurangchef, Food & Beverage Manager, olika roller inom dryckeshandeln eller entreprenör/egen företagare.

Utbildningsplan Sommelier och måltidskreatör, 180 hp

Programmet Sommelier och måltidskreatör ingår i huvudområdet måltidskunskap och värdskap. Utbildningen omfattar 180 högskolepoäng (hp) och leder till en kandidatexamen.

År 1 läser du en grundkurs i måltidskunskap och värdskap. Därefter följer kurserna Sommellerie I och Estetisk gestaltning.

År 2 inleds med kursen Företagsekonomi för restaurang och hotell samt Sommellerie II. Det andra året avslutas med kursen Verksamhetsförlagd utbildning (praktik) och självständigt arbete.

År 3 läser du kurserna Utveckling av måltidsupplevelser och Måltidskulturen i samhället. Sista terminen i utbildningen innehåller kursen Service och möte och ett avslutande examensarbete.

Behörighet: Grundläggande behörighet.

Antagningspoäng: Sök antagningsstatistik på uhr.se

Programmet ges: Höstterminen 2022

Studietakt: Heltid

Nivå: Grundnivå

Antal platser: 40

Urval: Betyg 60%, Högskoleprov 40%

Studieort: Hällefors/Grythyttan

Institution: Restaurang- och hotellhögskolan

Examen: Kandidatexamen

Undervisningsspråk: Undervisningen bedrivs normalt på svenska, men undervisning på engelska kan förekomma.

Programansvarig: Lars Eriksson

Anmälningskod ORU-69201

Som sommelier kan du arbeta inom många yrkesroller och efter några år även i ledande ställning som till exempel hovmästare, restaurangchef eller Food & Beverage Manager. Andra arbetsgivare som efterfrågar sommelierer/måltidskreatörer är dryckesimportörer, restaurangutbildningar och tidskrifter.

Under studietiden finns stora möjligheter att knyta kontakt med framtida arbetsgivare genom praktik, projektarbeten, gästföreläsningar, studiebesök med mera.

Programmet förbereder även dig som vill studera vidare på avancerad nivå för en akademisk karriär inom utbildning och forskning.

Du som har stort intresse för mat och dryck och vill lära dig sommelierens praktiska och teoretiska kunskaper för att kunna jobba med framtidens gastronomiska upplevelser.

Restaurang- och hotellhögskolans campus i Grythyttan ligger mitt i Bergslagens vackra omgivningar och erbjuder unika utbildningar inom restaurang, måltid och dryck med närhet mellan studenter, lärare och branschrepresentanter.

Spännande gästföreläsare från branschen
Dess förankring i branschen med engagerade lärare och framstående gästföreläsare från näringslivet. Madeleine Stenwreth, Master of Wine; John Wurdeman, naturvinsproducent; professor Robert Harrington Wine & Food expert, Washington State University; Fredrik Dalman, parfymör – är några som gästar Campus Grythyttan.

Nationell och internationell praktik
Praktik under studietiden är också en viktig del av utbildningen som ger dig både kunskap och ett professionellt nätverk inför arbetslivet. Vi har studenter som till exempel har praktiserat på The Fat Duck i England och San Diego Winery i USA

En dynamisk och inspirerande utbildningsmiljö
Här i Grythyttan finns en unik studiemiljö med en gastronomisk teater, sensoriskt laboratorium och ett måltidsbibliotek, unikt för Skandinavien med fokus på måltidslitteratur i Måltidens Hus. På campus finner man även en egen idrottshall med gym.

I programmet ingår verksamhetsförlagd utbildning vilket innebär att du får praktisera inom branschen. Tidigare studenter vittnar om att praktikperioden gett både viktiga kunskaper och varit betydelsefull för utvecklingen på det personliga planet.  

Praktisk erfarenhet är inte ett antagningskrav och du söker till utbildningen med grundläggande behörighet. Studenter kommer direkt från gymnasiet men det är också vanligt att man jobbat några år och väljer studier för att ta nästa steg i sin yrkeskarriär och därmed möjlighet till ökad lönenivå.

Till våra studievägledare kan du vända dig med frågor som rör ämnen, kurser, program och arbetsmarknad. Det kan till exempel vara frågor om behörighet, antagningspoäng, programmens och kursernas inriktning och innehåll, hur du lägger upp dina studier, examen med mera. Våra studievägledare kan även informera om tillgodoräknande, studieuppehåll samt studieavbrott. En studievägledare har tystnadsplikt.

Om du har frågor om boende, introduktionen eller vad du måste göra innan din studiestart, gå då in på sidan Välkommen ny student.

Studievägledare: Marie Valegren

Telefon: 019 303000 (växel)

E-post: This is an email address

Två studenter provar vin i ett kök.

”En akademisk utbildning gör det lättare att få jobb på högre positioner”

En akademisk utbildning ger trygghet i en tuff bransch och öppnar dörrar för den som vill göra karriär i branschen. Det menar Karl Jonasson och Terese Backström som båda är studenter på programmet Sommelier och måltidskreatör vid Restaurang- och hotellhögskolan på Örebro universitet.

Dominique utanför butiken i Wadköping i Örebro.

”Allt vi läser om i Grythyttan har en koppling till verkligheten”

Som praktikant i en delikatessbutik har sommelierstudenten Dominique Prahl Fernandes nytta av all den teoretiska kunskap hon får vid Restaurang- och hotellhögskolan på Örebro universitet.
– Det är jättehäftigt att få se hur alla de teorier vi lär oss om under utbildningen fungerar i praktiken. Jag använder mina kunskaper från utbildningen varje dag, säger hon.

Martin och Arvid i restaurangmiljö.

”Praktiken är viktig för både arbetsgivaren och studenterna”

Att studenter kommer ut och gör praktik under utbildningen är gynnsamt för båda parter, menar Arvid Lundström, sommelier på restaurangen PM & Vänner.
– Vi får en chans att föra vidare vårt yrkeskunnande och samtidigt ta del av studenternas färska kunskap – och studenten ökar sina chanser att få jobb, säger han.