Ola Albrektsson — Co-Founder av FoodTech bolaget A2O, Stockholm

Ola Albrektsson tog examen från Måltidsekologprogrammet på Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan vid Örebro universitet våren 2017. Idag jobbar han med att utveckla växtbaserade produkter.

– Under utbildningen fick jag lära mig om helheten, från jord till bord. Både om hur olika bönder jobbar och om hur kockar jobbar. Man blir nästan som en tolk, som kan prata både med bonden och med kocken och nätverka mellan alla olika steg i branschen, berättar Ola Albrektsson.

Direkt efter examen var Ola Albrektsson med och grundade food-tech bolaget A2O, som till en början fokuserade på insekter som mat. Det ledde till att han var med och gjorde Sveriges första kokbok på ämnet.

Idag producerar A2O växtbaserade produkter, framför allt tempeh. Bolaget är Stockholmsbaserat och Ola Albrektsson stöter ofta på andra Grythyttan-alumner.

– Var och varannan vecka träffar jag en ”Grythytting” i branschen. Det är så kul att man vet att andra med samma bakgrund som jag sätter prägel på så många olika delar i branschen.

Ola Albrektsson planerar att fortsätta sprida ordet om tempeh och jobba för att det ska komma fler växtbaserade produkter.

– Framför allt vill jag fortsätta inspirera folk att vidga sina vyer om vad mat egentligen är, säger han.